Ons werk

Beheersen en analyseren van wapensystemen

Een toenemend aantal klanten van TNO, zoals het Ministerie van Defensie en een aantal partijen in de wereldwijde defensie-industrie, ervaart een afname in gevoel van veiligheid. De stijgende behoefte aan het continu en structureel investeren in een sterke en stabiele krijgsmacht wordt gevoed door een aantal trends, zoals de opwarming van de aarde, de concurrentiestrijd om grondstoffen en het toenemend nationalisme in veel landen. Dit geldt vooral voor investeringen binnen de pijler machtsvertoon, met andere woorden: wapensystemen.

Meer weten?

Over innovatieve en effectieve wapensystemen en hoe we je kunnen helpen een optimale krijgsmacht te realiseren? Neem contact met ons op.

Contact opnemen
* Headerbeeld: De laserstraal in deze foto is toegevoegd ter verduidelijking. In een echte testsituatie is de lichtstraal niet zichtbaar voor het menselijk oog.

Specifieke expertise

Een van de specialiteiten van TNO is het beoordelen van de gevechtsprestaties van wapen- en munitiesystemen. In die hoedanigheid adviseren we het Ministerie van Defensie op het gebied van inkoop en inzet van dergelijke systemen. Daarnaast ontwikkelen we in nauwe samenwerking met partijen in de internationale defensie-industrie wapen(sub)systemen. Het product- en dienstenaanbod van TNO bestaat uit drie categorieën:

  • Beoordelen van wapensysteemeffectiviteit: We ontwikkelen en maken gebruik van fit-for-purpose, high-fidelity en op de fysica gebaseerde tools om de prestaties van de strijdkrachtketen te beschrijven en te verbeteren.
  • Ontwikkelen van munitieconcepten: We ontwikkelen en demonstreren in samenwerking met internationale partijen in de internationale defensie-industrie concepten voor munitie(sub)systemen.
  • Adviseren over wapensystemen: We leveren technische ondersteuning voor het stimuleren en verbeteren van de ontwikkeling van nieuw materieel.

Ontwikkeling van een analytisch softwarepakket

Ter ondersteuning van dit product- en dienstenaanbod heeft TNO een uitgebreid softwarepakket ontwikkeld voor de kwantitatieve analyse van de inzet en impact van wapens, wapentoekenning en planning. Het softwarepakket beslaat de hele strijdkrachtketen voor een aantal wapensystemen, van conventioneel kinetisch wapentuig tot aan innovatieve oplossingen, waaronder high-energy lasers.

Het High-Energy Laser Lab blijft zich ontwikkelen

Onze faciliteiten vormen de basis van onze dienstenportefeuille en hiermee leveren we aanvullende slagkracht van grote toegevoegde waarde. Daarom investeren we momenteel substantieel in ons High-Energy Laser Lab, zodat we scenario's kunnen simuleren en onze klanten hoogwaardige en gefundeerde expertise en mogelijkheden kunnen bieden.

We zijn ervan overtuigd dat dit geavanceerde wapensysteem, onafhankelijk ontwikkeld naar de behoefte van de klant, de toekomst heeft. Het Lab dat al onze product- en dienstengroepen van wapensystemen overstijgt, voert uitgebreide testen uit op de interacties tussen laser en doel, zodat er meer kennis kan worden opgedaan over de effectiviteit van deze vernietigende wapens.

Daarnaast wordt er inzicht verkregen in de materialen die bescherming kunnen bieden tegen lasergestuurde oorlogsvoering. Het Lab stelt TNO in de gelegenheid om de potentie van deze nieuwe technologieën en de condities die de impact van deze technologie versterken of afzwakken te bestuderen.

Het High-Energy Laser Lab

Innovatieve kritieke technologieën

Het kunnen combineren van modellering en simulatie in deze unieke experimentele faciliteiten is van wezenlijk belang voor onze dienstverlening op het gebied van conceptontwikkeling. TNO richt zich op het ontwikkelen van innovatieve kritieke technologieën voor oplossingen tegen opkomende dreigingen als drones en hypersonische wapens.

Vooraanstaande internationale partij

Een duidelijk USP van de product- en dienstengroepen van TNO is dat zij een onafhankelijk expertisecentrum zijn voor innovatieve en effectieve wapensystemen om de vrije samenleving en haar burgers te verdedigen en te beschermen.

Onze klanten hebben enorme waardering voor onze onafhankelijkheid, ons gebrek aan industriële vooringenomenheid en onze internationaal gerespecteerde kennispositie. Bovendien geniet onze aanwezigheid in vele internationale fora zoals NAVO-panels en EDA-expertgroepen een stevige reputatie in de wetenschappelijke en technische wereld.

Onze sterke, internationaal erkende positie als kennisleider op het gebied van het begrijpen van de complexe fysica die ten grondslag ligt aan de effectiviteit van wapensystemen en ons vermogen om dit te vertalen naar operationele toegevoegde waarde voor militaire gebruikers, plaatst ons in de voorhoede van de ontwikkeling en innovatie op dit gebied.

Scherpe focus op hoogwaardige kwaliteit en rentabiliteit

Ondanks moeilijke periodes en tijden van bezuinigingen, is het TNO door de jaren heen altijd gelukt om rendabele product-, dienst- en adviesoplossingen van hoge kwaliteit aan de klanten te leveren. Daar gaan we nu, net als toen, gewoon mee door.

Meer weten over innovatieve en effectieve wapensystemen en hoe we u kunnen helpen een optimale krijgsmacht te realiseren?

Neem dan contact met op met Federica Valente.

Contact opnemen
TNO Insights

Licht als verdediging? Laser haalt ongewenste drones neer

19 mei 2020
Bijna 300.000 kilometer per seconde. Dat is de lichtsnelheid, en dus ook de snelheid van laserlicht. Sneller dan welk projectiel dan ook. Daarbij is een laser nauwkeurig en trefzeker. En zo zou je bijvoorbeeld... Lees verder
Roadmap

Protection, Munitions & Weapons: voor bescherming van militaire troepen en materieel

De bescherming en het overlevingsvermogen van troepen en materieel in combinatie met het effectief kunnen inzetten van vuurkracht zijn essentiele operationele capaciteiten die een militaire missie tot... Lees verder
Nieuws

1 op 5 werknemers kwam in 2020 (vrijwel) niemand tegen tijdens het werk

20 april 2021
Eind 2020 gaf 22 procent van alle werknemers aan tijdens het werk hooguit één keer per dag een werkgerelateerde persoonlijke ontmoeting te hebben. In 2018 was dat nog 10 procent. De mate van telefonisch... Lees verder
Nieuws

Johns Hopkins APL en TNO ondertekenen Memorandum of Understanding voor gezamenlijk onderzoek en technologische ontwikkeling

20 april 2021
Het Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL, in Laurel in de Amerikaanse staat Maryland) en TNO hebben een Memorandum of Understanding ondertekend, waarmee de transatlantische samenwerking tussen... Lees verder
Nieuws

Lancering nieuwe brochure: A circular economy for plastics

15 april 2021
Op 12 april 2021 verscheen de internationale brochure over de Nederlandse circulaire plasticsector 'A circular economy for plastics; Let’s turn challenges into opportunities'. Met deze brochure brengen... Lees verder
Contact

Federica Valente, MSc

  • Protection
  • Munitions & Weapons

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.