Nieuwe mijlpaal waarborgen privacy bij gezichtsherkenning
Gezichtsherkenning is een krachtig hulpmiddel dat bijvoorbeeld al door de politie wordt toegepast bij het identificeren van verdachten. In potentie kan het ook helpen om in publieke ruimtes de veiligheid te verbeteren, bijvoorbeeld door gevaarlijke personen tijdig te herkennen
Omdat je verdachte personen en anderen in dezelfde ruimte natuurlijk niet vooraf om toestemming kunt vragen, heeft dit uiteraard gevolgen voor de privacy. En wordt het daarom niet altijd als wenselijk ervaren.
Rapport: Privacy bescherming bij niet-coöperatieve gezichtsherkenning
Niet-coöperatieve gezichtsherkenning
Gezichtsherkenning zonder medewerking van de betreffende personen noemen we niet-coöperatieve gezichtsherkenning. De beslissing om deze technologie in te zetten voor dit soort niet-coöperatieve toepassingen moet dus zorgvuldig worden afgewogen.
TNO heeft in opdracht van de Johan Cruyff Arena, de Gemeente Amsterdam en de politie onderzoek gedaan naar dit fenomeen. De uitdaging voor TNO was om manieren en technieken te ontwikkelen die het enerzijds voor veiligheidsorganisaties mogelijk maken om gezichtsherkenning uit te voeren, met anderzijds zo veel mogelijk bescherming van de privacy van de personen die door de camera’s worden geobserveerd.

Potentiële toepassingen gezichtsherkenning
Dit onderzoek beoordeelde meerdere potentiele toepassingen van gelaatsherkenning, om zodoende de toegevoegde waarde ervan zo specifiek mogelijk te kunnen beschrijven. Uit dit onderzoek blijkt dat er concrete voorwaarden, methoden en technieken zijn die de bescherming van specifieke soorten privacy kunnen verbeteren bij de toepassing van gezichtsherkenning. Een belangrijke mijlpaal. Zo kan in de toekomst, door speciale technieken, gezichtsherkenning ingezet worden in het veiligheidsdomein terwijl de privacy optimaal wordt gewaarborgd.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Migratie
Grote kwesties in Europa zijn migratie en asielzoekers, die voortkomen uit complexe situaties. Uitdagingen betreffen opvang, huisvesting, zorg en integratie.


Onderzoeksresultaten meerjarig vraaggestuurd cybersecurity onderzoeksprogramma 2019-2022
Tussen 2019 en 2022 heeft TNO in samenwerking met het NCSC een viertal vraaggestuurde onderzoeken uitgevoerd. De onderwerpen komen uit de NCSC onderzoeksagenda: herstelvermogen, cyber foresight, supply chain risk en kwantificeren van cyberrisico's.
Cybersecurity uitdagingen en innovaties
Voor welke cybersecurity uitdagingen staat Nederland nu en in de (nabije) toekomst? TNO werkt aan de technologieën en innovaties voor vandaag én morgen.


Hoe wetenschap helpt in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit
Criminelen pakken door 'crimineel' te denken. Dit is het uitgangspunt van het Ondermijningslab, een samenwerkingsprogramma van TNO en alle RIEC’s in Nederland.


Elektronische verdediging
De afdeling Elektronische verdediging specialiseert zich in het gebruikmaken en het misbruiken van het elektromagnetische spectrum.