3D-voedselprinten: is dit de toekomst van ons eten?

Thema:
3D printing
Gepersonaliseerde voeding en medicatie
3 juni 2025

De wereldbevolking groeit, dus moeten we ons voedsel efficiënter gaan produceren. Nieuwe digitale voedselproductie- en verwerkingstechnologieën zijn daarbij cruciaal. TNO heeft een innovatieve oplossing ontwikkeld om plantaardige eiwitten te bewerken en complexe producten te produceren. Dit zorgt voor betere smaak en een mondgevoel dat zó goed is, dat mensen op grote schaal meer plantaardig willen gaan eten. De technologie is klaar voor opschaling — we zoeken nu bedrijven die dit in hun productieproces willen integreren.

Naar meer plantaardige eiwitten

In het voedselsysteem van de toekomst spelen plantaardige eiwitten een erg belangrijke rol. Bart Fischer, Senior Business Developer bij TNO, faciliteert samenwerkingen met innovatieve bedrijven op het gebied van 3D-voedselprinten. “In de toekomst van ons eten staan plantaardige eiwitten centraal. Bedrijven moeten nu innoveren en nieuwe machines inzetten. TNO’s 3D-printtechnologie is de sleutel voor wereldwijde opschaling.”

De verwachting is dat de vleesconsumptie blijft toenemen, zelfs als de groei van wereldbevolking op een gegeven moment afvlakt. De vraag is of de productie haalbaar is, gezien de grote hoeveelheid grondstoffen die daarvoor nodig zijn. Een oplossing is om meer groenten en planten te eten. De nieuwste voedselproductietechnologie maakt het mogelijk om plantaardige eiwitten zo te bewerken dat ze dezelfde structuur en textuur hebben als spiervezels. Smaak en mondgevoel zijn belangrijk om te zorgen mensen deze producten ook echt gaan eten. Dat is wat we de eiwittransitie noemen.

Dit is onze tijd | Tijdmaker Emma over plantaardig eiwit uit de printer

Bart Fisher

"TNO’s 3D-printtechnologie is de sleutel voor wereldwijde opschaling."

Bart Fischer

Senior Business Developer bij TNO

Complexe producten uit de 3D-printer

Samen met Wageningen University & Research heeft TNO technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om plantaardige eiwitten dichter bij de textuur van vlees krijgen. Met 3D-printing zijn complexe producten te maken zoals tonijn en biefstuk – maar dan op basis van plantaardige eiwitten. Een product dat mensen herkennen, waarvan ze weten hoe ze het moeten bereiden – volledig plantaardig. Nu de smaak en textuur van complexe producten kan worden nagebootst, opent dat de deur naar compleet nieuwe producten; vlees noch vis.

Kans voor ondernemers

Soja, haver, erwt, aardappel – allerlei plantaardige vezels kunnen in de 3D-printer, als ze maar stevig genoeg zijn. TNO’er Emma Munnig Schmidt heeft als Systems Engineer aan de technologie voor 3D-printers gewerkt. “3D-printen opent de deur naar talloze nieuwe bronnen van vleesvervangers. Zelfs eiwitrijke producten die nu worden weggegooid, kunnen worden benut. Dit is een enorme kans voor ondernemers én de planeet.”

emma schmidt

"3D-printen opent de deur naar talloze nieuwe bronnen van vleesvervangers. Zelfs eiwitrijke producten die nu worden weggegooid, kunnen worden benut."

Emma Munnig Schmidt

Systems Engineer TNO

Technologie opschalen

Die plantaardige toekomst komt een flinke stap dichterbij met dit allernieuwste prototype printer. In samenwerking met bedrijven en Wageningen University & Research heeft TNO bewezen dat deze machine de benodigde hoge productiesnelheden kan halen. Bovendien is het nieuwe ontwerp sneller te reinigen en te onderhouden, wat productie nog efficiënter maakt. Dat maakt deze printtechnologie echt schaalbaar.

In korte tijd zijn grote stappen gezet. Van een machine die slechts één product kan afleveren, is de stap gemaakt naar een machine die meerdere producten achter elkaar kan printen en ook relatief grote hoeveelheden materiaal kan verwerken.

De nieuwe technologie bewerkt de plantvezels ook op een andere manier. Plantaardige eiwitvezels hebben de vorm van een kluwen terwijl vlees uit langgerekte vezels bestaat. Het aanpassen van die structuur gebeurde tot nu toe door de vezels door een buis te persen, wat vaak blokkades opleverde. TNO heeft een cilindrische buis ontwikkeld, waardoor de wrijvingskrachten op de vezels anders zijn dan de gangbare rechte buizen. Het binnenwerk is bovendien simpel te demonteren en reinigen.

De nieuwe bewerking heeft nog een voordeel: het zorgt voor minder ‘bijsmaak’. Dit betekent dat er minder extra ingrediënten nodig zijn om een goede smaak te bereiken.

Samenwerken

De technologie is nu klaar voor opschaling en we zoeken nu bedrijven die dit in hun productieproces willen integreren. Benieuwd? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Eitwittransitie

Benieuwd naar TNO's impact op de eiwittransitie? Bekijk dan onderstaande link.

Laat je verder inspireren

312 resultaten, getoond 1 t/m 5

Arbobalans: kosten werkgerelateerd ziekteverzuim blijven stijgen, ruim helft psychosociale arbeidsbelasting

Informatietype:
Nieuws
3 juni 2025
De algemene gezondheid van werkenden neemt iets af en het (werkgerelateerde) verzuim stijgt. Psychosociale arbeidsomstandigheden, zoals werkdruk en ongewenste omgangsvormen, lijken een grote rol te spelen en zorgen voor een kostenstijging.

Van zetmeel tot innovatie: Royal Avebe en TNO werken aan de toekomst van voeding

Informatietype:
Insight
3 juni 2025

TNO start ‘Expertisecentrum Zwaar Werk’ voor regeling vervroegd uittreden

Informatietype:
Nieuws
28 mei 2025

TNO en FAST bundelen de krachten voor toegankelijke en betaalbare therapieën

Informatietype:
Nieuws
28 mei 2025

Samen innoveren, in ecosystemen en met medewerkers, vergroot het succes en de productiviteit

Informatietype:
Insight
26 mei 2025