TNO ontwikkelt ideeën om mechanische recycling te verbeteren. Mechanische recycling vraagt om schone ingangsstromen of om aanvullende reinigingstechnologieën om tot een eindproduct te komen dat aan de eisen van een volgend leven voldoet.

Wilt u meer weten over het onderzoek van TNO naar het sorteren en mechanisch recyclen van plastics of eraan bijdragen?

Neem contact op met Pieter Imhof.

Neem contact op

Voor maximale duurzaamheid is mechanisch recyclen de eerste recyclingmethode die in aanmerking komt. Tenslotte blijft de energie die ooit in plastic is gestopt dan behouden. De belangrijkste uitdaging is het ontwikkelen van plastics voor de voedselindustrie. Ten eerste bevatten de te recyclen plastics mogelijk hulpmiddelen die in het verleden wel, maar nu niet meer zijn toegestaan. Ten tweede is niet bekend wat er tussen het gebruik en het afvalstadium met de plastics is gebeurd.

Voedselveiligheid

Met het oog op voedselveiligheid ligt het voor de hand om te kiezen voor zekerheid, dus niet mechanisch maar chemisch te recyclen. Tegelijkertijd is er met het oog op kosten en energie een enorme behoefte om juist wél mechanisch te recyclen. Vandaar de nauwe connectie met het ontwerp van plastics. In plaats van de hedendaagse verpakkingen die vele lagen bevatten, zoeken we naar een nieuw ontwerp, waarbij we zo veel mogelijk van dezelfde typen plastics ontwikkelen.

Plastic sorteren en recyclen

Voor het hoogwaardig sorteren en recyclen van plastic verpakkingen is het essentieel dat vervuiling, kleurstoffen en geur worden verwijderd. TNO maakt dat mogelijk door mechanische recycling te combineren met het selectief oplossen van stoffen. Door gebruik te maken van onze kennis en kunde van de verschillende opties die de recyclingketen biedt, kunnen we onze klanten adviseren bij het maken van de beste keuze voor een recyclingroute of product-herontwerp. Bovendien doen we onderzoek naar mechanische recycling van thermoplastische composieten met behoud van vezellengte, om die opnieuw te gebruiken voor spuitgietproducten.

Met de partners in het Brightlands Materials Center realiseren we op laboratoriumschaal opstellingen voor het maken en recyclen van nieuwe verpakkingen en composieten voor de automobielindustrie. Met andere partners willen we bovendien werken aan trials voor het verbeteren van sorteertechnieken en implementatie in de industrie.

Contact

Dr. Pieter Imhof