
Dit is onze tijd: Technologie voor 3D-geprint voedsel
De voedselindustrie staat aan de vooravond van grote veranderingen. De groeiende vraag van consumenten naar duurzame en gezonde voedingsopties, maakt een transitie naar meer plantaardige eiwitten steeds belangrijker. Het is essentieel om naast dierlijke ook alternatieve eiwitbronnen te vinden, die efficiënt te produceren zijn, zoals plantaardige eiwitten en micro-organismen. TNO speelt hierin een cruciale rol met de ontwikkeling van geavanceerde printtechnologie. Samen met Wageningen University & Research en bedrijven als Royal Avebe ontwikkelden we een 3D-printer die de overstap naar plantaardige eiwitten wereldwijd kan versnellen. Een innovatie die het mogelijk maakt om op maat gemaakte, plantaardige eiwitproducten te creëren. De volgende stap? Het opschalen van de technologie door bedrijven.
Zo maken wij impact

Eten uit de 3D-printer?
“In de toekomst van ons eten staan plantaardige eiwitten centraal. Bedrijven moeten nu innoveren en nieuwe machines inzetten. TNO’s 3D-printtechnologie is de sleutel voor wereldwijde opschaling.” Bart Fischer, Business Developer bij TNO

Royal Avebe levert de grondstoffen voor het voedsel van de toekomst
"Door onze expertise te bundelen, versnellen we innovatie. Avebe brengt ingrediëntkennis, TNO brengt technologie, en Wageningen Universiteit brengt eiwitformules. Veranderingen in de voedselproductieketen zijn simpelweg te groot om alleen aan te pakken." Annet Vrieling, Application Specialist Food bij Royal Avebe

Tijdmaker Emma ontwikkelt 3D-voedselprinters
“3D-printen opent de deur naar talloze nieuwe bronnen van vleesvervangers. Zelfs eiwitrijke producten die nu worden weggegooid, kunnen zo worden benut.” Emma Munnig Schmidt, Systems Engineer bij TNO