Om steden leefbaar en bereikbaar te houden, moeten we onze mobiliteit schoner, veiliger en efficiënter inrichten. Nieuwe technologie en trends als de energietransitie en deeleconomie gaan ons daarbij helpen. Zo ziet TNO de mobiliteit van morgen.

De manier waarop we naar ons werk reizen is al generaties hetzelfde. Met een auto voor de deur, een fiets in de schuur en een ov-kaart op zak, gaan we met z’n allen elke ochtend en avond tegelijk op pad. Het wordt tijd voor een upgrade naar slimmere mobiliteit. Wij zijn TNO, de onafhankelijke onderzoekers van Nederland. Het is onze taak om de juiste antwoorden te geven én om de juiste vragen te stellen. Ook over de toekomst van onze mobiliteit.

Wordt mobiliteit slimmer met MaaS?

We leven in een platformeconomie, waarin mobiliteit steeds meer als een dienst wordt aangeboden. Met nieuwe slimme diensten kun je OV, auto, taxi of deelfiets snel en eenvoudig op elkaar afstemmen, bestellen en betalen. Dit noemen we Mobility-as-a-Service, ook wel afgekort als MaaS.

Vier techtrends komen samen

Technologie is een deel van het antwoord. Bij TNO zien we vier grote ontwikkelingen samenkomen. De digitalisering maakt de opkomst van de platformeconomie mogelijk. We zijn overal verbonden, kiezen, bestellen en betalen onbeperkt online. Hoe we reizen bepalen we steeds meer per rit met Mobility-as-a-Service diensten. We geven steeds meer de voorkeur aan gebruik in plaats van bezit. En dat bezit delen we ook makkelijker. Denk aan onze woning als we zelf op vakantie zijn. Maar ook voor auto’s en fietsen ontstaan nieuwe deeldiensten. Daarbij worden vervoersmiddelen ook slimmer. Nu al kunnen veel auto’s rijtaken zelf uitvoeren, en ook bij andere vervoermiddelen neemt de automatisering toe. En tot slot zitten we middenin een energietransitie die ook doorwerkt in onze mobiliteit, met de doorbraak van elektrisch rijden.

Wordt reizen overbodig?

Kunnen we met disruptieve mobiliteitsconcepten de noodzaak om fysiek te reizen verkleinen? TNO onderzoekt hoe baanbrekende innovaties, zoals extended reality (XR) en avatars, onze huidige mobiliteits- en milieuproblemen kunnen oplossen. 

Het speelveld verandert snel

TNO zit bovenop al deze disruptieve ontwikkelingen en beschikt over diepgaande kennis. De grootste uitdaging is dat innovaties in deze domeinen niet lineair verlopen. Het speelveld van spelers in mobiliteit is complex en verandert heel snel. Naast traditionele partijen zoals overheden en ov-aanbieders zijn er steeds meer start-ups, scale-ups en gevestigde technologiebedrijven die in korte tijd veel impact kunnen hebben op ons reisgedrag. New York liep vast doordat forensen liever een deeltaxi pakten dan een metro of trein. Techreuzen willen de doorbraak van automatisch rijden versnellen. Of misschien reizen we straks helemaal niet meer: virtual reality en het gebruik van avatars kunnen dit dynamische krachtenveld nog complexer maken. TNO streeft naar een optimale balans tussen de belangen van gebruikers, overheden en bedrijven. Want zonder sturing kunnen de negatieve gevolgen voor onze maatschappij groot zijn.

Wanneer gaan we automatisch rijden ervaren?

Wordt reistijd met de auto straks ook werktijd? De technologie om automatisch te kunnen rijden ontwikkelt zich snel. Maar is onze maatschappij en de infrastructuur al klaar voor de zelfrijdende auto? TNO onderzoekt wat er nodig is om automatisch rijden tot een succes te maken.

Welke weg kiezen we?

Alleen door de mobilteitstransitie te managen kunnen innovaties bijdragen aan onze maatschappelijke doelen: ‘zero casualties’, ‘zero emission’ en ‘zero loss’. TNO vindt die bestemming belangrijker dan de precieze route, omdat de mobiliteitstransitie volgens verschillende paden kan verlopen. TNO verkent die transitiepaden en laat zien wat hun maatschappelijke impact is. Met die bestemming op ons netvlies, is het vertrekpunt voor de mobiliteit van morgen altijd de gebruiker. Wij dus. We willen allemaal een veilige, betaalbare, snelle en comfortabele reis van A naar B. TNO ziet die reis al voor zich. Zie jij het ook?

Ons werk

Heb je straks altijd een optimale reis met MaaS?

Door Corona werken we zoveel mogelijk thuis. Maar als we weer meer gaan reizen, staan we straks gewoon weer vast. In de file of op een overvol perron. Een deel van de oplossing is Mobility as a Service,... Lees verder
Ons werk

Hoe sturen we automatisch rijden in de juiste richting?

Onze mobiliteit moet schoner, veiliger en efficiënter om steden leefbaar en bereikbaar te houden. Kan automatisch rijden daar een bijdrage aan leveren? Met diepgaande kennis en modellen helpt TNO bedrijven... Lees verder
Ons werk

Maakt technologie reizen straks overbodig?

Als we minder hoeven te reizen, wordt onze wereld schoner, veiliger en efficiënter. Daarom onderzoekt TNO disruptieve mobiliteitsconcepten als extended reality. Want als we elkaar vaker in een virtuele... Lees verder
Contact