Digitale Soevereiniteit

Op vrijwel alle digitale fronten zijn we te afhankelijk geworden van niet-Europese landen. Om die afhankelijkheid te verkleinen moeten we onze invloed op het design en het gebruik van digitale technologieën vergroten. Bij TNO zien wij kansen om de digitale soevereiniteit van Nederland en de EU te vergroten om onze internationale concurrentiepositie te verbeteren.

Digitalisering en de impact op de maatschappij

Digitale technologieën zoals 5G, dataopslag in de cloud en connectiviteit, hebben een grote impact op het functioneren van onze samenleving en economie. Zo konden we dankzij die technologie op grote schaal thuiswerken tijdens de COVID-19 pandemie, waardoor veel sectoren toch open bleven.

We zijn gewend geraakt aan producten en services die we met een paar clicks op onze smartphone bestellen. Productieprocessen zijn in de digitale wereld veel efficiënter geworden, wat zorgt voor kostenbesparingen.

Zo wordt maar liefst 92% procent van de Westerse data gehost in de VS, slechts 4% in Europa.

Afhankelijkheid maakt kwetsbaar

Allemaal zwaarwegende voordelen, die echter ook een duidelijke keerzijde hebben. Digitale technologie maakt ons afhankelijk van Big Tech en ‘hyperscalers’; grootschalige online marktpartijen en platforms die privacy en consumentenbelangen vaak niet voorop hebben staan.

Zo wordt maar liefst 92% procent van de Westerse data gehost in de VS, slechts 4% in Europa. De kern van de digitale infrastructuur wordt geleverd door niet-Europese partijen. En in de top-20 van wereldwijde techmerken is geen Europees bedrijf te vinden.

Ook maakt een steeds sterkere afhankelijkheid van digitale technologie ons kwetsbaar voor partijen met slechte bedoelingen. Denk aan ransomware-aanvallen en cyberdreigingen in tijden van conflicten, zoals in Oekraïne. Bovendien zijn we voor digitale technologieën in Nederland en Europa te afhankelijk geworden van andere landen, waar niet altijd dezelfde waarden en normen worden gehanteerd.

Kansen in datadeling

We kunnen in Nederland en Europa onze digitale soevereiniteit vergroten door te investeren in de ontwikkeling van gefedereerde cloud-oplossingen en decentrale data-infrastructuren en bijbehorende businessmodellen die data-soevereiniteit mogelijk maken.

Hierdoor kunnen we datadelen volgens Europese standaarden en regels inrichten. Om een veilige datadeelinfrastructuur te ontwikkelen, is TNO betrokken bij initiatieven als Gaia-X en International Data Spaces (IDS).

Digitalisering omarmen

Bij TNO geloven we in de kansen die de digitale samenleving biedt om Nederland en Europa in het digitale domein op de wereldkaart te zetten. Denk aan logistieke processen met ‘zero loss’, betere diagnoses van ziektes, en nieuwe, gepersonaliseerde behandelmethoden in de zorg. Of een overheid die digitalisering omarmt en gericht inzet voor haar maatschappelijke uitdagingen.

Meer weten?

Download het paper over digitale soevereiniteit (Engelstalig) of lees meer over TNO Vectors onderzoek naar de digitale toekomst voor Europa.

Laat je verder inspireren

10 resultaten, getoond 6 t/m 10

Reizen in VR: een toekomstdroom of realiteit

Informatietype:
Podcast
20 januari 2021
1 aflevering
Jae Maloney, New Technology Consultant bij de KLM en Tom de Koninck, Senior Consultant TNO bij de unit ICT, geven hun perspectief op de toekomst van reizen en het gebruik van nieuwe technologie zoals VR technologie.

Welke kansen biedt de smart society voor overheden?

Informatietype:
Podcast
15 december 2020
1 aflevering

Impact van corona

Informatietype:
Podcast
17 april 2020
4 afleveringen

ICT-Ontwikkelingen

Informatietype:
Podcast
6 mei 2019
7 afleveringen

Innovation for life - een reeks van 13 afleveringen

Informatietype:
Podcast
4 oktober 2018
13 afleveringen