Slimme robotisering is sleutel tot automatisering
De producten die we als maatschappij produceren worden geavanceerder en diverser. En de daarbij behorende productie processen worden alsmaar complexer, tegelijkertijd moet het steeds flexibeler. Dat kost veel tijd, waarvoor de menselijke denkkrachtvaak tekort schiet. We kunnen de complexiteit en flexibiliteit het hoofd bieden als we het pad van robotisering en automatisering steeds intelligenter inzetten. Dat brengt een toekomstbestendige industrie een grote stap dichterbij.
Zo zijn we bij TNO bezig met AI-technieken aan automatische padplanning. Daarmee kunnen maakbedrijven robots zodanig programmeren dat ze zelf hun route bepalen en kunnen aanpassen wanneer de omgeving verandert. Dit is vooral mogelijk in combinatie met machine learning. Zodoende zijn we in staat om een foutloos productie proces te creëren. Dit bespaart tijd en geld.
Automatisering is efficiënt én creatief
Een goed voorbeeld hiervan is de automatisering van metaalbewerking. Daarvoor zetten we robots in. Deze worden nu nog voor elk nieuw product handmatig geprogrammeerd, dat is tijdrovend.
Op basis van de productkennis én de werkvoorbereiding zijn we in staat de benodigde robotpaden automatisch te genereren. Hiermee kan de dagproductie aanzienlijk toenemen en bespaart het de operator veel handmatige programma invoer.
Het succes en de toekomst van smart industrie innovatie zal in grote mate worden bepaald door de mate waarin we AI-technieken en tools echt naar industriële toepassing weten te ontwikkelen - Gregor van Baars, senior system engineer
TNO wil programmeringsproces automatiseren
Robots handmatig programmeren kost veel tijd en moeite. TNO wil dat zo dicht mogelijk naar nul brengen. Hiervoor gebruiken we:
- Alle beschikbare informatie het product zelf
- De bewerkingsstappen zoals bepaald in de werkvoorbereiding
- Een 3D omgevingsmodel van de robot plus bewerkingsmachines.
In die omgeving programmeren intelligente padplanners het optimale automatiseringsproces. Elk los onderdeel van dat proces wordt samengevoegd tot een compleet robotprogramma. Dit wordt nagenoeg automatisch geprogrammeerd. Dat scheelt tijd en levert dus meer productiviteit op.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Eerste overzicht van technieken cyberaanvallen van AI door AI
Kunstmatige Intelligentie wordt in alle internationale trendrapporten gezien als de belangrijkste disruptieve technologie van de komende jaren, ook binnen het cybersecurity-domein.


Eerste wereldwijde conferentie over AI in het militaire domein
REAIM 2023: Conferentie over de belangrijkste voorwaarden, kansen, uitdagingen en risico's van militaire toepassingen van AI.


Nederlandse I-Botics grijpt naast X Prize
I-Botics wordt 5e op vrijdag 4 november 2022 in Long Beach Californië (VS) tijdens de 'ANA Avatar X Prize’. Een prestigieuze internationale wedstrijd waarin 17 genomineerden streden om een prijs van 10 miljoen dollar met een robotachtig systeem dat de aanwezigheid van een mens op een afgelegen locatie in real time inzet.


Veelbelovend Regeerakkoord met ruime aandacht voor innovatie
De vijf Nederlandse topinstituten voor toegepast onderzoek: Deltares, MARIN, NLR, TNO en WUR (verenigd in TO2), zijn positief over het nieuwe Regeerakkoord. Met het oog op de Lissabondoelstelling om 3% van het BBP in R&D te investeren zet het kabinet vol in op onderzoek en innovatie.
Versnelde AI ontwikkelingen door krachtenbundeling TNO en Nederlandse AI Coalitie
Op 14 oktober 2021 hebben Peter Werkhoven (Chief Science Officer, TNO) en Kees van der Klauw (Coalitiemanager, Nederlandse AI Coalitie) een Memorandum of Understanding getekend om de onderlinge samenwerking te bekrachtigen.