Al meer dan 10 jaar ontwikkelen de TNO-experts van Holst Centre dunne-film technologie voor batterijen, fotovoltaïsche energie, OLED-verlichting, OLED-displays, beeldvormers en nog veel meer. Door een verscheidenheid aan technologieën en processen te combineren en te integreren, is Holst Centre bij uitstek geschikt om nieuwe concepten te demonstreren en te kwalificeren en industriële partners te helpen de allernieuwste toepassingen te realiseren.

Ervaring op het scherpst van de snede

OLED technologie van Holst Centre

Voor industrieën die beeldschermen, medische beeldvormers en bio-elektronica ontwikkelen, maar ook energieconversie en -opslag, biedt dunne-film technologie de vormfactor en functionaliteit die fabrikanten nodig hebben. TNO bij Holst Centre verlegt de grenzen in individuele technologieën en in hun integratie, waarbij een reeks aan depositie- en patroontechnologieën wordt gebruikt.

ALD van de toekomst

Spatial ALD roll-to-roll-apparatuur

Atomic Layer Deposition (ALD) biedt nauwkeurige controle en uniformiteit van filmsamenstelling en -dikte. De ruimtelijke ALD-oplossing (spatial ALD oftewel s-ALD) van TNO biedt veel hogere depositiesnelheden en een atmosferisch drukproces waarvoor geen dure vacuüminstallatie nodig is.

TNO heeft s-ALD met succes opgeschaald naar grote oppervlakken in sheet-to-sheet- en roll-to-roll-apparatuur. De technologie is klaar voor optimalisering en integratie in de commerciële productie van vastestofbatterijen, fotovoltaïsche cellen, beeldschermen en halfgeleidercomponenten.

dunne-film transistortechnologie

TNO loopt voorop op het gebied van oxide-dunnefilmtransistoren (TFT's). Deze worden vooral gebruikt voor displays en beeldvormers, maar er zijn tal van andere toepassingen mogelijk. We hebben de TFT-prestaties verbeterd, bijvoorbeeld door s-ALD te gebruiken voor halfgeleider- en diëlektrische lagen.

Veiligheid in het digitale tijdperk

Om tegemoet te komen aan de behoefte aan meer veiligheid heeft TNO expertise opgebouwd in optische sensoren met een groot oppervlak en een hoge resolutie. Deze zijn ideaal voor vingerafdrukdetectoren en biometrische detectoren onder het display, die bescherming bieden tegen spoofing en inbreuken op de beveiliging. Ze leveren een hoge resolutie in afmetingen die groot genoeg zijn om een handpalm of vier vingers te kunnen scannen, en zijn toch dun, licht en (half)transparant, zodat ze kunnen worden geïntegreerd in diverse elektronica en intelligente oppervlakken.

TNO ontwikkelde ook 's werelds eerste hogeresolutie vingerafdruksensor op basis van perovskiet met meer dan 80% EQE. De nabij-infraroodsensoren kunnen ook worden toegepast voor biomedische beeldvorming van de huid, waardoor verschillende gezondheidsparameters kunnen worden gemeten.

Vingerafdruksensor op basis van piëzo-elementen

Echografie van de toekomst

Veilige, stralingsvrije medische beeldvorming is mogelijk door middel van echografie. De huidige technologie vereist echter een hooggekwalificeerd persoon die in een gezondheidscentrum de apparatuur bedient. Bovendien biedt de technologie slechts een klein gezichtsveld.

Met onze unieke dunne-film elektronica maakt TNO bij Holst Centre het mogelijk om flexibele reeksen transducers met een groot oppervlak te maken. Hierdoor zijn handsfree echografiesystemen mogelijk, die ook door leken kunnen worden bedient. De echografie-op-folie-technologie maakt het mogelijk duizenden individuele transducers te integreren in een zelfklevende patch. Dergelijke patches kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om thuis risicovolle zwangerschappen of de progressie van aderverkalking in de gaten te houden.

Focus op de toekomst

TNO wil in Holst Centre de technologie in de gezondheidszorg verder ontwikkelen. Dezelfde technologie die wordt gebruikt om opvouwbare displays en semi-transparante beeldvormers te maken, zal worden toegepast op innovatieve microfluïdica, bio-elektronica en mogelijk zelfs hersen/computer-interfaces.

Bovendien blijft TNO investeren in het energiedomein, met de ontwikkeling van de volgende generatie lithium-ionbatterijen, brandstofcellen en elektrolyse-apparaten.

Expertise

Holst Centre: versnellen van innovatie

TNO weet dat innovatie de sleutel is tot een gezondere en duurzamere wereld. Maar om de wereldwijde maatschappelijke uitdagingen van morgen aan te pakken, moeten we de nieuwste innovaties verbinden met... Lees verder
Roadmap

Flexibele en vrije-vorm producten

Van medische hulpmiddelen tot naadloze integratie van nieuwe IoT-apparaten tot gepersonaliseerde voedingsmiddelen en medicijnen. Flexibele en free-form producten zijn de sleutel tot baanbrekende technologieën... Lees verder
Ons werk

Hybrid printed electronics: elektronica is overal

Interactie tussen mens en machine maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven, met draagbare apparaten die onze vitale functies monitoren, bedden die onze slaappatronen meten en auto-interieurs... Lees verder
Contact