Soort project:
Project
Thema:
Circulaire waardecreatie
Duurzame ondergrond

Nederlands Materialen Observatorium

Hoe is de aanvoer en beschikbaarheid van kritieke grondstoffen in Nederland? Wat en waar zijn risico's met betrekking tot kritieke grondstoffen die verweven zijn in onze economie? Wat zijn die risico's vandaag, morgen en in de toekomst? Het Nederlands Materialen Observatorium (NMO) gaat dit soort vragen inzichtelijk maken, zodat beleidsmakers en bedrijven kunnen inspelen op risico's die samenhangen met schaarste van kritieke materialen voor Nederland en de EU.

Grondstoffen in kaart

Het NMO gaat in samenwerking met andere kennisinstellingen, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld de waardeketens van de voor Nederland belangrijke kritieke grondstoffen in kaart brengen en monitoren. De kennis, methodieken en data die de verschillende onderzoeken en de opzet van het NMO opleveren zijn voor nationaal gebruik. Zo dragen we bij aan de Nationale Grondstoffenstrategie (NGS) en de Nederlandse bijdrage aan gezamenlijke Europese kennisopbouw en monitoring in de Europese ’Critical Raw Materials Act’. Om deze reden zal het NMO ook samenwerken met nationale observatoria van andere landen.

In oprichting

Als TNO leggen we de basis voor het NMO en verwachten eind 2024 officieel van start te gaan. De voorbereiding is door het ministerie van Economische Zaken bij de Geologische Dienst Nederland (onderdeel van TNO) neergelegd. De Geologische Dienst Nederland voert al verschillende overheidstaken uit met betrekking tot de Nederlandse ondergrond en het duurzaam gebruik ervan waardoor synergie ontstaat met de NMO-ambitie.

1 resultaat

Duurzaamheid geothermie in warmtenetten

Informatietype:
Webinar
17 december 2020
1 aflevering
Op donderdag 17 december 2020 organiseerde TNO samen met Stichting Platform Geothermie (SPG) een webinar over de duurzaamheid van geothermie in warmtenetten.