TNO wereldwijd 10e met octrooiaanvragen 4IR-technologieën
Volgens het Europees Octrooibureau (EOB) is TNO de grootste onder de Nederlandse onderzoeksinstituten en universiteiten op het gebied van octrooiaanvragen voor 4IR-technologieën, met 138 indieningen tussen 2000 en 2018. Wereldwijd bezet TNO de 10e plaats met ingediende octrooien. TNO is daarmee naast Fraunhofer (Duitsland) en CEA (Frankrijk) één van de drie toonaangevende Europese onderzoeksinstellingen. 4IR (4e Industriele Revolutie)-technologieën hebben betrekking op slimme verbonden objecten zoals Internet of Things (IoT), big data, 5G en kunstmatige intelligentie (AI).

Uit de EOB studie blijkt verder dat TNO 59% van de octrooien voor 4IR- technologieën heeft aangevraagd op het gebied van connectiviteit. Dit zijn met name netwerkprotocollen voor massaal aangesloten apparaten en draadloze datasystemen voor korte- en langeafstandscommunicatie. Daarnaast ligt de focus van de octrooien op toepasbare innovaties gerelateerd aan de beveiliging van data en slimme toepassingen voor de huiselijke omgeving. Veel van deze octrooien zijn samen met KPN ingediend.
“Het toont onze grote innovatiekracht op het gebied van digitalisering en robotisering van industriële productie die onder andere via octrooien beschikbaar komt voor commerciële toepassingen door marktpartijen. Het is prachtig om TNO in de top van deze ranglijst te zien. Opnieuw een bevestiging van de succesvolle samenwerking met onze vele partners, waaronder KPN, om het innovatief en concurrerend vermogen van het bedrijfsleven in Nederland wereldwijd te versterken. Ik ben hier buitengewoon trots op”, aldus Peter Werkhoven, Chief Scientific Officer en lid van de Raad van Bestuur van TNO.

Voor meer informatie zie: EPO - Innovation in smart connected objects accelerating fast worldwide, new patent data shows.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Logistieke hubs voor emissievrije stedelijke distributie
Bijna dertig grote steden sturen aan op een geleidelijk verbod op fossiele bedrijfswagens vanaf 2025. Het gebruik van ‘white label’ hubs kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan minder emissies, minder voertuigen, efficiëntere bewegingen voor vracht en diensten in de steden.


Terugblik Automotive Week 2023
De Automotive Week trok dit jaar meer dan 1500 bezoekers. Vijftig experts uit de sector deelden hun inzichten en aan de hand van meer dan dertig live demonstraties werd een beeld geschetst van de mobiliteit van de toekomst.


TNO-blik op 2030: Digitale privacy en veiligheid voor iedereen
Privacy en (cyber)veiligheid zijn hoekstenen van onze digitale maatschappij. Met slimme innovaties als SSI-technologie kunnen we ervoor zorgen dat burgers voor 2030 zorgeloos online gegevens uitwisselen. Lees hoe.


Demo’s Automotive Week: voor een geautomatiseerde logistieke toekomst
Tijdens de Automotive Week op de Automotive Campus in Helmond presenteert TNO drie veelbelovende demo’s die concreet laten zien hoe geautomatiseerde transportoplossingen onze logistiek veiliger, efficiënter en slimmer kunnen maken.


Tijdmakers: Urban Strategy brengt knelpunten in kaart bij stadsuitbreiding
In deze aflevering spreken we Tijdmaker Jeroen Borst, Cluster manager Societal Impact over hoe de Urban Strategy tool mobiliteitsimpact van stedelijke uitbreiding in kaart brengt.

