TNO en Fraunhofer intensiveren hun samenwerking
De Nederlandse en de Duitse economie en maatschappij zijn nauw met elkaar verweven. We staan dan ook beide voor dezelfde grote maatschappelijke uitdagingen. Om die reden hebben TNO en Fraunhofer-Gesellschaft besloten hun bestaande samenwerking op het gebied van toegepaste wetenschap en R&D verder te verruimen en te verdiepen.
In de marge van de ondertekening van het Duits-Nederlandse Innovatiepact zetten de bestuursvoorzitters van TNO en Fraunhofer, op afstand, hun handtekening onder een Memorandum of Understanding.
Intelligente energienetwerken en betrouwbare AI
De MoU, versterkt door het Innovatiepact, intensiveert de samenwerking voor gezamenlijke onderzoeks- en innovatieactiviteiten op gebieden van wederzijds belang. Er zijn twee eerste onderzoeksthema's geïdentificeerd voor de geïntensiveerde gezamenlijke samenwerking die beide een grote rol spelen in zowel Nederland als Duitsland en Europa: Intelligente energienetwerken en betrouwbare kunstmatige intelligentie. De MoU gaat uit van meer onderwerpen in de toekomst waar de komende tijd kennis, ideeën en medewerkers worden uitgewisseld.
De onderwerpen versnellen en versterken het toegepaste onderzoek in beide landen en versterken het onderzoek naar maatschappelijke uitdagingen en creëren zo kansen voor zowel Nederlandse als Duitse bedrijven bij het toepassen van de resultaten.
Intensieve grensoverschrijdende samenwerking
Paul de Krom, CEO van TNO bij de digitale ondertekeningsceremonie: “Ik geloof hartstochtelijk in grensoverschrijdende samenwerking. Omdat maatschappelijke uitdagingen niet stoppen bij onze grenzen. Die kunnen alleen effectief worden aangepakt door intensieve grensoverschrijdende samenwerking. Niet als luxe dus, maar als noodzaak. Niet door uit te stellen tot morgen, maar vandaag te beginnen.”
Professor Reimund Neugebauer, President van de Fraunhofer-Gesellschaft: “Fraunhofer en TNO willen met de MoU onze samenwerking en ons partnerschap versterken. Dat levert niet alleen onderzoeksresultaten op, maar de intensievere samenwerking zal zeker ‘cutting edge’ oplossingen opleveren voor onze innovatiesystemen, bijvoorbeeld in Smart Industry, in mobiliteit en in veilige ict-technologie.”
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
TNO-studies over potentieel geothermie vinden weg naar kunstgalerie in Turijn
Je werkt bij TNO aan langetermijnscenario’s voor het energiesysteem om wereldwijd de klimaatdoelstellingen in 2050 te halen en plots ontvang je een mail van een beroemde Italiaanse fotograaf. ‘‘Mag onze visueel ontwerper hier iets moois van maken?”


ENGAGE: Patiëntgerichte technologie voor een beter inzicht in ziekte
Het ENGAGE-consortium richt zich op het ontwikkelen van digitale biomarkers voor Type 2 Diabetes-patiënten om de ziekteprogressie te monitoren en zelfmanagement en preventie mogelijk te maken.


Ondersteuning gemeenten om warmtetransitie te realiseren
Decentrale overheden, met name gemeenten, spelen een cruciale rol in de warmtetransitie. Ruim 90 procent van de woningen in ons land wordt nu nog fossiel verwarmd, vooral met aardgas. Ontdek hoe TNO gemeenten ondersteunt met kennis, ervaring en tools voor duurzame warmtebronnen zoals geothermie.


Geothermie en seismologische monitoring
Geothermie is een belangrijke energiebron binnen de energietransitie. De winning is plaatselijk en de opbrengst hangt niet af van variaties in zon en wind. Er zijn nu ongeveer 20 projecten actief en naar verwachting groeit geothermie de komende decennia flink.


AI maakt geothermie efficiënter en productiever
TNO heeft in de sector geothermie laten zien hoe uit beschikbare data met behulp van AI veel meer inzicht is te verkrijgen om processen te verbeteren en zelfs mogelijke verstoringen te voorspellen. Beeld: RCSG / Floris Scheplitz

