De Noordzee als energiehart van Europa vraagt om slimme keuzes

Thema:
CO2-neutrale industrie
Energiesysteem transitie
Geo-energie
26 juni 2025

De Noordzee is dé sleutel tot een onafhankelijk en betaalbaar energiesysteem. Het North Sea Energy (NSE) programma brengt deze toekomst nu helder in beeld met een unieke visualisatie en doorrekening van energieplannen op de Noordzee. De vandaag in het EYE Filmmuseum gepresenteerde unieke reeks kaarten en scenario’s laten zien hoe cruciaal wind-op-zee, waterstofproductie, CO₂-opslag en de combinatie met de afbouw van aardgas zijn voor de toekomst van Nederland en Europa. Een primeur die inzicht biedt én aanzet tot actie voor Nederland en andere Noordzeelanden. De tijd van vrijblijvend nadenken is voorbij. Slimme keuzes zijn hard nodig.

Zo’n 40 bij NSE betrokken publieke en private partijen onderzochten innovatieve concepten voor een geïntegreerd energiesysteem met bijbehorende infrastructuur op de Noordzee. De resultaten laten zien waar het wringt – én waar mogelijke oplossingen liggen.

Wind-op-zee en CO2-opslag zijn no-brainers

Volgens NSE zijn wind-op-zee en CO₂-opslag de eerste voordehand liggende slimme keuzes. Met de ambitieuze plannen voor windenergie en CO₂-opslag en kritische infrastructuur staat de Noordzeeregio aan de vooravond van een historische transformatie om de komende decennia energiezekerheid te kunnen garanderen en het klimaatbeleid betaalbaar de houden, zonder elkaar te hinderen en met een netto positief effect op de natuur.

Joris Koornneef

“We moeten nu kiezen. De uitdagingen zijn groot, maar de kansen zijn groter. Nederland kan koploper worden in de Europese energietransitie – als we doorpakken met wind-op-zee en CO2 opslag én samenwerken met onze buren.”

Joris Koornneef

wetenschappelijk leider NSE

Transitiepijn in ruimte en investeringen

De kaarten en berekeningen maken het duidelijk: de Noordzee wordt hét energiehart van Europa, maar de ruimte is schaars, de natuur staat onder druk en de versnipperde aanpak werkt vertragend. Energieproductiefaciliteiten, CO₂-opslagcapaciteit, infrastructuur om stroom, gas, waterstof aan land te brengen, tezamen met natuurversterkende activiteiten en andere gebruikers – allemaal op hetzelfde stukje zee.

De transitiepijn komt ook door het gebrek aan stabiele businessmodellen en lange termijn perspectief, wat private investeringen afremt. Publieke investeringen en internationale samenwerking zijn vaak nog te versnipperd.

Rene Peters

“Zolang iedereen zijn ‘handdoekje’ blijft leggen op een eigen stukje zee, blijven we versnipperd. We hebben één integrale lange termijn aanpak nodig – met energie, ecologie en economie samen aan tafel.”

René Peters

directeur energie-infrastructuur en programmaleider NSE

Lees het rapport

Ontdek hoe wind-op-zee, waterstof en CO₂-opslag samenkomen in een integraal energiesysteem. Ruimte, ecologie en infrastructuur komen samen in nieuwe energiekaarten van de Noordzee.

Van fragmentatie naar focus

Het leggen van de ruimtelijke puzzel en samenwerken aan de oplossingen moet
internationaal worden geïntensiveerd. Het NSE-programma pleit voor stevige samenwerking en regie op de cruciale rol van de Noordzee in het bereiken van de klimaatambities binnen de gestelde doelen en timing.

Het advies is:

  • Meervoudig ruimtegebruik als standaard
  • Ecologie en stakeholders vanaf de tekentafel meenemen
  • Europese afstemming van infrastructuur, investeringen en regelgeving
  • Bevordering sterke businesscases voor duurzame energie-initiatieven
  • Strategische keuzes rond grondstoffen en leveringszekerheid

Nederland kan een voortrekkersrol vervullen in de Europese energietransitie – als we durven kiezen. Dat vraagt om betere afstemming van nationale plannen op Europese doelen én om nauwe samenwerking met buurlanden aan gezamenlijke strategieën voor een ecologisch verantwoord gebruik van de Noordzee als gedeelde energiebron.

Jouw eigen rapport, in één klik

De nieuwe kaarten in de North Sea Energy Atlas, het actieplan, de vernieuwde NSE Toolbox en de rapporten van 2,5 jaar onderzoek zijn beschikbaar via de website van NSE en geven beleidsmakers, industrie en burgers een concreet handelingsperspectief. Niet langer ‘opties’, maar acties – voor een zekere, schone en betaalbare energievoorziening.

Om de vergaarde kennis nog beter toegankelijk te maken, ontwikkelde NSE de slimme tool ‘Make your own Binder’. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig een persoonlijke samenvatting samenstellen op basis van hun eigen interesses. Het eerste exemplaar werd vandaag feestelijk gepresenteerd door René Peters, namens het NSE-programma.

Laat je verder inspireren

124 resultaten, getoond 1 t/m 5

Gasproductie daalt minder hard dan afgelopen 10 jaar

Informatietype:
Nieuws
14 juli 2025
De gasproductie, zowel op land als op zee, nam ook in 2024 af. De sterk dalende trend van gasproductie op zee begint wel af te remmen maar de productiedaling op land zet gestaag door.

Toename groei aardwarmteproductie in 2024

Informatietype:
Nieuws
3 juli 2025

Energie-infrastructuur en -transport

Informatietype:
Artikel

TNO en Jungle AI werken samen voor betere detectie cyberaanvallen op windturbines

Informatietype:
Nieuws
19 juni 2025

Waterstofproductie en -infrastructuur voor morgen: bouwen aan leveringszekerheid en systeemkracht

Informatietype:
Podcast
18 juni 2025
1 aflevering