Metabool gezondheidsonderzoek
Overgewicht is een toenemend probleem. Onze expertisegroep Metabool gezondheidsonderzoek (MHR) helpt mee aan het verminderen van de ziektelast door middel van preklinisch onderzoek. We richten ons op metabole ziektes, zoals diabetes type 2 en obesitas. Met onderzoek versnellen we de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, functionele voeding, diagnostica en preventie.
Onderzoeksgebied
Onze MHR-expertisegroep ontwikkelt cellulaire en diermodellen voor het bestuderen van mechanisme, interventie en biomarkers in metabole ziekten. En de daarmee samenhangende complicaties. In preklinisch onderzoek passen we de volgende modellen toe:
- Translationele modellen, waaronder unieke, gehumaniseerde transgene muismodellen.
- In vivo en in vitro fibrose modellen, gecombineerd met histologische, biochemische, moleculairbiologische, celbiologische en immunologische analysemethoden.
We richten ons op het verbeteren van onderzoek naar effectiviteit en veiligheid van interventies met medicijnen of voeding. Dit doen we door het vergroten van de kennis van ziekteprocessen en mechanismen. En we verbeteren de translatie naar de mens.
Kennis en ervaring
We hebben veel ervaring in ontwerp en uitvoering van toegepast wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast doen we veel in professioneel projectmanagement en werken we met kwaliteitssystemen. We leveren projecten op maat, door de directe interactie van onze MHR-wetenschappers met klanten.
Metabole ziekte en complicaties
Karakteristiek voor de projecten is een combinatie van kennis en expertise op het gebied van metabole gezondheid en metabole ziekte. En de daarmee verbonden complicaties, zoals:
- cardiovasculaire ziektes
- leversteatose
- fibrose
- artrose
Partners
Binnen MHR voeren we projecten uit met en voor partners, zoals:
- industriële biotechnologie
- farmaceutische industrie
- diagnostiek
- voedingsindustrie
- patiëntenorganisaties
- overheden
- consortia
Nieuwe inzichten
Uit ons onderzoek komen nieuwe inzichten en mogelijkheden om metabole ziekten te behandelen of voorkomen. Een aantal voorbeelden:
- Een dieet waarbij we cholesterolvrije voeding afwisselen met veel cholesterol bevattende "westerse" voeding. Dit heeft een vrijwel gelijk effect op het voorkomen van hart- en vaatziekten en leverontsteking als een volledig cholesterolvrij dieet.
- Metabole stress, veroorzaakt door overgewicht, speelt een prominentere rol in het ontstaan van artrose dan de hogere mechanische belasting.
- Een nieuwe statistische benadering leidt tot vermindering van proefdiergebruik.
- Mogelijkheden om lichaamsvet in levende proefdieren zichtbaar te maken en te analyseren met behulp van niet-invasieve MRI .
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Nachtwerkers hebben meer kans op een slechte werk-privébalans
Mensen die in de nacht werken, hebben meer dan 2,5 keer zoveel kans op een slechte werk-privébalans. Zij vinden het lastiger om werk en privé te combineren dan mensen die alleen overdag werken. Dat is een van de resultaten van het onderzoek van TNO en RIVM.


TNO lanceert nieuwe merk & werk campagne: #ditisonzetijd
In maart 2023 lanceert TNO de nieuwe campagne #ditisonzetijd. TNO wil de samenleving, ondernemers en overheid bewust maken van wat TNO doet en zich op de arbeidsmarkt verder profileren.


Ex vivo orgaanperfusie kan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen helpen
TNO gebruikt ex vivo normotherme orgaanperfusie om ADME-processen voor specifieke verbindingen nauwkeuriger te kunnen bepalen en de ontwikkeling van geneesmiddelen te versnellen.


Internationale Vrouwendag
Viering van Internationale Vrouwendag. Diversiteit is essentieel voor innovatie in de wereld van vandaag. Verschillende perspectieven zijn nodig om ons werk te verrijken, het te laten opvallen en de uitdagingen van deze tijd aan te gaan.


Innovatie en ondernemerschap in lage- en middeninkomenslanden
Afrika ontwikkelt zich heel snel en er zijn volop kansen voor succesvol ondernemerschap. Belangrijk is de kwetsbare groepen mee te nemen in deze ontwikkeling en grote transities te realiseren. Want er is nog veel te doen. Het programma Innovation for Development (I4D) van TNO innoveert samen met Nederlandse en lokale partners in lage en midden inkomenslanden.