Bij de bestrijding van witwaspraktijken is het voor banken handig als ze data met elkaar uit kunnen wisselen. Maar hoe doe je dat als je ook de privacy van klanten wil waarborgen? TNO ontwikkelt daar momenteel samen met de Rabobank en ABN AMRO een oplossing voor. Daarbij maken ze dankbaar gebruik van de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie.

Als er geld wordt witgewassen, gaat het vaak om grote bedragen. Maar een beetje crimineel gebruikt daar meerdere transacties bij verschillende banken voor. Daarbij gaat het vaak ook om een mix van nationale en internationale banken. En tel daar nog eens bij op dat criminelen bij het witwassen ook regelmatig cryptocurrencies inzetten. Kortom: het is wel duidelijk hoe lastig het voor banken is om deze duistere praktijken goed in beeld te krijgen.

De sleutel? Multi Party Computation (MPC)

De oplossing bij het tegengaan van geld witwassen zit hem in het onderling uitwisselen van data. Maar uiteraard wel binnen de grenzen van de privacywet. En ja, dat kan. Je hebt daar wel een flinke dosis kunstmatige intelligentie voor nodig. In nauwe samenwerking met de Rabobank en ABN AMRO heeft TNO een Multi Party Computation (MPC) oplossing bedacht.

Daarmee kunnen in samenwerking met andere banken via een AI-systeem analyses worden uitgevoerd op gezamenlijke data. Ook internationaal. Dankzij innovatieve encryptietechnologie kan dat op zo’n manier dat geen mens en geen enkel systeem die data te zien krijgt. Dit kan internationaal ingezet worden, omdat privacy en vertrouwelijkheid van de data gewaarborgd blijven. Een ideale uitgangspositie dus om via data-analyse mogelijke witwaspraktijken aan het licht te brengen.

Rijkere datasets, met dank aan AI

De MPC-oplossing leent zich daarnaast ook heel goed voor fraudedetectie en als onderzoekstool. Het AI-systeem is in staat om databases met de meest gevoelige informatie op een veilige manier aan elkaar te koppelen. Dat levert rijkere datasets op, wat weer nieuwe toepassingen mogelijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden binnen de zorg.

Strijd je ook tegen financial crime zoals witwassen?

Neem dan contact op met Alex Sangers

Contact opnemen
Ons werk

Secure multi-party computation: gezamenlijk gevoelige data analyseren zonder deze te delen

Het analyseren van data uit verschillende bronnen wordt steeds belangrijker. Tegelijkertijd is relevante data vaak te gevoelig om zomaar te delen. Hoe kunt u als organisatie veilig informatie delen zonder... Lees verder
Roadmap

Zorg optimaliseren door patiëntdata te versleutelen

De zorgkosten in Nederland zijn jaarlijks 100 miljard euro (10% van het BBP) en stijgen naar verwachting naar ruim 170 miljard euro in 2040. Het is essentieel om de zorg te blijven verbeteren en daarnaast het zorgstelsel betaalbaar te... Lees verder
Contact

Ir. Alex Sangers

  • AI
  • Cyber Security
  • Anomaliedetectie
  • Multi-Party Computation
  • Privacy Preserving Technologies