5,4 miljoen voor onderzoek naar gezondheidseffecten van micro- en nanoplastic

Thema:
Circulaire plastics
18 januari 2021

Het consortium MOMENTUM, een samenwerking van ZonMw, Health~Holland en TNO steekt 5,4 miljoen in onderzoek naar de gezondheidseffecten van micro- en nanoplastic.

Op maandag 11 januari 2021 is de kennisagenda ‘Wat doen microplastics in ons lichaam?’, aangeboden aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. Hierin de oproep om dringend meer onderzoek te doen op het gebied van (de effecten op de gezondheid van) microplastic.

Onderzoek naar gezondheidseffecten van Microplastic

Nederland is een van de eerste landen die onderzoek naar de gezondheidseffecten van microplastic financiert. Dit is een mooie eerste stap, maar vervolgonderzoek is hard nodig. Fundamenteel onderzoek blijft belangrijk en moet daarnaast worden uitgebreid met onderzoek naar blootstelling.

Effecten micro- en nanoplastic

Het doel van het MOMENTUM-consortium is om de effecten van micro- en nanoplastic deeltjes (MNPs) op de gezondheid van de mens vast te stellen en uiteindelijk te voorkomen. Hiervoor worden allereerst methoden ontwikkeld om MNPs te analyseren en te meten in het menselijk lichaam, om vervolgens te onderzoeken waar in het menselijk lichaam deze plastic deeltjes eventueel opgenomen kunnen worden.

Het consortium MOMENTUM

MOMENTUM bouwt voort op de vijftien doorbraakprojecten die in het voorjaar van 2019 zijn gestart binnen het ZonMw-onderzoeksprogramma Microplastics & Health. In MOMENTUM werken onderzoekers van universiteiten, academische ziekenhuizen en onderzoeksorganisaties samen met bedrijven en belangrijke stakeholders.

Dit consortium is slechts een eerste kleine stap in de juiste richting voor meer vervolgonderzoek. De presentatie van de kennisagenda is eveneens een oproep aan betrokken partijen om te investeren in onderzoek. Om een verschil te kunnen maken is meer onderzoek nodig en samenwerking is hierin cruciaal.

Laat je verder inspireren

30 resultaten, getoond 6 t/m 10

From #plasticfree to future-proof plastics

Informatietype:
Webinar
15 juni 2023
1 aflevering
Tijdens de webinar 'From #plasticfree to future-proof plastics' deelden we de resultaten uit onze whitepaper 'How a future-proof, circular and sustainable plastics economy should look like'.

Tijdmakers: een gezondere wereld zonder microplastics

Informatietype:
Insight
15 juni 2023

Van plasticvrij naar toekomstbestendige plastics

Informatietype:
Nieuws
1 juni 2023

Circulaire economie door kwantificering van kunststofkwaliteit

Informatietype:
Insight
22 december 2022

TNO-blik op 2030: 50% van het plastic circulair

Informatietype:
Insight
12 december 2022