Stuwstoffen, pyrotechniek en vuurwerk

Thema:
Processing of propellants, explosives and pyrotechnics

De effectiviteit van wapensystemen die op stuwstoffen zijn gebaseerd, hangt deels af van de gebruikte stuwstof. Stuwstoffen zorgen voor de grote hoeveelheden gas die nodig zijn om een projectiel met een hoge snelheid af te schieten. Wij onderzoeken en testen stuwstoffen voor kanonnen. Daarnaast ontwikkelen en implementeren we pyrotechnische producten.

De ideale stuwstof

Conventionele stuwstoffen kunnen spontaan ontbranden door vuur, schokken of vonken. Daarom zijn laboratoria van de defensie-industrie altijd op zoek naar nieuwe stuwstoffen die minder gevoelig en tegelijkertijd nog krachtiger zijn. Maar een projectiel met hoge snelheid wegslingeren, is niet de enige eis waaraan een goede stuwstof moet voldoen.

Zo leidt het gebruik van hoge-energiestuwstoffen in pantserdoorborende projectielen tot een aanzienlijke slijtage aan de loop. Die slijtage vermindert als we bijvoorbeeld drievoudige drijfgassen gebruiken. En die geven ook minder mondingsvuur. Maar deze hebben weer een negatief effect op de aanvangssnelheid.

De ideale stuwstof laat dus een evenwicht zien tussen alle vereiste eigenschappen. Wij onderzoeken en testen al meer dan 40 jaar stuwstoffen voor kanonnen.

Ondersteuning en ontwikkeling

We gebruiken onze stuwstoffenexpertise voor zowel klantondersteuning als productontwikkeling. We ondersteunen Defensie in alle zaken die te maken hebben met stuwstofgebaseerde wapensystemen. Inclusief nieuwe systemen, dienstmunities en de verlenging van de levensduur. Daarnaast ontwerpen en ontwikkelen we ladingconcepten, ontstekingssystemen en kleine tot middelgrote hoeveelheden stuwstoffen. Tot 1000 kilo. Daarnaast helpen we bij de optimalisatie van stuwstofproductiemethoden. Onze faciliteiten voor het modelleren en testen van stuwstoffen vormen de garantie dat Defensie altijd op de hoogte is van de laatste inzichten in de stuwstofkarakteristieken. Zoals chemische samenstelling, ballistiek, rheologie en extrusie.

Pyrotechniek en vuurwerk

Pyrotechniek gebruikt men in verschillende toepassingen, zoals:

  • vuurwerk
  • airbags voor auto's
  • infrarood aanvals fakkels voor militaire vliegtuigen
  • ontstekers voor raketmotoren en munitie

Wij ontwikkelen en implementeren verschillende pyrotechnische producten. Onze kennis en kunde zetten we in voor zowel de civiele markt als de militaire markt.

Afbeelding van een hogesnelheidsopname van een brandende pyrotechnische compositie

Projecten pyrotechniek vuurwerkbranche

Veiligheid, milieu en kwaliteit zijn van groot belang voor het succes van de vuurwerkbranche. Zowel in productie, transport en opslag van vuurwerk als voor het gebruik ervan. Wij hebben expertise en faciliteiten op het gebied van pyrotechniek. Dit maakt ons een geschikte partner in het ontwikkelen, testen en het kwalificeren van vuurwerkgerelateerde producten. Projecten waar we een belangrijke rol in hebben gespeeld, zijn onder andere:

  • ontwikkeling van de Pyropack-container
  • onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede
  • classificaties van vuurwerkartikelen
  • onderzoeksproject CHAF (Control of the Hazards Associated with Fireworks)
  • ontwikkeling van Europese normen
  • onderzoeken van milieuvriendelijke pyrotechnische composities

Simuleren en testen

Naast vuurwerk en aanvalsfakkels, past men pyrotechniek ook toe in andere producten. Zoals airbags, kabelsnijders, thermieten en zelfs brandblussers. Er bestaat een toenemende behoefte aan veiligheid, prestatie, milieu en levensduur van deze producten. Daarom moeten we de klassieke pyrotechnische materialen verbeteren of zelfs vervangen door innovatieve pyrotechnische materialen. Wij hebben een brede expertise in de ontwikkeling en toepassing van zulke pyrotechnische producten. Daarnaast hebben we moderne simulatie- en analyseprogramma's en testfaciliteiten beschikbaar. Dit maakt ons de juiste partij voor klanten die op maat gemaakte pyrotechnische oplossingen zoeken.

Laat je verder inspireren

19 resultaten, getoond 1 t/m 5

Verwerken van stuw-, spring- en pyrotechnische stoffen

Informatietype:
Artikel

Maatschappelijke uitdagingen zoals geopolitieke verwikkelingen, toenemende mondiale spanningen, afhankelijkheid van het buitenland en materiaalschaarste nopen landen ertoe om te zorgen dat hun strijdkrachten optimaal zijn toegerust om zich te verdedigen, zowel nu als in de toekomst.

Procesveiligheid en gevaarlijke goederen

Informatietype:
Artikel

Chemie kan gevaarlijk zijn. Voorbeelden zijn gevaarlijke reagentia, energetische reacties en/of riskante procesomstandigheden.

Ballistische prestaties en persoonlijke bescherming

Informatietype:
Artikel

Welke verwondingen zijn te verwachten na een kogelinslag op een helm? Wat zijn de effecten van een kogel, explosie of granaat (IED) op de mens?

Geavanceerde materialen en beschermingsconcepten

Informatietype:
Artikel

Tijdens missies en bij de ontwikkeling van platformen voor wapens is lichter altijd beter. Een nieuwe stimulans daarbij is de toenemende behoefte aan meer duurzaamheid en minder ecologische impact.

Staatssecretaris Van der Maat op bezoek bij TNO

Informatietype:
Nieuws
21 juli 2022

TNO en Defensie zijn al 75 jaar partners voor innovatie op het gebied van defensie en veiligheid. Staatssecretaris Van der Maat van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten Generaal Eichelsheim brachten een bezoek aan TNO Ypenburg. Op deze locatie onderzoekt TNO onder andere het beschermingsniveau van de uitgestegen soldaat en voert kwetsbaarheidsanalyses uit aan militaire voertuigen, schepen en compounds. Het is een van de meest geavanceerde wapentestfaciliteiten in Europa.