De plastic cirkel is rond
In de podcastserie ‘De plastic cirkel is rond’ zoomt NRC XTR samen met TNO in op de bijdrage van plastic aan een circulaire economie.
De plastic cirkel is rond aflevering 1
Rob de Ruiter, business developer bij TNO in gesprek met Mark Groot Wassink, business development manager bij matrassenfabrikant Auping. Matrassen bestaan voor bijna de helft uit plastic. Verbranding betekent dat nuttige grondstoffen verloren gaan voor recycling én zorgt voor veel CO2-uitstoot. Zowel Rob als Mark zijn in hun dagelijks werk op zoek naar mogelijkheden om het recycle-proces te optimaliseren, en adviseren wat jóúw bijdrage kan zijn.
Aflevering 1: Mogelijkheden met matrassen
De plastic cirkel is rond aflevering 2
Plastic voedselverpakkingen uit meerdere lagen zijn gemaakt om voedsel vers te houden, maar moeilijk te recyclen. Dat moet én kan anders! Martijn van Rijn, secretaris van Plastic Pact Nederland in gesprek met Esther Zondervan, onderzoeker bij TNO. Welke innovaties worden er momenteel bedacht om dit probleem op te lossen? Wat is er voor nodig om dit in de toekomst op grote schaal in te kunnen zetten? En wat kun jij als consument in de tussentijd doen?
Aflevering 2: Vergissingen rondom voedselverpakkingen
De plastic cirkel is rond aflevering 3
In aflevering drie gaan Lein Tange, directeur van de Polystyreen Loop, de proeffabriek die piepschuim recyclet, en Esther Zondervan, onderzoeker bij TNO, in gesprek over (on)mogelijkheden bij het recyclen van huishoudelijke apparaten.
Aflevering 3: Waar laat je je oude waterkoker?
De plastic cirkel is rond aflevering 4
In deze vierde en laatste aflevering praten Jelmer Vierstra, senior program leader bij Natuur & Milieu, en Rob de Ruiter, business developer bij TNO, over microplastics.
Aflevering 4: Het gevaar van microplastics
Beluister onze podcasts ook op
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Van plasticvrij naar toekomstbestendige plastics
De toenemende vraag naar plastics vereist een structurele verandering. Om dat te kunnen verwezenlijken presenteren we samen met Fraunhofer UMSICHT een whitepaper met vier strategische benaderingen voor een circulaire economie.


Mark Huijbregts brengt duurzaamheidsbeoordeling naar hoger niveau bij TNO
Prof. Dr. Mark Huijbregts, hoogleraar Integrated Environmental Assessment aan de Radboud Universiteit, treedt per 1 april parttime in dienst bij TNO als Principal Scientist. Hij zal deze nieuwe rol bij TNO combineren met zijn functie als hoogleraar bij het Radboud Instituut Institute for Biological and Environmental Sciences (RIBES), die hij sinds 2010 bekleedt.


Zonder extra beleid dreigt overlast houtrook door kachels te gaan stijgen
We zien een forse toename van houtstook door hoge energieprijzen. In onze 3 verkennende scenario’s laten we zien dat er bij toename van het houtverbruik echt beleid op het bestaande kachelpark nodig is. De natuurlijke uitfasering door verkoop van ‘schone’ moderne kachels gaat niet snel genoeg.


Intensief stikstofonderzoek in en rond het Liefstinghsbroek
Zes onderzoekspartijen meten twee jaar lang de hoeveelheid stikstofdioxide en ammoniak in en rond het Natura2000 gebied het Liefstinghsbroek.


Grondstofschaarste: maakt schaarste de energietransitie fataal?
Grondstoffenschaarste neemt toe. Hoe stellen we Europa veilig van kritieke grondstoffen? Bij TNO werken we aan antwoorden met onderzoek.

