
HEROW: leren, innoveren en versnellen op offshore waterstof platform
In samenwerking met
TKI Wind op Zee, DOB Academy en het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG)
Waterstof wordt een onmisbare schakel in de verduurzaming van industrie, energie-infrastructuur, transport en het energiesysteem. Niet alleen op land, maar juist ook op zee ligt de sleutel tot het energiesysteem van de toekomst: offshore waterstofproductie dichtbij windparken, industriële clusters en havengebieden.
Dit maakt de ontwikkeling van een robuust energie-infrastructuur noodzakelijk, waarin de wisselwerking tussen vraag en aanbod van groene elektronen en groene waterstof centraal staat. Bovendien draagt dit bij aan efficiënte transportoplossingen, die noodzakelijk zijn voor het direct leveren van groene waterstof aan eindgebruikers.
HEROW, het kennisplatform voor offshore waterstofproductie, helpt deze transitie versnellen door gezamenlijk gerichte kennis op te bouwen en dit via het open-access platform te delen met deelnemers en belanghebbenden binnen het ecosysteem. Dit initiatief wordt gedragen door TKI Wind op Zee, DOB Academy, TNO en ondersteund door van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG).
Duurzaam transport van waterstof
De productie van groene waterstof is slechts een deel van de oplossing. Net zo belangrijk is het transport van deze geproduceerde waterstof naar de eindgebruikers, bijvoorbeeld via veilige en efficiënte pijpleidingen. Het ontwikkelen van deze infrastructuur is essentieel voor het grootschalig verduurzamen van diverse sectoren die niet eenvoudig te elektrificeren zijn.
Door waterstof te transporteren via pijpleidingen, kan het goedkoop, efficiënt en veilig worden verspreid naar de energie intensieve industrie, zwaar transport op weg en water, energiebedrijven, chemische sector, en regionale netbeheerders. Deze partijen maken gebruik van de mogelijkheden voor waterstofproductie en -distributie, waarmee ze kunnen bijdragen aan de verduurzaming van processen die anders moeilijk te elektrificeren zijn.
Drie pijlers van het project HEROW
HEROW is opgebouwd rond drie kernelementen die gezamenlijk de waterstofketen versterken.
Kennisdeling en versnelling
HEROW is een netwerk waarin projectontwikkelaars, onderzoekers en beleidsmakers kennis en ervaringen delen over offshore waterstof. Ook internationale initiatieven worden ingebracht om sneller te kunnen opschalen.
Innovation challenges
De hele waterstofketen wordt actief betrokken bij het oplossen van technische en logistieke vraagstukken. Startups, bedrijven en kennisinstellingen worden uitgedaagd om met baanbrekende oplossingen te komen.
Scholing en talentontwikkeling
Via lesmateriaal, trainingen en het ‘Teach the Teacher’-principe zorgt HEROW voor overdracht van actuele kennis. Onderwijsinstellingen krijgen gratis toegang tot lespakketten; docenten worden getraind om die effectief in te zetten. Zo bouwen we aan de mensen en skills die nodig zijn voor de toekomst.
De rol van TNO in HEROW
Als strategische partner speelt TNO een sleutelrol als coördinator van het kennisplatformHEROW en organisator van alle HEROW events. We dragen bij aan wetenschappelijke vooruitgang, kennisdeling en innovaties, en ondersteunen de drie pijlers van HEROW.
Met onze expertise in offshore technologieën, waterstofproductie en energienetwerken versnellen we de ontwikkeling van duurzame waterstofinfrastructuur. Daarnaast werken we aan het oplossen van vraagstukken rondom offshore waterstof productie, transport en opslag technologieën, pijpleidingnetwerken en de integratie van waterstof in het energiesysteem.
TNO is ook actief in de scholing en talentontwikkeling binnen HEROW, door educatieve materialen te ontwikkelen en toekomstige waterstofprofessionals te trainen.
Meedoen?
Wil je meer weten over het project HEROW? Neem contact met ons op of vul direct het aanmeldformulier in.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Infrastructuur energiesysteem

