Rondetafel Waterstof en Groene Chemie zet ambities op scherp

Thema:
Milieu en duurzaamheid
12 april 2022

Om in 2050 CO2-neutraal te kunnen zijn, is voor de komende jaren aanzienlijke opschaling van technologie en intensivering van onderzoek en innovatie nodig op het gebied van waterstof en groene chemie. TNO speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van technologieontwikkeling op dit gebied en in het inpassen daarvan in de industrie. Vanwege deze rol heeft Paul de Krom, CEO van TNO, onlangs deelgenomen aan een nationale rondetafel met bedrijven, kennisinstellingen en overheid. Tijdens het rondetafelgesprek zijn de deelnemers gezamenlijke doelstellingen overeengekomen voor de kostenreductie van waterstof en elektrolysers, het circulair maken van CO2 en duurzame opwekking van elektriciteit. De deelnemers hebben in een verklaring afspraken gemaakt om de uitvoering van de doelstellingen te versnellen.

RONDETAFEL WATERSTOF EN GROENE CHEMIE

De uitgesproken ambitie vraagt om commitment van private en publieke partners. Daarom bracht het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 17 december jl. op initiatief van de adviescommissie ECCM (Electrochemische Conversie en Materialen) CEO’s uit bedrijfsleven en bestuurders uit de kenniswereld bij elkaar in een rondetafel Waterstof en Groene Chemie. Daar hebben zij gesproken over wat er nodig is voor de realisatie van de doelstellingen voor opschaling, kostenreductie en innovatie voor waterstof en groene chemie uit het eerder gesloten klimaatakkoord, de kennis- en innovatieagenda’s van het missiegedreven Topsectoren– en Innovatiebeleid en het ECCM-adviesrapport.

GEDEELDE VISIE

Paul de Krom (CEO TNO): “Waterstof kan een belangrijke rol spelen in onze toekomstige energievoorziening. Maar dan moeten we nú massief investeren in innovatie, en nationaal en internationaal samenwerken. TNO is er klaar voor!” “Heldere doelstellingen, een gedeeld gevoel van urgentie en de unanieme wens om nauw samen te werken tussen sectoren.” Zo vatten Sandor Gaastra en Focco Vijselaar van het ministerie van EZK de conclusies van de rondetafel samen. Beide DGs hanteerden 17 december de voorzittershamer in deze eerste bestuurlijke rondetafel Waterstof en Groene Chemie.

AFSPRAKEN

De deelnemers aan de rondetafel zijn overeengekomen om het komende half jaar samen aan de slag te gaan met een aantal concrete acties. Zo gaan zij samen mijlpalen definiëren voor de doelstellingen richting 2030 en 2050 en een SWOT-analyse uitvoeren om tussentijds te kunnen bijsturen en risico’s te managen. Dit vraagt ook om het ontwikkelen van een systeemmodel om de benodigde stappen richting opschaling volgordelijk te kunnen zetten. Ook willen de partijen aan tafel namens hun sectoren de betrokkenheid en steun concreter maken en een nationale coördinatiestructuur oprichten die moet zorgen voor coherente sturing op de doelstellingen en versnelling.

De rondetafel zal jaarlijks plaatsvinden en werkt als katalysator om op nationaal niveau ‘de tussenstand van Nederland’ op te maken wat betreft de realisatie van de waterstof en groene chemie ambities van de overheid en de betrokken sectoren aan tafel. Gelet op de urgentie van de uitwerking van een aantal uitvoeringsvragen wordt de eerstvolgende rondetafel over een half jaar georganiseerd.

De rondetafel Waterstof en Groene Chemie is een initiatief van de nationale adviescommissie Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM). De adviescommissie coördineert  sinds 2017 in opdracht van de overheid de R&D-inspanningen van kennisinstellingen en bedrijven op het gebied van korte termijn waterstof- en systeemintegratie en langere termijn elektrochemische conversie. In die periode is een portfolio van onderzoeksprogramma’s en pilot- en demoprojecten (TRL 1 t/m 7) opgebouwd. De ECCM-adviescommissie is ingesteld door de Topsectoren Energie, HTSM en Chemie en werkt samen met de ministeries van EZK en OCW, de topsectoren en missieteams en de kennissector, NWO en TNO. Meer informatie: www.CO2neutraalin2050.nl.

Laat je verder inspireren

27 resultaten, getoond 1 t/m 5

Emissies voorspellen van boerenbedrijven op basis van mobiele metingen

Informatietype:
Insight
2 april 2024
TNO ontwikkelt meetmethoden en modellen om de emissie, verspreiding en depositie van stikstofverbindingen beter te kunnen meten.

In Holland groeit een huis

Informatietype:
Insight
18 maart 2024

Toepassing dissolutie om ABS plastics circulair te recyclen

Informatietype:
Insight
8 maart 2024

Samen met burgers houtrook in kaart brengen voor gerichte beleidsmaatregelen

Informatietype:
Insight
1 februari 2024

Cabauw de atmosferische supersite voor beter begrip van lucht en klimaat

Informatietype:
Insight
24 januari 2024