Klimaatverandering en luchtverontreiniging

Thema:
Klimaat en luchtkwaliteit

Het is misschien wel de grootste maatschappelijke uitdaging: klimaatverandering en luchtverontreiniging beperken. Daar kunnen we bij helpen. We ontwikkelen methoden om fijnstof, stikstof en broeikasgassen te meten. En we brengen de bronnen en gevolgen van uitstoot in kaart. Hiermee kunnen bedrijven en overheden effectieve maatregelen nemen. Zo spelen we een sleutelrol bij het in gang zetten van de klimaattransitie.

In het akkoord van Parijs zijn wereldwijd afspraken gemaakt over klimaatdoelen. Nederland heeft toegezegd om de uitstoot van broeikasgassen met 49% te verminderen in 2030. Daarnaast is er in mondiaal en Europees verband de wens om luchtverontreiniging verder te beperken. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de schadelijke effecten van luchtverontreiniging op de gezondheid. Fijnstof in het bijzonder.

Om deze doelen te bereiken zijn wereldwijd radicale veranderingen nodig. In het energiesysteem, fabrieken, gebouwen, verkeer en landbouw. Daarvoor is het belangrijk te weten hoe uitstoot ontstaat, hoe het klimaatverandering en luchtverontreiniging beïnvloedt én hoe we het effectief kunnen verminderen.

Effectief tegen luchtverontreiniging

We hebben jarenlange ervaring met het in kaart brengen van uitstoot in alle sectoren. Door metingen, satellietdata en complexe klimaatmodellering te combineren, kunnen we bronnen en gevolgen van uitstoot steeds preciezer vaststellen. Zo adviseren en ondersteunen we bedrijven en overheden om uitstoot terug te dringen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Controlesysteem voor broeikasgassen: we ontwikkelen methodes en modellen om de uitstoot van CO­2 en andere broeikasgassen te meten. Zo werken we met internationale partners aan een Europees controlesysteem voor broeikasgassen op basis van meet- en satellietdata.
  • Grip krijgen op bronnen van fijnstof: onze ‘fijnstoftool’ TOPAS (TNO Operational Source Apportionment Service) geeft inzicht in de afkomst van fijnstof. TOPAS kan verklaren waarom op bepaalde plekken veel fijnstof is en wat hiervan de oorzaak is. Zo kunnen voorzorgsmaatregelen genomen worden.
  • Gedetailleerd in kaart brengen van stikstofdepositie: we brengen het neerslaan van stikstof in kwetsbare gebieden in kaart. Inzicht in vermesting en verzuring is belangrijk voor behoud van biodiversiteit en productiviteit. Depositiekaarten helpen beleidsmakers de juiste maatregelen tegen luchtverontreiniging te nemen om deze gebieden te beschermen.

Het LOTOS-EUROS model

De grootste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd zijn de bestrijding van de klimaatverandering en de luchtverontreiniging. Het open source LOTOS-EUROS-model stelt ons in staat betrouwbaardere voorspellingen van de luchtkwaliteit te doen. In de onderstaande video wordt het Lotos-Euros model uitgelegd.

LOTOS-EUROS model

Laat je verder inspireren

7 resultaten, getoond 1 t/m 5

Klimaatverandering, luchtkwaliteit en duurzaamheid

Informatietype:
Artikel
We werken aan oplossingen voor vraagstukken rond klimaatverandering, luchtkwaliteit, duurzaamheid en uitstootvermindering voor bedrijven en overheden.

Omgevingswaarneming, modellering en analyse

Informatietype:
Artikel
Met een multidisciplinaire aanpak van meten en detecteren zijn we gespecialiseerd in het onderzoeken van schadelijke componenten in het milieu.

Broeikasgas emissie monitoring en verificatie

Informatietype:
Artikel
Broeikasgassen meten is belangrijk voor het bestrijden van klimaatverandering. Daarom werken wij aan emissie-inventarisaties en een verificatiesysteem.

De nieuwe fijnstofaanpak voor grotere gezondheidswinst

Informatietype:
Artikel

Voor een grotere gezondheidswinst in de strijd tegen fijnstof prestenteert TNO een gerichtere fijnstofaanpak. Met een concreet 5-stappenplan. Lees meer.

Real-time geluidsoverlast meten

Informatietype:
Artikel
Geluidsoverlast heeft een negatief effect op de menselijke gezondheid. Met real-time meten van geluidsoverlast dragen we bij aan oplossingen.