75 jaar wetenschap en innovatie aan de frontlinie
Vijfenzeventig jaar geleden, vlak na de Tweede Wereldoorlog en aan het begin van de wederopbouw, werd de Rijksverdedigingsorganisatie TNO opgericht. Het toenmalige ministerie van Oorlog koos voor de samenwerking met TNO in het besef dat een klein land slim moet zijn. Met het vertrouwen in de wetenschap als aanjager van vernieuwing.

TNO vervult vele verschillende rollen voor Defensie. Van operationeel analist tot onderzoeker. Van techwatcher tot beleidsadviseur. Altijd dicht tegen de operatie aan en voortdurend grensverleggend. Zo zijn we dus luis in de pels, maar ook spin in het web. Het geheim van de samenwerking tussen TNO en Defensie zit in de tegenstelling tussen dienstbaar én onafhankelijk.
Op 29 juni vierde en herdacht TNO samen met het Ministerie van Defensie de afgelopen 75 jaar. Maar tijdens een inhoudelijk programma en demonstraties in en buiten het Nationaal Militair Museum richtten ze vooral samen de blik op de toekomst. “De huidige toestand in de wereld vraag daar ook naar”, stelde Marja Eijkman, managing director van TNO Defensie en Veiligheid in haar openingswoord.
De oorlog aan de oostgrens maakt duidelijk dat de frontlinie dichtbij is. Natuurlijk volgen wij op de voet welke systemen ze daar gebruiken. Ook hier maken kennis en technologie het verschil.

Voorbeelden van het defensieonderzoek dat nu wordt gedaan waren door de aanwezigen te beleven in een flink aantal demonstraties.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
AI is een hele interessante spiegel voor ons als mensheid
Jasper van der Waa werd vorig jaar verkozen tot Young Excellent Researcher, een initiatief van de TNO Science Academy om excellente jonge onderzoekers op een voetstuk te plaatsen. De prijs is een TNO-brede erkenning voor onderzoek van hoge kwaliteit, met een sterke impact en een grote zichtbaarheid, zowel binnen als buiten.


Onderzoeksresultaten meerjarig vraaggestuurd cybersecurity onderzoeksprogramma 2019-2022
Tussen 2019 en 2022 heeft TNO in samenwerking met het NCSC een viertal vraaggestuurde onderzoeken uitgevoerd. De onderwerpen komen uit de NCSC onderzoeksagenda: herstelvermogen, cyber foresight, supply chain risk en kwantificeren van cyberrisico's.
Het PQC-migratie handboek
In opdracht van de AIVD heeft TNO samen met het CWI een handboek samengesteld. Dit handboek biedt organisaties advies en concrete stappen om het risico van quantumcomputers voor cryptografie te beperken.


Desdemona: de ultieme bewegingssimulator
TNO verlegt definitief de grenzen van de bewegingssimulatie met de oplevering van de multi-inzetbare simulator Desdemona.


TNO publiceert Jaarverslag 2022 volledig geïntegreerd
Het Jaarverslag 2022 van TNO is verschenen. Voor het eerst betreft het een volledig geïntegreerd jaarverslag, waarbij duurzaamheid integraal in het algemene jaarverslag is verwerkt.

