De voedselindustrie verschuift van ‘goed voor iedereen’ naar ‘goed voor jou’ gepersonaliseerde producten. Klimaatverandering en schaarste van hulpbronnen dwingen ons om nieuwe verwerkingsmethodes te ontwikkelen op basis van alternatieve, plantaardige eiwitten. Voedselproducenten zoeken een oplossing voor deze uitdagingen en om hun concurrentiepositie te behouden. TNO en DFPI lopen voorop om te onderzoeken of 3D-geprint voedsel een antwoord kan zijn.

Uitleg over 3D geprint voedsel

Multi nozzle extrusie opstelling

One-stop-shop

TNO heeft, samen met de Wageningen University & Research en de TU/e, het Digital Food Processing Initiative (DFPI) opgericht: een consortium dat de nieuwste technologieën combineert met het meest geavanceerde voedingsonderzoek. DFPI ondersteunt voedselproducenten in hun zoektocht naar smakelijke, voedzame en unieke producten door zowel theoretische als toegepaste onderzoeksmogelijkheden in huis te hebben; een ‘one-stop-shop’ voor al uw 3D-geprinte voeding.

De standaard voorbij

TNO en DFPI richten zich op innovaties die verder gaan dan wat hedendaagse 3D-printers kunnen. Door hun kennis van apparatuur, procestechnieken en materialen die worden gebruikt bij 3D-voedselprinten stelt DFPI bedrijven in staat om maatwerkoplossingen te vinden voor hun meest urgente uitdagingen op voedingsgebied. Van gezonde, gepersonaliseerde voeding tot minder voedselverspilling, en van de eiwittransitie tot schaalvergroting: wat je 3D-printdoel ook is, de experts van DFPI helpen je graag.

Van unieke vormen tot voedzame snacks

3D geprinte snack

TNO en DFPI hebben samen al een breed scala aan oplossingen ontwikkeld voor consumenten en de toonaangevende voedselmerken. Zo heeft onze samenwerking met pastagigant Barilla geleid tot de productie van unieke pastavormen, evenals een mogelijkheid om deze unieke pastavormen thuis te printen. Hierdoor is de positie van Barilla als marktleider nog sterker geworden.

DFPI werkt ook nauw samen met het Ministerie van Defensie bij de ontwikkeling van gepersonaliseerde snacks die soldaten voorzien van de juiste hoeveelheid voeding die ze nodig hebben om hun taken te volbrengen, van een dag in een simulator tot een jungle-trekking van 60 kilometer met volle bepakking. Door de voedingswaarde van de snacks te variëren kan het Ministerie het beste uit zijn vakbekwame troepen halen.

Coaxiale printopstelling

We gaan de uitdaging aan

Bij ieder project proberen TNO en DFPI het volle potentieel van 3D printtechnologie in te zetten richting gepersonaliseerde en gezonde voeding. Door onze specifieke kennis in procestechnieken en voedselwetenschappen houden we altijd rekening met smaak, textuur, kwaliteit en aantrekkelijkheid. Onze ervaring in het vertalen van kennis naar gezonde voeding spreekt voor zich.

DFPI wil een vooraanstaand ecosysteem van bedrijven en kennisinstituten ontwikkelen dat de meest recente technologie, apparatuur en kennis gebruikt om high-tech systemen te koppelen aan voedingswetenschappen en zo de wereld lekkerder en gezonder te maken. Voor bedrijven die zich van hun concurrenten willen onderscheiden levert dit een rendabele business case op.

Stap met ons in de toekomst

Wil je bijdragen aan onze verkenning van 3D voedselprinten, of wil je nieuwe richtingen inslaan om je concurrentie een stap voor te blijven, neem dan contact met ons op. Samen met de beste experts van de wereld creëren wij het voedsel van de toekomst.

Voorbeeld flexibel voedselproductiesysteem

Een recent voorbeeld is het consortium ‘Imagine’ dat TNO en DFPI samen met GEA, Solipharma, Tate & Lyle, General Mills en Ministerie van Defensie zijn gestart. Dit consortium heeft als doel een flexibel voedselproductiesysteem, waarbij digitale processen zoals 3D printen worden gebruikt, te ontwikkelen. Met het systeem kunnen op ieder moment gepersonaliseerde voedselproducten worden gemaakt, gebaseerd op individuele voedingsadviezen.

Voor bedrijven blijft het lastig om kennis en gegevens over gezondheid en voeding om te zetten in aantrekkelijke voedingsmiddelen die efficiënt geproduceerd kunnen worden. Het consortium richt zich ten eerste op het gebruik van 3D geprint voedsel voor prestatieverbetering in een militaire omgeving en kijkt daarnaast naar de mogelijkheden van gepersonaliseerde voeding binnen een rehabilitatieprogramma voor COPD patiënten. De technologie binnen dit project wordt in eerste instantie bestudeerd bij bepaalde prestaties en in een zorgomgeving, maar naar verwachting zal deze straks voor iedereen beschikbaar zijn.

Expertise

Volgende-generatie voedsel- en farmaprinten

Additive Manufacturing – of 3D-printen – van voedselproducten en farmaceutica staat inmiddels bekend als een mogelijke markt-veranderende innovatie op het gebied van gezondheid en voeding. TNO bouwt al... Lees verder
Contact

Ing. Daniel van der Linden