MARQ opent zijn deuren: een plek om samen te werken aan de mobiliteit van de toekomst

Thema:
Intelligent verkeer en vervoer
1 mei 2025

De ontwikkeling van slimme en veilige mobiliteit vraagt om steeds complexere oplossingen en om intensievere samenwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Om deze innovatie te versnellen opende TNO samen met de provincie Noord-Brabant en gemeente Helmond op 8 april het onderzoekscentrum MARQ op de Automotive Campus in Helmond. "De tijd van alles zelf ontwikkelen is voorbij", zegt Martijn Stamm, directeur mobiliteit bij TNO. "Als Europa concurrerend wil blijven, moeten we onze krachten bundelen."

Samenwerking nodig om te concurreren

De officiële opening van MARQ (Mobility Applied Research Quarter) vond plaats tijdens Drive Forward - voorheen de Automotive Week: een internationaal congres over mobiliteit. Het nieuwe onderzoekscentrum deed hiermee direct dienst als ontmoetingsplek voor honderden experts uit de mobiliteitswereld. Dit illustreert goed waar MARQ voor staat: samen innoveren en met elkaar praten over de mobiliteit van de toekomst.

In de paneldiscussies op het podium was één van de terugkerende vragen: hoe kunnen we concurreren met landen als China en de Verenigde Staten? Het antwoord volgens panellid Kristóf Almásy van de Europese Commissie: samenwerken. "Concurrentie is belangrijk, maar in veel gevallen is het logischer voor bedrijven en organisaties om samen te werken.”

Die boodschap werd door meerdere sprekers herhaald. Anna Larsson van het Zweedse onderzoeksinstituut Ri.se waarschuwde dat de Europese auto-industrie door haar huidige gefragmenteerde karakter innovatie vertraagt. En Joost Vantomme van samenwerkingsverband ERTICO ITS Europe pleitte voor meer ruimte om gezamenlijk te experimenteren: "We hebben meer sandboxing nodig."

Bastiaan Krosse quote

"We hebben hier testfaciliteiten die miljoenen euro’s kosten. Als bedrijven die allemaal apart zouden moeten ontwikkelen, is dat niet efficiënt. Door dit centraal aan te bieden, kunnen partijen veel makkelijker instappen."

Bastiaan Krosse

Research manager mobiliteit bij TNO

Faciliteiten delen is sneller innoveren

"Dit is precies waar MARQ voor is opgericht", vertelt Bastiaan Krosse, research manager mobiliteit bij TNO. "We hebben hier testfaciliteiten die miljoenen euro’s kosten. Als bedrijven die allemaal apart zouden moeten ontwikkelen, is dat niet efficiënt. Door dit centraal aan te bieden, kunnen partijen veel makkelijker instappen. Ook kunnen ze van elkaar profiteren. De ene partij levert bijvoorbeeld een sensor, de andere een communicatie- of navigatie-unit. Zo leren ze tegelijkertijd van elkaar."

“Maar MARQ is veel meer dan alleen een verzameling testfaciliteiten," benadrukt Bastiaan. "Het is ook een samenwerkingsverband, een ecosysteem dat partijen in de hele innovatiecyclus ondersteunt, van idee tot implementatie. We brengen hier niet alleen technologie samen, maar ook mensen, ideeën en organisaties met verschillende perspectieven. Dit stimuleert innovatie."

marq-testcentre-automated-driving
Verschillende technieken komen samen in MARQ

De kracht van digitaal én fysiek testen

MARQ combineert traditionele voertuigtests met virtuele testomgevingen. De zes belangrijke faciliteiten zijn voertuiglabs voor het testen van nieuwe algoritmen, hardware- en software simulatie-opstellingen, een dynamische rijsimulator, een data & control center, mobiele infrastructuur voor het verzamelen van data tijdens ritten, en digital twins om de impact van mobiliteitsmaatregelen op steden te visualiseren.

"Met onze digitale simulatieomgeving kun je vooraf enorm veel testen en leren", legt Yuri Tielman, senior test engineer bij TNO uit. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van autonome voertuigen: "Als je een nieuwe sensor ontwikkelt, kun je eerst in de simulatie uitgebreid onderzoeken hoe deze presteert. Pas daarna ga je, met meer kennis, het fysieke testtraject in. Dat scheelt veel tijd en geld, want fysieke tests met meerdere mensen en een testvoertuig op een testbaan zijn kostbaar. Door deze combinatie van virtueel en fysiek testen versnellen we de ontwikkeling aanzienlijk."

De testfaciliteiten van MARQ:

MARQ beschikt op dit moment over 6 faciliteiten die samen een unieke digitale én fysieke testomgeving vormen voor het ontwikkelen en valideren van nieuwe mobiliteitstechnologie:

Voor praktijkonderzoek naar nieuwe algoritmen en de interactie tussen zelfrijdende voertuigen, bestuurders en andere weggebruikers.

Hardware/Software simulaties die het mogelijk maken om verschillende varianten van applicaties te testen voordat ze in voertuigen worden geïntegreerd, wat ontwikkeltijd en risico's vermindert.

Boots fysieke omgeving en wegcondities na om interacties tussen bestuurder en voertuigtechnologie veilig te testen.

Beveiligde datapipeline voor het verwerken van partnerdata, essentieel voor digital twins en virtueel testen.

TNO's "StreetLive" box verzamelt en verwerkt rijgegevens van voertuigen en omliggend verkeer tijdens praktijktests.

Visualiseert en analyseert de impact van mobiliteitsmaatregelen op stedelijk niveau.

driving-simulator-marq-tno
Digitale simulatoromgeving

Veiligere banden door samenwerking met industrie

TNO werkt al jaren succesvol samen met innovatieve bedrijven in de mobiliteitswereld. Een goed voorbeeld is de samenwerking met het Amerikaanse bandenbedrijf Goodyear, waarbij TNO hielp om intelligente autobanden te ontwikkelen die de veiligheid verbeteren. TNO en Goodyear onderzochten hoe de data vanuit de banden gedeeld kunnen worden met het voertuig, om het antiblokkeersysteem (ABS) te verbeteren. Dankzij de combinatie van simulaties en fysieke tests bij TNO kon worden aangetoond dat intelligente banden de remweg met bijna twee meter kunnen verkorten. Het onderzoek trok wereldwijd aandacht en leidde tot vervolgprojecten rond andere veiligheidssystemen, zoals noodremsystemen.

Hoewel dit project al liep voor het bestaan van MARQ, is het volgens Wiljan Willems, senior project manager bij TNO, een goed voorbeeld van een typische MARQ samenwerking: "Het zijn de fysieke testfaciliteiten die partners hierheen trekken, maar door hier samen te komen ontstaan er nieuwe ideeën en projecten."

Nieuw talent van MBO tot WO is welkom

Naast innovatie en samenwerking is talentontwikkeling een belangrijke pijler van MARQ. "We willen talent van alle verschillende opleidingsniveaus uitnodigen om hier samen aan de slag te gaan", zegt Bastiaan. "Van mbo-studenten van het SUMMA-college hier in de buurt tot studenten van de TU Eindhoven.” Die combinatie van talent is essentieel, legt Bastiaan uit. "Kijk naar een bedrijf als DAF hier in de buurt. Die hebben mensen van alle niveaus nodig. Een werkende truck wordt niet alleen door mbo'ers gebouwd, niet alleen door hbo'ers, niet alleen door academici, maar door hen samen. We hebben al deze verschillende competenties en kennisniveaus nodig."

tnoer-10-tt_martijn_stamm

"Ik zou het heel mooi vinden als we innovaties kunnen laten landen die helpen met bijvoorbeeld het arbeidstekort en de doorstroming in de transportsector."

Martijn Stamm

Directeur Mobiliteit

Industrie en talent samenbrengen

Innovatieve bedrijven worden uitgenodigd om een actieve rol te spelen in deze talentontwikkeling. "We willen niet alleen zelf bedenken waar studenten mee aan de slag moeten", zegt Bastiaan. "We nodigen partners uit om mee te denken over welke skills en competenties zij nodig hebben. Als zij denken dat studenten kennis van een bepaalde sensor of navigatiesysteem kennis moeten opbouwen, kunnen ze die technologie hier inbrengen. Zo leiden we samen de professionals van de toekomst op."

Samen bouwen aan de toekomst

MARQ is een samenwerking tussen TNO, provincie Noord-Brabant en de gemeente Helmond. Maar dat betekent niet dat die partijen leidend willen zijn. Het gaat vooral om de deuren openzetten voor nieuwe partners, zegt Bastiaan: "We hebben nu getekend met de provincie en de gemeente, maar we praten ook al met veel kennisinstellingen, onderwijsinstellingen en bedrijven", zegt Bastiaan. "Dat stuk willen we ook verder formaliseren."

"Het is belangrijk dat je regelmatig met partijen om de tafel zit", vult Wiljan aan. "Door die open houding komen ideeën op tafel die anders nooit naar boven waren gekomen. We willen hier meer onderling vertrouwen creëren, zodat partijen weten wat TNO kan, en wij weten wat zij kunnen."

Eerste project pakt logistieke uitdagingen Nederland aan

Een concreet voorbeeld van zo'n publiek-private samenwerking is het project met langere vrachtwagens waar MARQ nu mee start. "We hebben net een opdracht binnen voor het verder verduurzamen van Super EcoCombi’s, vrachtwagencombinaties die door hun extra lengte meer lading kunnen vervoeren", vertelt Martijn. "Dit gaat niet om innovaties zoals autonoom rijden, maar het is een mooi voorbeeld van hoe we duurzamere voertuigen sneller op de weg kunnen krijgen. Want vooral aan de logistieke kant hebben we in Nederland een behoorlijke uitdaging. Dus ik zou het heel mooi vinden als we innovaties kunnen laten landen die helpen met bijvoorbeeld het arbeidstekort en de doorstroming in de transportsector.”

Meedoen met de innovaties in MARQ

Kortom: of het nou gaat om het testen van een sensor, studenten kennis laten maken met de nieuwste technologieën, of samen werken aan innovatieve mobiliteitsconcepten: MARQ biedt de faciliteiten, kennis en het netwerk om ideeën sneller naar de weg te brengen. Geïnteresseerde bedrijven, onderwijsinstellingen en andere organisaties die willen bijdragen aan slimme, veilige en schone mobiliteit kunnen contact opnemen met TNO om de mogelijkheden voor samenwerking binnen MARQ te verkennen.

Laat je verder inspireren

54 resultaten, getoond 1 t/m 5

Opening van MARQ: Innovatiecentrum voor Smart Mobility op de Automotive Campus in Helmond

Informatietype:
Nieuws
8 april 2025
Vandaag was de officiële opening. MARQ biedt bedrijven in de automotive sector faciliteiten voor slimme, datagedreven mobiliteitsoplossingen.

Nu instappen in autonoom transport? 5 dingen die je moet weten

Informatietype:
Insight
6 maart 2025

Connected mobility

Informatietype:
Artikel

Werken aan veiligere zelfrijdende auto’s

Informatietype:
Insight
6 januari 2025

TNO CEYAS biedt logistieke partners voorsprong met yard automation

Informatietype:
Insight
4 december 2024