Innovatie voor ondergrondse technologische toepassingen voor de energietransitie

De energietransitie vormt wereldwijd een enorme uitdaging én kans voor energiebedrijven. Werp een blik onder de grond en ontdek dat de mogelijkheden voor energie toepassingen die eindeloos zijn. Bekijk de laatste innovaties en breng samen met het TNO RCSG-lab bestaande ideeën tot leven die leiden tot een robuuste business case voor duurzame energie projecten.

De nieuwe generatie geothermische oplossingen

Nieuwe toepassingen in geothermische energie vragen om technologieën die verder gaan dan wat nu beschikbaar is, vooral met het oog op de verwachte uitbreiding van de productie van duurzame energie. Deze nieuwe technologieën effectief gestalte geven vormt een enorme uitdaging, omdat het niet mogelijk is innovaties direct te demonstreren in een commerciële omgeving. Ze vereisen een duidelijk ontwikkelingstraject, dat vaak tijdrovend is. Bij het op de markt brengen van deze technologieën is het daarom essentieel dit traject te versnellen.

Open innovatie testcentrum voor energie technologieën in Nederland

Ons TNO Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy (RCSG) in Nederland is een uniek open innovatielab dat zich inzet voor het verbeteren van technologieën op het gebied van energie. We richten ons daarbij vooral op de ontwikkeling van technologieën voor geothermie, ondergrondse opslag van CO2, waterstofproductie en warmteopslag.

Met onze faciliteiten kunnen op grote schaal nieuwe innovatieve boortechnieken, vloeistofdynamica en materiaalverbeteringen onder hoge druk en temperatuur worden getest en gedemonstreerd. We kunnen relevante omstandigheden in de ondergrond nabootsen om het gedrag van materialen en gereedschappen onder deze omstandigheden (verhoogde temperatuur, druk en belasting) te bestuderen.

We ontwikkelen technologische innovaties voor boorputten en werken deze uit, voordat ze in de praktijk worden toegepast en op de markt worden gebracht, waardoor het financiële risico van veldtesten wordt beperkt en de commerciële mogelijkheden voor de betreffende technologie worden geoptimaliseerd. Met onze onderzoeksfocus en toepassingen bij RCSG bestrijken we het volledige technologische ontwikkelingsproces.

Webinar: Nieuwe boortechnologieën om de warmtetransitie te versnellen

Wil je meer weten over geavanceerde boortechnologie? Schrijf je in voor ons webinar op 2 december 2024. Krijg inzicht in twee geavanceerde technologieën en hun weg naar de markt en leer hoe innovatieve boortechnologieën de warmtetransitie kunnen bevorderen.

Mark Wit

''Het RCSG in Rijswijk speelt een belangrijke rol in de energietransitie en fungeert als een onderzoeks- en innovatiecentrum dat het gebruik van de ondergrond voor verwarming bevordert. Bij RCSG verleggen ontwikkelingen in boortechnieken, energiewinning en efficiëntie de grenzen van wat bijvoorbeeld geothermie kan bereiken.''

Mark Wit

wethouder, gemeente Rijswijk

Kennis

Onderzoek & ontwikkeling

RCSG wordt beheerd door TNO, de grootste onafhankelijke R&D-organisatie van Nederland.

Innovatie

Samenwerking

RCSG werkt samen met meerdere partners uit de industrie en de academische wereld om innovaties op het gebied van boorputtechnologie te ontwikkelen en te laten rijpen voordat ze in het veld worden toegepast.

Open voor bedrijfsleven

Voor bedrijven

TNO werkt samen met bedrijven om nieuwe geo-energietechnologieën te testen in een gecontroleerde laboratoriumomgeving, waardoor innovatie en marktintroductie worden versneld.

Veilig en duurzaam geothermie testen op volledige schaal

Op het pad naar duurzame geothermische energie ontstaan nieuwe markten en kansen ontstaan. Door het ontwikkelen van innovatieve boortechnologieën verlagen we de kosten en maken we duurzame energieprojecten betaalbaarder voor bedrijven. Door middel van experimenten op ware schaal onderzoeken we de interactie tussen boorputten en het omringende gesteente, om zo efficiënte en veilige operaties te waarborgen.

Om veilige operaties te garanderen, onderzoeken we nieuwe materialen voor de afdichting van putten, zoals cement en grout, onder realistische condities. Vanwege de kosteneffectiviteit en duurzaamheid onderzoeken we of het mogelijk is om bestaande infrastructuur te hergebruiken, waarbij oude gasputten worden geconverteerd in geothermische bronnen of opslaglocaties voor CO2. Met behulp van geavanceerde sensoren en hulpmiddelen voor data acquisitie wordt elke stap nauwkeurig gecontroleerd, zodat de veiligheid wordt gegarandeerd en de prestaties geoptimaliseerd.

Samen met onze industriële partners zetten we concrete stappen naar een groenere toekomst, waardoor de energietransitie niet alleen mogelijk, maar ook praktisch en duurzaam wordt.

Brede en diepgaande kennis

Met meer dan 1.100 collega's die werken aan de energietransitie en meer dan 100 jaar expertise in de ondergrond, draagt TNO bij aan de onderlinge relatie tussen energie, grondstoffen, economie en maatschappij en aan een betaalbaar en duurzaam energiesysteem.

Onze diepgaande kennis van de ondergrond en de energietransitie wijst de weg. Met behulp van onze inzichten in technologieën, materialen en systeemintegratie kunnen overheden en bedrijven weloverwogen beslissingen nemen, nieuwe kansen creëren en een weg vinden door het veranderende landschap. We activeren ons netwerk van publieke en private partners om nieuwe en invloedrijke technologieën te ontwikkelen.

Virtuele lab tour RCSG

Wandel door het RCSG in de virtuele tour en bekijk de faciliteiten.

berend potjer

''Wij zijn er trots op dat we het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy (RCSG) in onze provincie huisvesten als onderzoekscentrum voor innovatieve geo-energiesystemen. We nodigen andere partijen uit om deel te nemen aan dit unieke centrum voor de ontwikkeling van nieuwe apparatuur, materialen en methoden voor de warmtetransitie.''

Berend Potjer

gedeputeerde voor energie, Provincie Zuid-Holland

1000

Het vat met hoge inwendige druk (HIPE) wordt gebruikt voor barst- en bezwijkproeven van stalen of andere buizen en pijpen. Het heeft een werkdruk van 1000 bar, vergelijkbaar met de druk op de bodem van de Marianentrog, het diepste punt (11.000 m) van de oceanen.

387

De bestaande put bij de faciliteiten heeft een diepte van 387m. Er is een 360 m lange 20” casing geïnstalleerd, Grade X-56 met een barstdruk van 211 bar en een instortdruk van 100 bar. Deze put wordt gebruikt voor verschillende experimenten, meestal via een geïnstalleerde casing (work string) met een diameter tot 18“ (16,38” ID).

12

De overdekte onderzoeksput (18") is 12 meter diep, waardoor het mogelijk is om een volledige casing in de put te plaatsen voor experimenten. Er kan een putkop op de put worden geplaatst om experimenten onder druk of met stroming uit te voeren.

Aardwarmteboringen met ‘steel shot’-boortechniek

Het DEPLOI-project is gericht op het verbeteren van veilige, kosteneffectieve geothermische productie met behulp van geavanceerde technologie voor gestuurd boren.

Ervaringen met RCSG

''Het Rijswijk Centre dient als een baken van samenwerking en uitmuntend onderzoek en helpt technologie te ontwikkelen die direct toepasbaar is op de sociale en economische ontwikkeling van de Nederlandse ondergrond. Het brengt industrieleiders, academische experts en beleidsmakers samen om de energietransitie te versnellen. Samen leveren we belangrijke bijdragen op het gebied van duurzame geo-energie en ik heb er alle vertrouwen in dat onze inspanningen een blijvend positief effect zullen hebben op zowel het milieu als de energiesector.''

''Het RCSG in Rijswijk speelt een belangrijke rol in de energietransitie en fungeert als een onderzoeks- en innovatiecentrum dat het gebruik van de ondergrond voor verwarming bevordert. Bij RCSG verleggen ontwikkelingen in boortechnieken, energiewinning en efficiëntie de grenzen van wat bijvoorbeeld geothermie kan bereiken. RCSG ondersteunt niet alleen Rijswijk op weg naar energieonafhankelijkheid, maar draagt ook bij aan de grotere verschuiving naar schonere, duurzamere energiesystemen. Als gemeente zijn we er trots op dat we deze faciliteit kunnen faciliteren. Het draagt bij aan regionale economische ambities gericht op het versterken van innovatiekracht en het verbinden van kennis en onderzoek. Het RCSG is een waardevolle aanvulling op het campusmilieu dat we in dit deel van Rijswijk willen creëren.''

''Wij zijn er trots op dat we het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy (RCSG) in onze provincie huisvesten als onderzoekscentrum voor innovatieve geo-energiesystemen. We nodigen andere partijen uit om deel te nemen aan dit unieke centrum voor de ontwikkeling van nieuwe apparatuur, materialen en methoden voor de warmtetransitie. Geothermische systemen zijn veelbelovend, niet alleen in Zuid-Holland. In onze provincie hebben we een groot potentieel aan grote warmtebronnen in combinatie met een geconcentreerde warmtevraag in de Randstad en tuinbouwclusters. We zijn verheugd over de potentiële impuls die het RCSG kan geven aan betaalbare warmtevoorziening, comfortabele woningen en economische welvaart.''

Werk samen met TNO RCSG

We nodigen je uit om samen met ons te innoveren en zakelijke mogelijkheden te verkennen als onderdeel van de groeiende vraag naar energie. We helpen risico's te beperken en kijken ernaar uit om samen met jou toekomstige duurzame oplossingen te ontwikkelen.

Laat je verder inspireren

13 resultaten, getoond 11 t/m 13

Mogelijke doorbraak voor geothermische productie met ‘steel shot’-boortechniek

Informatietype:
Nieuws
1 maart 2021
Het doel van het DEPLOI-project is om robuuste en veilige geothermische productie te verhogen tegen lagere kosten met geavanceerde stuurbare boortechnologie; DEmonstrate Production enhancement with LOw cost side track drilling.

Rijswijks onderzoekscentrum zet bijdrage energietransitie voort

Informatietype:
Nieuws
12 februari 2021

Geothermie duurzame energiebron

Informatietype:
Nieuws
16 december 2020