Hernieuwbare elektriciteit
De transitie van fossiele brand- en grondstoffen naar duurzame opgewekte elektriciteit kost tijd en geld. Daarom ontwikkelen we technologieën om goedkoper en effectiever elektriciteit te winnen uit zon en wind.

Goedkopere en effectievere elektriciteit uit zon en wind
Om op termijn te kunnen stoppen met het gebruik van fossiele brand- en grondstoffen moeten huishoudens en diensten, industrie en transport grotendeels of volledig over op duurzame opgewekte elektriciteit.
Volg de laatste ontwikkelingen
TNO-blik op 2030: elk oppervlak benutten voor opwekken zonne-energie
Om op grote schaal groene energie op te wekken, moeten we slim omgaan met de schaarse ruimte in ons land. We maken het binnen 10 jaar mogelijk elk geschikt oppervlak te benutten voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit. Benieuwd hoe we dit doen?


Nieuw meetstation op Noordzee voor uitbreiding offshore windparken
De forse uitbreiding van de capaciteit aan wind op zee van 4,5 gigawatt in 2023 naar maar liefst 21 GW in 2030 vergt actie op veel fronten. TNO draagt hier onder meer aan bij door het nauwkeurig in kaart brengen van de windsnelheden boven de Noordzee.


Naar nieuwe methodes voor ontwerp windturbines
TNO heeft met het Delftse bedrijf Whiffle een nieuwe onderzoeksmethode ontwikkeld voor windturbines die het gat tussen de simulatie en werkelijkheid verkleint.


Gunstige businesscase voor zonnewarmte in woning
Zonnewarmte kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de warmtevoorziening. Fotovoltaïsch-thermische (pvt) systemen op het dak kunnen samen met een warmtepomp woningen van warmte en warm water voorzien. Aardgas is dan overbodig en de CO2-uitstoot neemt af. Mogelijkheden genoeg, maar hoe zit het met de kosten-batenanalyse?


TNO-innovatie biedt afgedankte windturbinebladen circulaire toekomst
Windenergie zit in een stroomversnelling. TNO is vergevorderd met een veelbelovende oplossing voor het recyclen van afgedankte windturbinebladen.
Beeld: Brightlands Materials Center

