Peter Paul van 't Veen

Peter Paul van 't Veen

Functie:
Senior business developer
Peter Paul van 't Veen

Peter Paul heeft 30 jaar ervaring in het ontwikkelen en managen van innovaties, onder meer in high-tech, procesindustrie, bouw en maritieme industrie. Deze ervaring zet hij nu in voor innovatieprojecten van TNO in lage- en middeninkomenslanden.

"Al meer dan 30 jaar werk ik bij TNO in verschillende functies. Ik ben een ervaren innovatiemanager die in verschillende branches heeft gewerkt. Ook na al die jaren blijft werken bij een non-profit onderzoeks- en technologieorganisatie (RTO) boeiend. Voor mij is de maatschappelijke impact die we realiseren een belangrijke drijfveer."

"Bij TNO ben ik momenteel verantwoordelijk voor business development voor het Innovation for Development programma (I4D). Innovation for Development is een specifiek programma binnen TNO met als doel innovaties te ontwikkelen in lage- en middeninkomenslanden om het leven van mensen die onder de armoedegrens leven te verbeteren."

Seven-year itch

“Op het moment dat ik solliciteerde naar mijn huidige functie als business developer in het I4D-programma, was ik Directeur Markt voor de unit Bouw, Infrastructuur & Maritiem. Dat deed ik alweer zeven jaar toen het het begon te kriebelen: ga ik nieuwe doelen voor mezelf en de unit stellen of wil ik misschien wel iets heel anders? Uit ervaring weet ik dat ik veel energie krijg van verandering. Je leert nieuwe dingen, je ontmoet nieuwe mensen en er komen andere uitdagingen op je pad. Toen de vraag voorbijkwam of onze unit misschien medefinancier wilde worden van deze business development positie binnen I4D, dacht ik: waarom ga ik het niet zelf doen?”

30 jaar ervaring

“Bij TNO heb ik veel ervaring opgebouwd in heel verschillende markten met het ontwikkelen van nieuwe technologiën en het opzetten van nieuwe programma’s met publieke en private partners, onder meer op het gebied van energietransitie en circulaire economie. Dat zijn ook belangrijke thema’s in de lage- en middeninkomenslanden waar TNO samenwerkt met lokale stakeholders. Die dertig jaar ervaring neem ik mee naar dit specifieke domein met zijn eigen uitdagingen.”

Naar een duurzame economie

“De uitdagingen waar veel landen in Afrika en Azië voor staan, zijn enorm. In Zimbabwe, Zambia en Malawi bijvoorbeeld zorgt de groei van de economie en bevolking voor steeds grotere hoeveelheden afval. Alle drie de landen willen overstappen naar een meer circulaire economie.

TNO brengt de afvalstromen in kaart, selecteert de beste oplossingen voor ‘verwaarding’ van het afval en ontwikkelt een roadmap hoe om te gaan met de grootste afvalstromen, nu en in de toekomst. Dat doen we in nauwe samenwerking met lokale partners. Het project wordt gefinancierd door het Climate and Technology Center & Network (CTCN), een initiatief van de VN.

Een ander project van I4D is het opzetten van een opleidingscentrum voor duurzame energie op Bali. Hiervoor zijn wij een verkenning aan het uitvoeren en een businessplan aan het schrijven. Uiteindelijk zal het centrum een bijdrage leveren aan de vergroening van Bali door het verzorgen van kennisoverdracht en opleidingen. Dit centrum kan gaan werken als een model voor kennisoverdracht en opleiding van duurzame professionals voor heel Indonesië. Mooi dat wij daar als TNO een bijdrage aan kunnen leveren.”

Ondernemerschap

“TNO heeft internationaal veel te bieden. Niet alleen op technologiegebied, maar ook met het ontwikkelen van duurzame bussinesmodellen en strategieën voor opschaling waar ontwikkelingslanden hun voordeel mee kunnen doen. Opschaling doen wij als TNO niet zelf; hierbij zijn onze partners, private ondernemers en overheden, in de lead. Uiteindelijk gaat het om de impact die zij bereiken.”

Delft - Stieltjesweg

Stieltjesweg 1
2628 CK Delft

Postadres

Postbus 155
2600 AD Delft