Geen kind is hetzelfde. Ieder kind groeit dan ook in zijn eigen tempo. TNO volgt de groei en ontwikkeling van Nederlandse kinderen en vertaalt dit naar monitoringsinstrumenten voor professionals, zoals groeidiagrammen. Ook heeft TNO een groeicalculator ontwikkeld voor ouders en professionals waarmee onder andere de verwachte eindlengte van een kind berekend kan worden.

Groeidiagrammen en andere tools

Groeidiagrammen:

Tools voor professionals:

Tools voor ouders:

  • Groeicalculator voor ouders: bereken de verwachte eindlengte van uw kind en het percentage leeftijdsgenoten dat korter en langer is.
  • iGrow: bekijk met deze app van TNO eenvoudig hoe lang uw kind wordt, of uw kind een gezond gewicht heeft en ontvang tips over gezonde voeding, bewegen en slapen.

Projecten

Vijfde Landelijke Groeistudie: Voor de Vijfde Landelijke Groeistudie zijn meer dan 20.000 kinderen in Nederland gemeten en gewogen. Met de verzamelde data zijn groeidiagrammen gemaakt en is o.a. berekend hoe lang en hoe zwaar de Nederlandse jeugd is.

Gewichtsverlies bij borstgevoede baby's: TNO heeft normaal-waarden berekend voor het gemiddelde, normale, gewichtsverlies van pasgeborenen in de eerste tien dagen.

D-score en D-screening: De D-score is een nieuwe maat voor het gebruik van het Van Wiechenonderzoek. Hiermee wordt de ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 2 jaar gevolgd en vergeleken met die van leeftijdsgenootjes. De D-screening is ontwikkeld om jonge kinderen met kans op een globale ontwikkelingsachterstand te herkennen. Het instrument is gebaseerd op de D-score en op achtergrondkenmerken van kind en ouder.

Ons werk

Groeidiagrammen in PDF-formaat

TNO ontwikkelt groeidiagrammen voor kinderen in Nederland. De groeidiagrammen zijn een hulpmiddel voor zorgprofessionals voor het opsporen van afwijkende groei van een kind. Bijvoorbeeld een korte lengte... Lees verder
Ons werk

Bestellen Groeidiagrammen

Hieronder staan de twaalf dubbelzijdige formulieren met de Groeidiagrammen 2010 en de Handleiding Groeidiagrammen 2010. U kunt de formulieren per pakketje van 50 stuks bestellen. Klik op een titel om... Lees verder
Ons werk

Landelijke Groeistudie toont toename overgewicht kinderen

In 2009 vond de vijfde Landelijk Groeistudie plaats. De uitkomsten hiervan tonen de ontwikkelingen in lengte en gewicht van Nederlandse kinderen (0 tot 21 jaar). Het (ernstig) overgewicht in deze groep... Lees verder

Contact

Prof. dr. Stef van Buuren