'Hoe zien de gebitten van kinderen en jongvolwassenen er uit?' Dit is de centrale vraag in het project 'Kies voor Tanden' dat TNO uitvoert in opdracht van Zorginstituut Nederland (voorheen CVZ).

Het doel van het project 'Kies voor Tanden' is om een beeld te krijgen hoe de gebitten van kinderen en jongvolwassenen in Nederland er uitzien. Op basis hiervan wordt gekeken wat er eventueel moet veranderen om de gebitsgezondheid van kinderen en jongvolwassenen op peil te houden of waar nodig te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan betere voorlichting of eventuele aanpassingen aan het verzekerde pakket.

Project 'Kies voor Tanden'

Het project 'Kies voor Tanden' vindt in 2017 plaats in een aantal steden in Nederland. Hiervoor ontvangen 5, 11, 17, en 23-jarigen een uitnodiging. Het is van belang dat veel jongeren aan het project meedoen, om zo een goed beeld te krijgen van de gebitgezondheid van jeugdigen. Deelname aan 'Kies voor Tanden' bestaat uit een gebitscontrole en het invullen van een vragenlijst.
Tijdens de gebitscontrole wordt alleen gekeken. Er wordt niet behandeld!!

Met de bus op locatie

De gebitscontrole vindt plaats in de 'Kies voor Tanden'-onderzoeksbus van TNO. Deze komt naar die plaatsen toe. De bus komt op een centraal gelegen plaats in de stad te staan. Met de deelnemers wordt t.z.t. telefonisch een afspraak voor de gebitscontrole gemaakt. In de steden waar het onderzoek plaatsvindt zijn de betrokken partijen (tandartsen, gemeenten, scholen, GGDen etc.) over het onderzoek geïnformeerd.

Bekijk hier het filmpje over het onderzoek naar mondgezondheid
Contact

Ineke van Kempen

  • mondzorg
  • tandheelkunde
  • epidemiologisch onderzoek
  • mondgezondheid
  • gezondheidseconomie