Digitale Soevereiniteit

Op vrijwel alle digitale fronten zijn we te afhankelijk geworden van niet-Europese landen. Om die afhankelijkheid te verkleinen moeten we onze invloed op het design en het gebruik van digitale technologieën vergroten. Bij TNO zien wij kansen om de digitale soevereiniteit van Nederland en de EU te vergroten om onze internationale concurrentiepositie te verbeteren.

Digitalisering en de impact op de maatschappij

Digitale technologieën zoals 5G, dataopslag in de cloud en connectiviteit, hebben een grote impact op het functioneren van onze samenleving en economie. Zo konden we dankzij die technologie op grote schaal thuiswerken tijdens de COVID-19 pandemie, waardoor veel sectoren toch open bleven.

We zijn gewend geraakt aan producten en services die we met een paar clicks op onze smartphone bestellen. Productieprocessen zijn in de digitale wereld veel efficiënter geworden, wat zorgt voor kostenbesparingen.

Zo wordt maar liefst 92% procent van de Westerse data gehost in de VS, slechts 4% in Europa.

Afhankelijkheid maakt kwetsbaar

Allemaal zwaarwegende voordelen, die echter ook een duidelijke keerzijde hebben. Digitale technologie maakt ons afhankelijk van Big Tech en ‘hyperscalers’; grootschalige online marktpartijen en platforms die privacy en consumentenbelangen vaak niet voorop hebben staan.

Zo wordt maar liefst 92% procent van de Westerse data gehost in de VS, slechts 4% in Europa. De kern van de digitale infrastructuur wordt geleverd door niet-Europese partijen. En in de top-20 van wereldwijde techmerken is geen Europees bedrijf te vinden.

Ook maakt een steeds sterkere afhankelijkheid van digitale technologie ons kwetsbaar voor partijen met slechte bedoelingen. Denk aan ransomware-aanvallen en cyberdreigingen in tijden van conflicten, zoals in Oekraïne. Bovendien zijn we voor digitale technologieën in Nederland en Europa te afhankelijk geworden van andere landen, waar niet altijd dezelfde waarden en normen worden gehanteerd.

Kansen in datadeling

We kunnen in Nederland en Europa onze digitale soevereiniteit vergroten door te investeren in de ontwikkeling van gefedereerde cloud-oplossingen en decentrale data-infrastructuren en bijbehorende businessmodellen die data-soevereiniteit mogelijk maken.

Hierdoor kunnen we datadelen volgens Europese standaarden en regels inrichten. Om een veilige datadeelinfrastructuur te ontwikkelen, is TNO betrokken bij initiatieven als Gaia-X en International Data Spaces (IDS).

Digitalisering omarmen

Bij TNO geloven we in de kansen die de digitale samenleving biedt om Nederland en Europa in het digitale domein op de wereldkaart te zetten. Denk aan logistieke processen met ‘zero loss’, betere diagnoses van ziektes, en nieuwe, gepersonaliseerde behandelmethoden in de zorg. Of een overheid die digitalisering omarmt en gericht inzet voor haar maatschappelijke uitdagingen.

Meer weten?

Download het paper over digitale soevereiniteit (Engelstalig)

Laat je verder inspireren

66 resultaten, getoond 16 t/m 20

TNO en TECNALIA werken samen aan Digital Twins voor slimme en duurzame steden

Informatietype:
Nieuws
20 januari 2023

TNO en het Spaanse TECNALIA Research & Innovation hebben afspraken gemaakt over strategische samenwerking op het gebied van toegepast onderzoek rond slimme en duurzame steden, mobiliteit en sleuteltechnologieën, en met name Local Digital Twins. Op 11 januari 2023 hebben vertegenwoordigers van beide organisaties in Bilbao een Memorandum of Understanding ondertekend.

TNO partner van City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’

Informatietype:
Nieuws
20 januari 2023

Nederland staat voor grote opgaven om onze steden, dorpen en regio’s leefbaar en duurzaam te houden. Die kunnen we alleen oplossen als we daarvoor, op een democratische manier, ook de kansen benutten die digitalisering en technologisering ons bieden. Daarom sluiten zo’n 60 partners inclusief TNO zich aan bij de volgende stap van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’.

HERACLES project voor benutten gezondheidsdata van start

Informatietype:
Nieuws
23 december 2022

In het HERACLES project werken we gezamenlijk aan het toegankelijk maken van patiëntdata. Met behoud van privacy, door privacy enhancing technologies.

TNO in de media 2022

Informatietype:
Nieuws
22 december 2022

Een veilige stad, ontwerpen met VR, drijvende zonnepanelen en snelle detectie van biologische wapens. Bekijk de video voor al onze innovaties in 2022.

Peter Werkhoven treedt terug als lid van de Raad van Bestuur

Informatietype:
Nieuws
19 december 2022

Prof. Dr. Peter Werkhoven treedt op 1 januari 2023 terug als lid van de Raad van Bestuur. Hij doet dit uit eigen beweging en om persoonlijke redenen. Peter blijft een aantal dagen per week aan als ‘Scientific Advisor to the Board’. Daarnaast was en blijft hij een dag in de week hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.