
De vernieuwingsopgave van Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat staat voor een enorm vraagstuk: het onderhoud en de vernieuwing van de Nederlandse infrastructuur. Dat vraagt om slimme oplossingen en nauwe samenwerking met partners zoals TNO. Henrik Hooimeijer, directeur Techniek en Technisch Management bij Grote Projecten en Onderhoud van Rijkswaterstaat vertelt over de vruchtbare samenwerking met TNO, waarin het gedeeld gevoel van urgentie de stevige basis vormt.
Alle rijkswegen en rijksvaarwegen open houden, terwijl het noodzakelijke onderhoud en de nodige vernieuwing toch plaatsvinden, is geen geringe opgave. Henrik legt uit: "Een belangrijk aspect is het gebruik van slimmere berekeningsmethoden, versterkingsmethodieken en goed onderzoek. We zien TNO als een onmisbare partner in het aanpakken van de vernieuwingsopgave om samen te komen tot een betere spreiding over de tijd. Dat voorkomt dat we bijvoorbeeld in vijf jaar tijd alle bruggen moeten vervangen.”

"We zien TNO als een onmisbare partner in het aanpakken van de vernieuwingsopgave om samen te komen tot een betere spreiding over de tijd."
Meer data-gedreven assetmanagement kan veel opleveren. Denk aan het op afstand meten van de resterende levensduur van bruggen. Die technologie zit nog in de onderzoeksfase, maar als je dit structureel kunt toepassen, hoef je in de toekomst niet meer alleen visuele inspecties te doen.
De samenwerking richt zich niet alleen op het spreiden van de vernieuwingsopgave, maar ook op het versnellen ervan. "Samen met TNO wordt bijvoorbeeld gewerkt aan standaardontwerpen, zoals een standaard brug. Zo kun je in series werken in plaats van elk object apart aan te pakken. Dit gebeurt niet alleen voor Rijkswaterstaat, maar ook voor andere infrabeheerders zoals gemeentes en provincies.
De samenwerking blijft niet alleen bij de onderlinge kennisuitwisseling. Trots vertelt Henrik over een gezamenlijk opgezette traineeship, “We constateerden zowel bij TNO, bij Rijkswaterstaat, als bij technisch adviesbureau Arup dat de specialistische kennis van staalconstructies kwetsbaar was. Zo zijn we samen tot een traineeship gekomen waarbij de trainees in alle drie de organisaties een periode werkzaam zijn. En als die mensen bij mij in dienst komen, of bij TNO, dat maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat we de vijver vullen met meer kennis."

Henrik benadrukt de ontwikkelde band met TNO als partner. "TNO biedt hands-on praktische kennis gecombineerd met onderzoekskracht. Bij een crisis kunnen we altijd rekenen op de expertise van TNO om snel en effectief te handelen. Dat helpt ons ook bij het creëren van rust en vertrouwen bij onze bestuurders." Tot slot voegt Henrik toe, “Je ziet dat de mensen die bij TNO werken de opgave die wij hebben ook echt van binnenuit voelen. Dat vind ik echt heel mooi.”

“Je ziet dat de mensen die bij TNO werken de opgave die we hebben ook echt van binnenuit voelen. Dat vind ik echt heel mooi.”
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Samen innoveren, in ecosystemen en met medewerkers, vergroot het succes en de productiviteit


Terugkombijeenkomst Stoere Schildpadden en Dappere Dino's trainer 25 sep
Samenwerking TNO en XGFM ondertekend in Japan


Onderzoek naar digitale monitoring slaapapneu


Tijdmaker in beeld: Marten de Klein over stage

