Circulaire zonnemodules en massamaatwerk

Thema:
Zonnemodules en massamaatwerk

In 2022 komt het gezamenlijke vermogen van zonnecellen wereldwijd op meer dan één terawatt (TW). Daarmee kan worden voorzien in bijna 5% van de wereldwijde elektriciteitsvraag. Dit is een historische mijlpaal voor het onderzoek, de ontwikkeling en toepassing van zonne-energie, ook wel fotovoltaïsche (pv-) energie genoemd.

Historisch gezien was het onderzoek naar pv-modules vooral gericht op het bereiken van een hoger rendement tegen lagere kosten. Ook nu zonne-energie steeds gangbaarder wordt gaat dat onderzoek door, maar bij TNO richten we ons ook op zonne-energie voor de volgende generatie. Daarbij staan 3 aspecten centraal:

  1. circulariteit van de pv-technologie
  2. nieuwe productiemethoden en toepassingen op maat
  3. verbetering van de betrouwbaarheid, veiligheid en het rendement van zonnepanelen

Circulaire pv-technologie

Nu er wereldwijd steeds meer zonne-energie wordt gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een zonnepaneel tijdens zijn hele levenscyclus een positieve en optimale bijdrage levert wat betreft klimaat en de energietransitie. We doen onderzoek naar efficiënter gebruik van hulpbronnen en hergebruik, recycling en herbestemming van materialen uit zonnepanelen en van de panelen zelf. We bestuderen nieuwe manieren om waardevolle materialen aan het eind van de levensduur tegen relatief lage kosten terug te winnen. En om materialen die anders zouden worden afgedankt, te gebruiken om weer nieuwe panelen van te maken.

Nieuwe productiemethoden voor toepassingen op maat

We hebben nieuwe en flexibele tools ontwikkeld om zonnepanelen op maat te produceren voor nieuwe toepassingen. Architecten, stedenbouwkundigen, auto-ontwerpers of eigenaren van gebouwen kunnen nu zelf kiezen voor de vorm, grootte, kleur en elektrische kenmerken van een zonnepaneel, zodat het optimaal past bij de gewenste toepassing. Ons doel is dat de productie hiervan goedkoop, rendabel en slim gebeurt, ook op ecologisch gebied. Zo wordt zonne-energie mogelijk op vrijwel elk oppervlak dat zonlicht opvangt.

Webinar: Zonne-energie in Brabant

De provincie Noord-Brabant wil grootschalige zonne-energie-industrie terugbrengen naar Nederland. Het doel: een fabriek van 2 GW in 2027-2028 met nieuwe zonnetechnologieën. Benieuwd naar de kansen voor de maakindustrie en bouwsector?

SolarBEAT_foto

Verbetering van betrouwbaarheid en rendement

Naast deze nieuwe onderzoeksgebieden werken we aan het vergroten van de hoeveelheid energie die zonnemodules produceren. Ook blijft de lange levensduur een punt van aandacht. Wij ontwikkelen nieuwe materialen en constructies, waaronder:

  • tandemmodules met een veel hoger potentieel rendement
  • tweezijdige modules die stroom opwekken uit het licht dat zowel op de voorkant als op de achterkant valt
  • technologie om het rendement van lichtgewicht, flexibele zonnepanelen op folie te verbeteren

Ook werken we wereldwijd samen met een groot aantal bedrijven en leveranciers in de hele keten voor zonne-energie. Zo zorgen we ervoor dat dat hun materialen en producten een lange levensduur hebben en veilige, duurzame stroom produceren.

Laat je verder inspireren

1 resultaat

TNO-blik op 2030: elk oppervlak benutten voor opwekken zonne-energie

Informatietype:
Insight
15 augustus 2023
Om op grote schaal groene energie op te wekken, moeten we slim omgaan met de schaarse ruimte in ons land. We maken het binnen 10 jaar mogelijk elk geschikt oppervlak te benutten voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit.