TeamNL met hulp TNO voorbereid op weersomstandigheden Tokio

Thema:
Human performance and system integration
15 juli 2021

Wie extreme prestaties vraagt van het lichaam moet zich goed voorbereiden. Topsporters doen dat door jarenlang intensief te trainen. Maar wat als je je moet voorbereiden op een klimaat dat een extra belasting vormt voor de prestaties? Ook daarvoor kun je trainen. Of beter gezegd: je kunt je lichaam voorbereiden door het vooraf bloot te stellen aan de temperaturen en luchtvochtigheid van de plek waar de topprestatie moet worden geleverd.

TNO onderzoekt al vele jaren militairen en hulpverleners die in uitzonderlijk moeilijke omstandigheden fysieke en mentale topprestaties moeten leveren. Bijvoorbeeld als ze op uitzending gaan of uren achtereen in corona-beschermende kleding moeten werken. Deze kennis vertalen we door naar adviezen voor professionele en amateursporters, maar ook kwetsbare groepen als ouderen die in de zomer veel last hebben van de hitte.

Olympische sporters

Onlangs ontving TNO tientallen olympische sporters: hockeyers, roeiers en skateboarders, om ze in de klimaatkamers van de Human Tech Campus in Soesterberg te confronteren met de omstandigheden zoals die in Tokio kunnen voorkomen. In deTNO klimaatkamers hebben de atleten meerdere dagen getraind in een warm en vochtig Tokio klimaat van 32 graden en 60% luchtvochtigheid. Afwisselend kregen ze ook een zonnestraling van driekwart volle zon. Dat leverde de sporters de kans “de man met de hamer tegen te komen” in de hitte – en ook te merken hoe na een aantal dagen een inspanning minder moeite kost doordat het lichaam zich heeft aangepast. Kamiel Maase, Performance Manager Sport Science & Innovation bij NOC*NSF: "Anderhalf uur in die omstandigheden met een lichaamstemperatuur van 38,5 C geeft het lichaam een boost om te wennen aan de omstandigheden en daardoor een betere prestatie als het ertoe doet".


TeamNL traint in de klimaatkamers van TNO

Human Tech Campus

Kamiel Maase bracht op een van de dagen met Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF een werkbezoek aan TNO. Ze kregen na ontvangst door Chief Scientific Officer Peter Werkhoven een rondleiding langs de klimaatkamers inclusief toelichting door de bondscoach voor de dames roeien Josy Verdonkschot en de TNO-onderzoekers. Het werkbezoek is afgesloten met een rondleiding langs verschillende faciliteiten op de Human Tech Campus van TNO en de Koninklijke Luchtmacht. Daarnaast wordt er gekeken op welke manier de samenwerking een vervolg kan krijgen.

Meer weten? Zo werken de klimaatkamers voor onderzoek naar menselijk presteren