Mobiliteitstransitie

Thema:
Mobiliteitstransitie

TNO vindt dat steden een mobiliteitstransitie nodig hebben om leefbaar te blijven en toegankelijk voor iedereen. Mobiliteit moet minder ruimte gaan innemen, want ruimte is schaars. Mobiliteit moet schoner en veiliger worden. En alle inwoners moeten zich kunnen verplaatsen naar de voorzieningen die voor hen belangrijk zijn. Dat zijn de uitdagingen waar TNO aan werkt.

Uitdagingen mobiliteitssysteem

Wat is de impact van autoluwe zones en minder aanbod van parkeerplekken? Er komen allerlei nieuwe manieren om ons te verplaatsen; deel-vervoer, ‘mobility-as-a-service’ oplossingen, mobiliteits hubs en technologische innovaties zoals automatisch rijden. Welke invloed hebben die nieuwe ontwikkelingen op de leefbaarheid en bereikbaarheid?

Wat is de impact van niet-reizen, zoals thuiswerken, en hoe kan je dat stimuleren? En wat is de invloed van prijzen en subsidies?

Al die vragen helpen wij beantwoorden zodat het mobiliteitssysteem van de toekomst werkelijkheid kan worden.

Waarom TNO?

Gemeenten zoeken naar een transitie van auto naar meer duurzame vervoersopties, die minder ruimte innemen. Bedrijven zien kansen in nieuwe producten om deze transitie te versnellen, zoals innovatieve vervoersproducten, afwegingskaders en andere services.

TNO kent het mobiliteitssysteem van binnen en buiten. Onze specialisten helpen overheden en bedrijven om vaart te maken in de mobiliteitstransitie. TNO werkt zelf aan innovaties én helpt om de impact van nieuwe mobiliteitsconcepten in kaart te brengen. Zo kunnen we de stedelijke dynamiek modelleren met een innovatief ‘agent based’ verkeersmodel. In vergelijking met huidige modellen is deze technologie realistischer en nemen we menselijk gedrag mee in voorspellingen. Ons doel: een leefbare stad waarin belangrijke functies voor iedereen goed bereikbaar zijn.

Voorbeelden van vraagstukken waarin TNO uw innovatiepartner kan zijn:

  • praktisch toepasbaar maken van het concept van de 15-minuten stad (nabijheid van functies/voorzieningen) en besluitvorming ondersteunen over de benodigde veranderingen in mobiliteit (meer fietsen en lopen, minder gemotoriseerd verkeer);
  • brede welvaart praktisch toepassen in bijvoorbeeld nieuwbouwwijken: hoe zorgen we voor een leefbare en bereikbare stad voor alle inwoners

Laat je verder inspireren

5 resultaten, getoond 1 t/m 5

Mobility DesAIgn Lab bestudeert verantwoorde toepassing van AI voor het ontwerp van mobiliteitssystemen

Informatietype:
Nieuws
30 april 2025
TNO start samen met TU Delft, Universiteit Leiden, diverse bedrijven en maatschappelijke organisaties het Mobility DesAIgn Lab.

TNO en TECNALIA werken samen aan Digital Twins voor slimme en duurzame steden

Informatietype:
Nieuws
20 januari 2023

TNO partner van City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’

Informatietype:
Nieuws
20 januari 2023

Programmatische samenwerking ‘Brede Welvaart’ Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en TNO

Informatietype:
Nieuws
16 november 2022

Case studie analyse: Governance modellen voor Mobility as a Service (MaaS)

Informatietype:
Nieuws
26 januari 2021