TNO heeft meer dan twintig jaar praktijkervaring met Low Frequency Active Sonar voor bescherming tegen onderzeeboten (Anti Submarine Warfare). We begonnen met onderzoek op het onderwerp van LFAS in 1990 met de experimentele ALF-systeem ten behoeve van het Nederlandse Ministerie van Defensie, in samenwerking met Thales Underwater Systems.

Dit nieuwe type sonar brengt nieuwe wetenschappelijke uitdagingen, die TNO aangaat door middel van onderzoek. Onze onderzoeksonderwerpen zijn waveform design, array processing, false alarm reduction, wide band sonar signal processing and sonar performance prediction (zie hyperlink naar Almost onder 'Gerelateerde Items'). Wij geloven dat sonaronderzoek alleen succesvol kan zijn door middel van intensieve experimenten op zee. LFAS-experimenten op zee worden elk jaar uitgevoerd, als gevolg van de nauwe samenwerking met de Defensie Materieel Organisatie van de Nederlandse Defensie. Nieuwe concepten en algoritmes worden getest op zee met behulp van de opvolger van het ALF-systeem, het semi-operationele Interim Removable LFAS-systeem. Dit systeem, bestaande uit de door TNO ontwikkelde Socrates Sonar Source (zie hyperlink naar Socrates PDF onder 'Gerelateerde Items') wordt ook gebruikt door de Koninklijke Marine aan boord van de operationele platformen, om operationele ervaring op te bouwen.

Dit onderzoeksprogramma heeft ertoe geleid dat de Koninklijke Marine Nederland een operationeel LFAS-systeem (Multistatic Active Passive System) heeft aangeschaft bij Ultra Electronics Maritime Systems, met signaalverwerking geleverd door TNO.

Downloads

Contact