In sectoren als de lucht- en ruimtevaart, de biomedische sector en de transportsector is vooroplopen ten opzichte van de competitie de sleutel tot succes. Met Additive Manufacturing kunnen bedrijven nieuwe, betere oplossingen creëren voor hun grootste technische uitdagingen. Maar de toepassing van deze flexibele technologie in de industrie blijft relatief beperkt, mede door de beperkte beschikbaarheid van geschikte materialen. Bij het Brightlands Materials Center helpen de experts van TNO bij het vinden van de juiste materialen voor succes.

Neem voor meer informatie of samenwerking contact op met Richard Janssen

Brightlands Materials Center
Het 100% Limburg Bike project ontwikkelt gepersonaliseerde racefietsen door de frames precies op maat van de gebruiker te maken. Daartoe worden de verbindingsstukken in de frames met continue vezel Additive Manufacturing technologie gemaakt. (Project ondersteunt door OPZuid, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Provincie Limburg)Inspelen op de behoeften van de industrie

De 100% Limburg Bike is een gepersonaliseerde race fiets gebruik makend van continue vezel Additive Manufacturing technologie (Project ondersteunt door OPZuid, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Provincie Limburg)

Veel mensen denken dat het nog jaren zal duren voordat Additive Manufacturing - oftewel 3D-printen – in de maakindustries gangbaar zal zijn. In werkelijkheid is het op dit moment al beschikbaar en betaalbaar. Deze technologie biedt industrieën de vrijheid om exact die componenten te creëren die zij nodig hebben. Sterke, lichtgewicht en met continue vezels versterkte thermoplastische en composietmaterialen kunnen volgens nauwkeurige specificaties worden ontworpen en in laboratoria worden getest.

Bovendien biedt 3D-printen een rendabele oplossing voor duurzame fabricage, omdat hiermee op maat gemaakte, lokale productie mogelijk wordt met een kosteneffectief en geautomatiseerd proces. De materialen kunnen bijdragen aan een circulaire economie en kunnen meestal worden gerecycled. Voor de transportsector kunnen 3D-geprinte reserveonderdelen de oplossing zijn voor het onderhoud van verouderde wagenparken van vrachtwagens, bussen en zware machines, waardoor de levensduur van essentiële bedrijfsmiddelen wordt verlengd.

Beheersing van de complexiteit

Structurele, lichtgewicht en vrijgevormde componenten zijn een voorbeeld van toepassingen van continue vezel Additive Manufacturing technologie.

Het complexe domein van Additive Manufacturing vereist deskundigheid in alle aspecten van de productie. Dit omvat een perfecte controle over de nieuwe grondstoffen, complete kennis van de momenteel beschikbare apparatuur, inzicht in de benodigde software, precisie in prestatievoorspelling en nog veel meer. Het Brightlands Materials Center combineert de 20 jaar ervaring van TNO op het gebied van Additive Manufacturing met de nieuwste apparatuur en een hooggekwalificeerd netwerk van software- en apparatuurdeskundigen om bedrijven naar de oplossingen te leiden die zij nodig hebben om hun concurrentiepositie te verhogen.

Of het nu gaat om één-op-één samenwerking of gezamenlijke onderzoeksprojecten, de experts van het Brightlands Materials Center delen graag hun kennis om industrieën klaar te maken voor de toekomst. Het Materials Center begeleidt projecten van de conceptfase tot proof of concept testen, ontwikkeling en validatie, en geeft bedrijven zo het vertrouwen om grote stappen voorwaarts te zetten in duurzaam ontwerp en productie.

Het verkennen van de mogelijkheden

Het Brightlands Materials Center kan helpen om oplossingen te vinden voor een aantal van de meest urgente uitdagingen waar bedrijven voor staan, zoals het vinden van de juiste materialen om lichtgewicht, sterke componenten voor de lucht- en ruimtevaartindustrie te realiseren. Of op maat gemaakte prothesen en steunzolen die speciaal zijn ontworpen om aan de behoeften, fysieke eisen en wensen van elke patiënt te voldoen. Ook kan het Brightlands Materials Center materialen met sensoren ontwikkelen waarmee bruggen en andere infrastructurele elementen gemeenten kunnen waarschuwen voor mogelijke storingen. Of de technologie ontwikkelen voor een lokaal, on-demand productieproces voor reserveonderdelen voor de vervoersector.

Wat de technische uitdaging ook is, het Brightlands Materials Center staat klaar om te kijken of 3D-printen de geavanceerde oplossing voor jou kan zijn. Wil je weten wat 3D-printen voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.