De effectiviteit van wapensystemen die op stuwstoffen zijn gebaseerd - zoals het tankkanon of scheepskanonnen van groot kaliber - hangt deels af van de gebruikte stuwstof. Stuwstoffen zorgen voor de grote hoeveelheden gas die nodig zijn om een projectiel met een hoge snelheid af te schieten.

Bekijk de video

Hoe we innovaties in energetische materialen optimaliseren voor toepassing en resultaat

Bekijk de video

Omdat de conventionele stuwstoffen spontaan kunnen ontbranden door vuur, schokken of vonken zijn de laboratoria van de defensie-industrie altijd op zoek naar nieuwe stuwstoffen die minder gevoelig en tegelijkertijd nog krachtiger zijn.

Een projectiel met hoge snelheid wegslingeren is echter niet de enige eis waaraan een goede stuwstof moet voldoen. Zo leidt het gebruik van hoge-energiestuwstoffen in pantserdoorborende projectielen tot een aanzienlijke slijtage aan de loop.

Die slijtage wordt weer minder bij het gebruik van Triple Base Propellants - in scheepskanonnen - die ook minder mondingsvuur geven. Maar deze hebben weer een negatief effect op de aanvangssnelheid. De ideale stuwstof laat dus een evenwicht zien tussen alle vereiste eigenschappen. TNO onderzoekt en test stuwstoffen voor kanonnen. Al meer dan 40 jaar.

Ondersteuning en ontwikkeling

De stuwstoffenexpertise van TNO wordt gebruikt voor zowel de klantondersteuning als voor productontwikkeling. TNO ondersteunt Defensie in alle zaken die te maken hebben met stuwstofgebaseerde wapensystemen, inclusief nieuwe systemen, service munitions en de verlenging van de levensduur. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt TNO ladingconcepten, ontstekingssytemen en kleine tot middelgrote - tot 1000 kilo - hoeveelheden stuwstoffen.

De expertise van TNO stelt ons tevens in staat te helpen bij de optimalisatie van stuwstofproductiemethoden. De uitgebreide TNO-faciliteiten voor het modelleren en testen van stuwstoffen vormen de garantie dat Defensie - de belangrijkste gebruiker - altijd op de hoogte is van de laatste inzichten in de stuwstofkarakteristieken, zoals chemische samenstelling, ballistiek, rheologie en extrusie.

Ons werk

Milieu, arbo, niet-gesprongen explosieven en detectie

Er speelt meer bij munitie dan alleen veiligheid. De productie, opslag, omgang en eventuele vernietiging van munitie omvat bovendien serieuze milieu- en gezondheidsrisico's. Daarnaast brengt het opkomend... Lees verder
Ons werk

Levensduur van missiles en munitie

Er komt heel veel kijken bij munitiemanagement. Munitie - en daaronder vallen ook missilesystemen -wordt immers lang voor de aanschaf en het gebruik geproduceerd. Dit vraagt om goed voorraadbeheer. Tijdens... Lees verder
Ons werk

Veiligheid, functioneren en Minder Kwetsbare Munitie

Meer dan 40 jaar ervaring in de ontwikkeling en het testen van een brede verscheidenheid aan wapensystemen, munitie en andere energetische en pyrotechnische toepassingen. Dat maakt TNO zo geschikt voor... Lees verder

Contact

Dr. Joost van Lingen