De plastic cirkel is rond
In de podcastserie ‘De plastic cirkel is rond’ zoomt NRC XTR samen met TNO in op de bijdrage van plastic aan een circulaire economie.
De plastic cirkel is rond aflevering 1
Rob de Ruiter, business developer bij TNO in gesprek met Mark Groot Wassink, business development manager bij matrassenfabrikant Auping. Matrassen bestaan voor bijna de helft uit plastic. Verbranding betekent dat nuttige grondstoffen verloren gaan voor recycling én zorgt voor veel CO2-uitstoot. Zowel Rob als Mark zijn in hun dagelijks werk op zoek naar mogelijkheden om het recycle-proces te optimaliseren, en adviseren wat jóúw bijdrage kan zijn.
Aflevering 1: Mogelijkheden met matrassen
De plastic cirkel is rond aflevering 2
Plastic voedselverpakkingen uit meerdere lagen zijn gemaakt om voedsel vers te houden, maar moeilijk te recyclen. Dat moet én kan anders! Martijn van Rijn, secretaris van Plastic Pact Nederland in gesprek met Esther Zondervan, onderzoeker bij TNO. Welke innovaties worden er momenteel bedacht om dit probleem op te lossen? Wat is er voor nodig om dit in de toekomst op grote schaal in te kunnen zetten? En wat kun jij als consument in de tussentijd doen?
Aflevering 2: Vergissingen rondom voedselverpakkingen
De plastic cirkel is rond aflevering 3
In aflevering drie gaan Lein Tange, directeur van de Polystyreen Loop, de proeffabriek die piepschuim recyclet, en Esther Zondervan, onderzoeker bij TNO, in gesprek over (on)mogelijkheden bij het recyclen van huishoudelijke apparaten.
Aflevering 3: Waar laat je je oude waterkoker?
De plastic cirkel is rond aflevering 4
In deze vierde en laatste aflevering praten Jelmer Vierstra, senior program leader bij Natuur & Milieu, en Rob de Ruiter, business developer bij TNO, over microplastics.
Aflevering 4: Het gevaar van microplastics
Beluister onze podcasts ook op
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
ICER 2023: Circulaire doelen liggen nog ver buiten bereik
Er is de afgelopen jaren nauwelijks vooruitgang geboekt bij het realiseren van een volledig circulaire economie in 2050 en een halvering van het abiotisch grondstoffengebruik in 2030.


Onderzoek naar mogelijkheden van satellieten voor modellering stikstofdepositie
Een consortium van KNMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut), TNO, CML (Centrum voor Milieukunde van de Universiteit Leiden), WUR (Wageningen University & Research)en RIVM onderzoekt de komende vier jaar wat de toegevoegde waarde van satellietwaarnemingen is bij het berekenen van de stikstofdepositie op Nederlandse natuurgebieden.
Autobanden en landbouwplastic met verpakkingen verrassend grootste bronnen microplastics
TNO's microplasticmodel heeft de grootste veroorzakers van microplastics in kaart gebracht. Ook is er inzicht voor maatregelen tegen microplastics.


Klimaat- en Energieverkenning 2022: Hogere klimaatambitie vergt snellere uitvoering en meer beleid
Een snellere uitvoering van de bestaande plannen én formulering van aanvullend beleid zijn nodig om het Nederlandse klimaatdoel in 2030 te halen. Het kabinet heeft in het coalitieakkoord een flink pakket aan klimaatmaatregelen aangekondigd. Lees de conclusies uit het Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2022 die vandaag werd gepubliceerd.
Sturen op emissies biedt uitweg uit stikstofproblematiek
Nederland zoekt naar oplossingen in stikstofimpasse. De knoppen om aan te draaien zitten aan de emissiekant. Dit blijkt uit TNO's recentste analyse.

