Combinatie offshore wind en drijvende zonnepanelen om kosten groene waterstof te verlagen

Thema:
Drijvende zonnepanelen
Hernieuwbare elektriciteit
Schone waterstofproductie
Systeemintegratie windenergie
28 februari 2023

Nieuw onderzoeksproject SENSE-HUB, onder leiding van TNO, onderzoekt hoe de integratie van verschillende energiesysteemmodules op de Noordzee tot een toekomstig stabiel en betrouwbaar energiesysteem kan leiden. Er wordt gekeken naar de synergie tussen offshore wind, zonnepanelen en waterstofproductie op zee.

Optimale integratie offshore hernieuwbare elektriciteit

Solar Enhanced North Sea Energy Hub (SENSE-HUB) gaat in het vierjarige project de uitrol van drijvende zonnepanelen in hernieuwbare energiesystemen op zee versnellen. "Om een toekomstig Nederlands energiesysteem aangedreven door windenergie van zee betrouwbaar en stabiel te maken, is integratie met drijvende zonnepanelen, waterstof en opslag cruciaal", zegt Iratxe Gonzalez Aparicio, Portfolio Manager System Integration Wind Energy bij TNO.

Iratxe Gonzalez

"De combinatie van offshore zonne-energie en offshore wind is van belang om tot een stabielere en duurzame energievoorziening te komen en grotere hoeveelheden groene waterstof te produceren tegen lagere kosten."

Iratxe Gonzalez Aparicio

Portfolio Manager System Integration Wind Energy bij TNO

Projectactiviteiten

Het consortium wil eventuele knelpunten, technisch, economisch, ecologisch, juridisch en maatschappelijk, voor de implementatie van toekomstige SENSE-HUBs inzichtelijk maken en wegnemen. De projectactiviteiten variëren van de demonstratie van een geoptimaliseerd offshore-zonnesysteem in de Noordzee door Oceans of Energy, tot ecologische monitoring en modellering om de effecten van hybride energieparken te begrijpen door NWO I – Koninklijk NIOZ en Deltares. Het project gaat plaatsvinden vlakbij het offshore-productieplatform Q13a.

Het SENSE-HUB concept wordt gevalideerd in het TNO SWITCH Lab en de ontwikkeling van technisch-economische systeemontwerpen op GigaWatt (GW)-schaal worden gedaan door TNO, Primo-Marine en Advanced Electromagnetics. De ontwikkeling van de nodige wettelijke kaders voor dergelijke geïntegreerde energiesystemen wordt uitgevoerd door NewGroundLaw en Primo-Marine. Deltares gaat de relevante stakeholders identificeren en hen regelmatig informeren over de in dit project ontwikkelde kennis.

Partners

Het consortium, geleid door TNO, bestaat verder uit de partners Oceans of Energy, Deltares, NWO I – Koninklijk NIOZ, Primo Marine, NewGroundLaw en Advanced Electromagnetics. Het project is mogelijk gemaakt door TopSector Energiesubsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Laat je verder inspireren

15 resultaten, getoond 6 t/m 10

Wind op zee onder druk

Informatietype:
Webinar
31 december 2022
1 aflevering
Offshore windenergie groeit enorm, maar bij die groei komen verschillende uitdagingen kijken. Om de waarde van grote volumes windenergie in het toekomstige energiesysteem te maximaliseren, is het noodzakelijk dat er positieve business cases mogelijk zijn voor ontwikkelaars.

Winstgevendheid offshore wind in 2030 niet vanzelfsprekend

Informatietype:
Nieuws
17 november 2022

Windparken in synergie met maatschappij en omgeving

Informatietype:
Artikel

Energie-eilanden voor conversie, transport en opslag

Informatietype:
Artikel

Veilig en flexibel integreren en controleren van windparken in hybride energiesysteem

Informatietype:
Artikel