OESTER: project om elektriciteitsopslag op zee te versnellen
Status project
2025 - 2028
In samenwerking met
13 partners
Dertien Europese bedrijven in hernieuwbare energie op zee hebben de krachten gebundeld in project OESTER (Offshore Electricity Storage Technology Research). Dit driejarige initiatief, met TNO en bedrijven uit de energiesector zoals RWE en Vattenfall, heeft als doel de ontwikkeling en inzet van technologie voor elektriciteitsopslag op zee te versnellen. Elektriciteitsopslag kan een oplossing zijn voor netcongestie en instabiliteit van het energiesysteem.
Het gebruik van hernieuwbare energie maximaliseren
Netcongestie en systeeminstabiliteit leiden vaak tot een beperking van de elektriciteitsproductie. Hierdoor neemt het effectieve gebruik van hernieuwbare bronnen af en wordt hun potentieel om de energietransitie te versnellen beperkt.
Bovendien kan gelijktijdige elektriciteitsproductie van meerdere windparken leiden tot overaanbod, waardoor de elektriciteitsprijzen fors dalen. Dit heeft invloed op de business case van offshore windparken. Energieopslagsystemen kunnen een oplossing zijn voor deze uitdagingen.
Doel: schaalbare oplossingen
De missie van het OESTER-project is om innovatieve oplossingen voor de opslag van elektriciteit op zee verder te ontwikkelen en te valideren vanuit technologisch, economisch, ecologisch en maatschappelijk perspectief. Het zal uiteindelijk leiden tot schaalbare oplossingen die wereldwijd kunnen worden toegepast om de inzet van hernieuwbare energiesystemen te versnellen. Tijdens het project worden onder andere de volgende technologieën geëvalueerd:
- Korte termijn opslag: batterijen geïntegreerd in windturbine monopiles (Verlume).
- Middellange termijn opslag: Compressed Air Energy Storage (FLASC) en Underground Pumped Hydro Storage (Ocean Grazer) in windparken.
- Lange termijn opslag: flexibele alkalische elektrolyser (flexolyser) geïnstalleerd op een offshore platform dat rechtsreeks verbonden is met de windparken (Battolyser Systems).
Er worden basisontwerpen en prototypes ontwikkeld om deze hybride systemen te valideren. Digital twins, virtuele versies van het hybride systeem om de fysieke operaties nauwkeurig weer te geven, worden gebruikt om de systeemprestaties te simuleren en de netwerkintegratie op gigawatt-schaal te optimaliseren.
Volgende generatie windparken
Door opslagsystemen te integreren in windparken op zee ondersteunt het project de ontwikkeling van de volgende generatie offshore windparken. Toekomstige windparken op zee kunnen geavanceerde, veelzijdige energiehubs worden die wind, energieopslag en mogelijk andere hernieuwbare technologieën combineren.
Deze geïntegreerde energieparken zijn ontworpen om continu energie te leveren, waardoor de betrouwbaarheid en flexibiliteit van het systeem aan de aanbodzijde worden verbeterd.
Het project valt onder Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Partners
Betrokken partners zijn:
- windparkontwikkelaars en -exploitanten: OranjeWind (windpark van RWE en TotalEnergies), Vattenfall en APG
- ontwikkelaars van opslagtechnologie: Verlume, Flasc, Battolyser Systems en Ocean Grazer
- bedrijven die hernieuwbare energie en opslag op zee ondersteunen: DMEC en SeaWay7
- onderzoeks- en kennisinstituten die ecologie en digital twins van het systeem ondersteunen: Deltares en Rijksuniversiteit Groningen en TNO (projectcoördinator)
- New ground law
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
De Noordzee als energiehart van Europa vraagt om slimme keuzes


TNO en Jungle AI werken samen voor betere detectie cyberaanvallen op windturbines


World Hydrogen Summit 2025
Windenergie webinars
Webinar: Systeemtransformatie in de offshore hernieuwbare energievoorziening

