3D-voedselprinten: is dit de toekomst van ons eten?

Thema:
3D printing
Gepersonaliseerde voeding en medicatie
3 juni 2025

De wereldbevolking groeit, dus moeten we ons voedsel efficiënter gaan produceren. Nieuwe digitale voedselproductie- en verwerkingstechnologieën zijn daarbij cruciaal. TNO heeft een innovatieve oplossing ontwikkeld om plantaardige eiwitten te bewerken en complexe producten te produceren. Dit zorgt voor betere smaak en een mondgevoel dat zó goed is, dat mensen op grote schaal meer plantaardig willen gaan eten. De technologie is klaar voor opschaling — we zoeken nu bedrijven die dit in hun productieproces willen integreren.

Naar meer plantaardige eiwitten

In het voedselsysteem van de toekomst spelen plantaardige eiwitten een erg belangrijke rol. Bart Fischer, Senior Business Developer bij TNO, faciliteert samenwerkingen met innovatieve bedrijven op het gebied van 3D-voedselprinten. “In de toekomst van ons eten staan plantaardige eiwitten centraal. Bedrijven moeten nu innoveren en nieuwe machines inzetten. TNO’s 3D-printtechnologie is de sleutel voor wereldwijde opschaling.”

De verwachting is dat de vleesconsumptie blijft toenemen, zelfs als de groei van wereldbevolking op een gegeven moment afvlakt. De vraag is of de productie haalbaar is, gezien de grote hoeveelheid grondstoffen die daarvoor nodig zijn. Een oplossing is om meer groenten en planten te eten. De nieuwste voedselproductietechnologie maakt het mogelijk om plantaardige eiwitten zo te bewerken dat ze dezelfde structuur en textuur hebben als spiervezels. Smaak en mondgevoel zijn belangrijk om te zorgen mensen deze producten ook echt gaan eten. Dat is wat we de eiwittransitie noemen.

Dit is onze tijd | Tijdmaker Emma over plantaardig eiwit uit de printer

Bart Fisher

"TNO’s 3D-printtechnologie is de sleutel voor wereldwijde opschaling."

Bart Fischer

Senior Business Developer bij TNO

Complexe producten uit de 3D-printer

Samen met Wageningen University & Research heeft TNO technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om plantaardige eiwitten dichter bij de textuur van vlees krijgen. Met 3D-printing zijn complexe producten te maken zoals tonijn en biefstuk – maar dan op basis van plantaardige eiwitten. Een product dat mensen herkennen, waarvan ze weten hoe ze het moeten bereiden – volledig plantaardig. Nu de smaak en textuur van complexe producten kan worden nagebootst, opent dat de deur naar compleet nieuwe producten; vlees noch vis.

Kans voor ondernemers

Soja, haver, erwt, aardappel – allerlei plantaardige vezels kunnen in de 3D-printer, als ze maar stevig genoeg zijn. TNO’er Emma Munnig Schmidt heeft als Systems Engineer aan de technologie voor 3D-printers gewerkt. “3D-printen opent de deur naar talloze nieuwe bronnen van vleesvervangers. Zelfs eiwitrijke producten die nu worden weggegooid, kunnen worden benut. Dit is een enorme kans voor ondernemers én de planeet.”

emma schmidt

"3D-printen opent de deur naar talloze nieuwe bronnen van vleesvervangers. Zelfs eiwitrijke producten die nu worden weggegooid, kunnen worden benut."

Emma Munnig Schmidt

Systems Engineer TNO

Technologie opschalen

Die plantaardige toekomst komt een flinke stap dichterbij met dit allernieuwste prototype printer. In samenwerking met bedrijven en Wageningen University & Research heeft TNO bewezen dat deze machine de benodigde hoge productiesnelheden kan halen. Bovendien is het nieuwe ontwerp sneller te reinigen en te onderhouden, wat productie nog efficiënter maakt. Dat maakt deze printtechnologie echt schaalbaar.

In korte tijd zijn grote stappen gezet. Van een machine die slechts één product kan afleveren, is de stap gemaakt naar een machine die meerdere producten achter elkaar kan printen en ook relatief grote hoeveelheden materiaal kan verwerken.

De nieuwe technologie bewerkt de plantvezels ook op een andere manier. Plantaardige eiwitvezels hebben de vorm van een kluwen terwijl vlees uit langgerekte vezels bestaat. Het aanpassen van die structuur gebeurde tot nu toe door de vezels door een buis te persen, wat vaak blokkades opleverde. TNO heeft een cilindrische buis ontwikkeld, waardoor de wrijvingskrachten op de vezels anders zijn dan de gangbare rechte buizen. Het binnenwerk is bovendien simpel te demonteren en reinigen.

De nieuwe bewerking heeft nog een voordeel: het zorgt voor minder ‘bijsmaak’. Dit betekent dat er minder extra ingrediënten nodig zijn om een goede smaak te bereiken.

emma_schmidt

Ook tijdmaker worden?

"Wow, wat gaaf dat wij dit doen. De innovaties worden ook daadwerkelijk toegepast in het dagelijks leven."

Samenwerken

De technologie is nu klaar voor opschaling en we zoeken nu bedrijven die dit in hun productieproces willen integreren. Benieuwd? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Eitwittransitie

Benieuwd naar TNO's impact op de eiwittransitie? Bekijk dan onderstaande link.

Laat je verder inspireren

326 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO Innovatiemonitor 2025: Innovatie stijgt in prioriteiten verkiezingsprogramma’s

Informatietype:
Nieuws
11 september 2025
Alle politieke partijen besteden in hun (concept)verkiezingsprogramma’s aandacht aan innovatie. In 2023 zien we voor VVD, D66, ChristenUnie en VOLT een groene “ja” op alle vijf innovatie-aspecten.

Inzicht in hoe gezond de buurt is met basisset indicatoren Gezonde Leefomgeving

Informatietype:
Nieuws
5 september 2025

Gefragmenteerde inzet zorgtechnologie verhoogt werkdruk, TNO pleit voor sectorbrede afspraken

Informatietype:
Nieuws
2 september 2025

TNO op Lowlands festival: wetenschap in het wild

Informatietype:
Nieuws
19 augustus 2025

Joost Oorthuizen maakt overstap naar TNO als Director International & Investment Partnerships

Informatietype:
Nieuws
18 augustus 2025