Klimaatkamers

Op de Human Tech Campus in Soesterberg verricht TNO onderzoek naar de prestaties van professionals die fysiek uitdagende taken uitvoeren, werken onder zware operationele omstandigheden, of belastende kleding en uitrusting dragen bij hun werk. De resultaten van onze onderzoeken helpen om maatregelen te nemen die de inzetbaarheid van zulke professionals vergroten. Centraal in het experimentele onderzoek staan twee unieke, moderne, goed geoutilleerde klimaatkamers die experimenten en evaluatietesten met proefpersonen onder realistische, extreme omstandigheden mogelijk maken.

Van kleding tot werk-rustschema’s

De klimaatkamers zijn geschikt voor experimentele studies met proefpersonen. Hier onderzoeken en evalueren wij onder andere:

  • de warmtebelasting, het draagcomfort en de ergonomie van kleding- en uitrustingsstukken. Het kan daarbij gaan om bestaande producten, bijvoorbeeld als een afnemer een bepaald kleding- of uitrustingsstuk wil aanschaffen. Of producten die in ontwikkeling zijn;
  • de effecten van extreme klimatologische omstandigheden op fysieke prestaties, zoals langdurige inspanning bij hitte of de risico’s van onderkoeling bij het werken in de kou;
  • de interactie tussen fysieke prestaties en cognitieve taken, zoals beslissingen nemen, informatie verwerken en omgevingsbewustzijn;
  • wat geschikte werk-rustschema’s zijn bij fysieke inspanning onder extreme omstandigheden of belastingen.

De realiteit maximaal benaderen

De klimaatkamers zijn zo ontworpen dat zij alle relevante klimaten op aarde kunnen nabootsen, variërend van -30°C tot +60°C bij een relatieve luchtvochtigheid van 10 tot 90 procent. Ook zijn er windgeneratoren, kunstmatige zonnen en infraroodstralingsbronnen. Hiermee zijn de TNO-klimaatkamers een unieke faciliteit in Nederland.

Met bijvoorbeeld fitnessapparatuur, mock-ups (een op ware grootte gemaakt model van een ontwerp of product), virtual reality en projectspecifieke opstellingen creëren we in de klimaatkamers voor elk experiment een testomgeving die de realiteit maximaal benadert. Moderne meetapparatuur, doordachte vragenlijsten, statistische analyses en speciaal ontwikkelde computermodellen maken het mogelijk om op een efficiënte manier wetenschappelijke analyses en testen uit te voeren en vraagstukken te beantwoorden.

Toonaangevende resultaten

Het onderzoek in de klimaatkamers heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de ontwikkeling van het nieuwe soldaatsysteem dat nu door Defensie wordt aangekocht. Het draagt bij aan de optimalisatie van het werken in beschermende kleding, zowel voor Defensie als voor andere hulpdiensten (nationaal en internationaal). Ook nationale topsporters trainen in onze klimaatkamers voor de beste voorbereiding op het presteren onder uitdagende klimatologische omstandigheden zoals in de zomer in Japan.

Wilt u ook de inzetbaarheid van uw personeel vergroten of de optimale kleding of uitrustingsstukken selecteren? Neem dan contact op met Eduard Winckers.

Militair loopt op een loopband met een VR-bril op als oefening en training

Laat je verder inspireren

18 resultaten, getoond 1 t/m 5

Tijdmakers: Grenzen van vliegsimulatie verleggen met de Desdemona

Informatietype:
Insight
6 december 2023
In deze aflevering spreken we tijdmaker Annemarie Landman, een onderzoeker op het gebied van menselijk presteren in Soesterberg, over onderzoek naar de prestatie van piloten met behulp van de Desdemona.

GPT-NL versterkt Nederlandse autonomie, kennis en technologie in AI

Informatietype:
Artikel

Desdemona: de ultieme bewegingssimulator

Informatietype:
Artikel

Eerste overzicht van technieken cyberaanvallen van AI door AI

Informatietype:
Nieuws
17 februari 2023

Eerste wereldwijde conferentie over AI in het militaire domein

Informatietype:
Nieuws
15 februari 2023