De farmaceutische industrie is zeer geïnteresseerd in de voordelen van 3D printen van geneesmiddelen. Merck, een vooraanstaand wetenschappelijk en technologiebedrijf, heeft samen met TNO een project opgezet om te kijken hoe het deze technologie in het eigen R&D proces in kan zetten. Met veelbelovende resultaten.

We moeten leren hoe we kunnen profiteren van de enorme innovatieve stappen die worden gezet in Additive Manufacturing’

Van gepersonaliseerde behandelingen en geneesmiddelen tot snellere preklinische testen en productiemethodes: 3D printen maakt onze geneesmiddelen van de toekomst mogelijk. Met meer dan 25 jaar ervaring is TNO het leidinggevende kennisinstituut voor de toepassing van 3D technologie in voeding en farma.

Simon Geissler

Simon Geissler, Director Geneesmiddelentransport en Innovatie van de business sector Gezondheidszorg bij Merck, staat aan het hoofd van een groep wetenschappers die zich richten op nieuwe productiemethodes en productinnovaties. Merck verkent diverse technologieplatformen op het gebied van farmaceutisch 3D printen bij zowel overheidsinstellingen als bedrijven. De keuze viel op TNO als partner in de evaluatie van het jet-poederbedprinten met bindmiddel.

“Wij zijn continue op zoek naar nieuwe technologieën en doseringsvormen die onze patiënten voordelen bieden. 3D printen is veelbelovend en om de mogelijkheden nader te bekijken besloten we een partner te zoeken met bewezen ervaring in innovatie en 3D printen. Daarnaast heeft TNO een sterke reputatie als het gaat om het vertalen van nieuwe technologie naar toepassing, met overtuigende 3D printapplicaties in voedsel en kunststof. We zoeken bovendien een praktische partner voor de ontwikkeling van prototypes; een partner die R&D machines heeft staan die we aan onze eisen kunnen aanpassen. Bij TNO konden we al onze eisen voor jetprinten met bindmiddel afvinken.”

Dezelfde materialen, nieuwe voordelen

In de farmaceutische wereld maakt 3D printen het mogelijk om snel en flexibel preklinische recepten te ontwikkelen en in een vroeg stadium klinisch onderzoek te verrichten. Geissler legt uit: “We waren op zoek naar een poedergebaseerde technologie waarin we onze farmaceutische grondstoffen konden gebruiken. Bij de klassieke ontwikkeling van vaste orale doseringen werkten we meestal met poeders – net als bij 3D printen met poeders, alleen van een ander materiaal. Ondanks het feit dat de opbouw van doseringen en het gebruik van een vloeibaar bindmiddel afwijken van de huidige methode om pillen te persen, blijft de grondstof hetzelfde. Als farmaceut kun je dus datgene dat je al hebt en kent blijven gebruiken. En dan heb ik het nog niet eens over alle voordelen van het 3D printproces: flexibele doseringen, vormen en smaken terwijl het productieproces eenvoudiger wordt.”

Praktische benadering

Om toestemming te krijgen om het onderzoek naar 3D printen te starten bleek het tastbare product dat TNO leverde cruciaal om interne belanghebbenden te overtuigen. Geissler benadrukt: “Dat was heel belangrijk voor ons, om een partner te hebben met bewezen technologie en een sloot aan praktische ervaring. TNO gaf ons directe toegang tot de apparatuur die was gebruikt bij en de kennis die voortkwam uit haar eigen experimenten. Dit samenspel heeft ons echt geholpen ons kennisplatform te verbreden. TNO stond altijd open voor nieuwe ideeën en we waren onder de indruk van hun kennis en interesse in ons vak. Communicatie verliep altijd heel open en transparant, maar wat ik het meest waardeerde was hun praktische benadering: ze stonden altijd klaar om samen met ons nieuwe toepassingen te bedenken.”

Omdenken

In aanvulling op de voordelen van 3D printen voor onderzoeksdoeleinden noemt Geissler ook de mogelijkheden voor de productie van geneesmiddelen. “Zonder twijfel biedt 3D printen nieuwe mogelijkheden bij de productie van innovatieve farmaceutische doseringsvormen. Tegelijkertijd verwacht ik dat deze technologie bij zal dragen aan een compleet nieuwe decentrale bevoorradingsprocedure in onze branche. Mijn ideeën over dit onderwerp zijn ongetwijfeld beïnvloed door de huidige corona-pandemie. In sommige gebieden waren er medicijntekorten doordat de distributie was stilgevallen. Additive Manufacturing kan een bijdrage leveren aan een flexibeler en meer decentrale bevoorrading. Ik ben van mening dat deze crisis ervoor zorgt dat de industrie na gaat denken over alternatieve manieren om in de nabije toekomst geneesmiddelen bij onze patiënten te krijgen. Tegelijkertijd kunnen we ook de vraag naar gepersonaliseerde geneesmiddelen niet negeren. Hierbij is 3D printen onmisbaar. Dit vereist een heel andere manier van denken en de farmaceutische industrie moet leren profiteren van de enorme innovatieve stappen die in Additive Manufacturing worden gezet.”

 

Meer weten of samenwerken?

Neem contact op met Daniel van der Linden

Contact opnemen

Over Merck

Merck, een toonaangevend wetenschappelijk technologiebedrijf, begeeft zich op het kruispunt van gezondheidszorg, biowetenschappen en hoogwaardige materialen. Ongeveer 57.000 medewerkers in 66 landen dragen dagelijks op een positieve manier bij om miljoenen mensenlevens plezieriger en duurzamer te maken. Het bedrijf is overal: van genmodificatietechnieken en intelligente apparaten tot unieke manieren om de hardnekkigste ziekten te bestrijden. In 2019 bedroeg de omzet van Merck € 16,2 miljard.

Wetenschappelijk onderzoek en verantwoord ondernemen zijn essentiële elementen in Merck’s technologische en wetenschappelijke vooruitgang en zorgen ervoor dat Merck sinds de oprichting in 1668 steeds is gegroeid. De oprichters zijn nog steeds de grootste aandeelhouders binnen het beursgenoteerde bedrijf. Merck heeft de wereldwijde rechten in handen van de Merck naam en het merk, Canada en de Verenigde Staten uitgezonderd; de bedrijfssectoren van Merck zijn daar actief als EMD Serono in gezondheidszorg, . MilliporeSigma in biowetenschappen en als EMD Performance Materials in hoogwaardige materialen.

 

TNO Insights

Hoe maken we medicijnontwikkeling sneller, veiliger en kostenbesparend?

08 oktober 2020
Een groeiend begrip van ziekteprocessen maakt mogelijk dat er geneesmiddelen worden ontwikkeld die ‘op maat’ zijn gemaakt voor een specifieke patiënt of groep van patiënten. Echter, dit proces is duur,... Lees verder
Ons werk

3D-printen voor flexibele productie van medicatie op maat

Als het gaat om effectieve farmaceutische oplossingen is men er steeds meer van overtuigd dat er niet één pil geschikt is voor iedereen. Zorgverleners zoeken het meer in maatwerk: farmaceutische opties... Lees verder
Ons werk

PHOENIX group over 3D printen van farmaceutica

Van geneesmiddelen gemaakt in apotheken en ziekenhuizen - op kleine schaal en op aanvraag – tot persoonsgebonden doseringen en tabletten met meervoudige medicijnen. PHOENIX group, een van de grootste... Lees verder
Contact

Ing. Daniel van der Linden