Draagvlak voor klimaat- en energiebeleid
Klimaatverandering en de energietransitie zijn complexe uitdagingen die vragen om soms ingrijpende maatregelen met impact op ons leven en onze leefomgeving. Het succes van de transitie naar een duurzame maatschappij hangt af van de bereidheid van alle betrokkenen – overheden, bedrijven en burgers – om samen veranderingen door te voeren. Ondanks de urgente noodzaak om klimaatdoelen te behalen, laat TNO-onderzoek dien dat er niet altijd voldoende draagvlak onder burgers is voor maatregelen en veranderingen die worden voorgesteld. Dit wordt dan ook ervaren als grote uitdaging onder beleidsmakers.
Waarom is draagvlak voor klimaat- en energiebeleid belangrijk?
Beleidsmaatregelen moeten niet alleen haalbaar zijn, maar ook breed gedragen worden door burgers. Wanneer er weinig steun voor klimaatbeleid is, kan dit leiden tot maatschappelijke onrust of weerstand.
Door in te spelen op de behoeften van burgers en goed te communiceren over het beleid, kunnen we het draagvlak onder burgers vergroten. Dit versnelt de voortgang en draagt zo bij aan een succesvolle transitie.
Ondersteuning en oplossingen voor het vergroten van draagvlak
Bij TNO brengen we in kaart welke factoren bijdragen aan draagvlak, en hoe we dat kunnen vergroten. We werken hierin samen met overheden en burgers. De inzichten uit onze draagvlakonderzoeken zijn waardevol voor onder andere beleidsmakers en bieden hen handvatten voor de ontwikkeling van beleid en effectieve communicatie over dit beleid.
Onderzoeken en rapporten naar draagvlak
TNO beschikt over jarenlange ervaring in het onderzoeken van de sociaal-maatschappelijke aspecten van klimaatverandering en de energietransitie. Hieronder staat een overzicht van onze onderzoeksrapporten op het gebied van draagvlak voor klimaat- en energiebeleid:
Met twee vragenlijstonderzoeken is gekeken hoeveel draagvlak er is voor in totaal 28 verschillende beleidsmaatregelen, en de verschillende factoren die eraan bijdragen of burgers deze maatregelen wel of niet steunen.
Lees hier meer over het onderzoek van 2020 (pdf) en over het onderzoek van 2021 (pdf).
In dit onderzoek is met een vragenlijst gekeken of er draagvlak is voor een gezamenlijk emissiebudget voor consumenten met een persoonlijk emissiehandelssysteem, waarmee alle Nederlanders worden gestimuleerd om activiteiten met veel broeikasgasuitstoot te beperken.
Bekijk het rapport: Draagvlak voor een persoonlijk emissiehandelssysteem (pdf).
Dit onderzoek biedt inzicht in hoe burgers denken over klimaatmaatregelen uit het Regeerakkoord van 2021 en waar de belangrijkste zorgen liggen. De inzichten helpen bij het ontwikkelen van strategieën voor effectievere communicatie en participatie in de transitie.
Bekijk het rapport: Burgers over klimaatbeleid: onderzoek naar zorgen en oplossingen.
Dit onderzoek geeft inzicht in de verhalen die in de media worden verspreid over beleid gericht op anders consumeren om klimaatverandering tegen te gaan, en wat de mogelijke effecten hiervan zijn op het draagvlak onder burgers.
Bekijk het rapport: Narratieven over klimaatbeleid (pdf).
Dit onderzoek heeft in kaart gebracht in hoeverre het toepassen van verschillende acceptatieprincipes in klimaatbeleid bijdraagt aan meer acceptatie van het beleid, en laat zien dat ook goed gekozen flankerend beleid hierin een belangrijke rol speelt.
Lees meer over dit onderzoek: Draagvlak voor klimaatbeleid: toetsing van acceptatieprincipes (pdf).
Met deze studie toetsen we de effecten van waardengerichte communicatie en de communicatie over flankerend beleid op draagvlak voor klimaatbeleid. Deze studie helpt beleidsmakers bij het ontwerpen van en communiceren over nieuw beleid.
Lees het volledige rapport Communicatie over klimaatbeleid (pdf).
Wil je een sterker maatschappelijk draagvlak creëren voor jouw klimaat- en energiebeleid?
TNO biedt wetenschappelijk onderbouwde inzichten en praktische hulpmiddelen om beleidsmakers, communicators en organisaties te helpen burgers effectief te betrekken.
Neem contact op met onze experts om te ontdekken hoe wij jouw beleidsontwikkeling en communicatiestrategie kunnen ondersteunen.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Energietransitie biedt kansen op afname energiearmoede


Scenario’s energiearmoede voor 2025 bij stijgende energieprijzen


Aardgasvrije renovaties meest gunstig voor bewoners


Volledig emissieloos wagenpark nog ver weg, wel handvatten voor beleid


De impact van alternatieve economische toekomstconcepten in het ‘beyond growth’ debat

