Onderzoek eco-certificering zonneparken

Thema:
Zonneparken en tuinbouw
24 februari 2021

TNO gaat samen met Wageningen University & Research (WUR), Eelerwoude, Holland Solar en NL Greenlabel de certificering ontwikkelen voor zonneparken met een ecologische meerwaarde. Projectontwikkelaars en overheden kunnen met dit certificaat aantonen dat ze ecologische meerwaarde bieden aan de hand van de gedragscode ‘ Zon op land’ van Holland Solar.

Effect op biodiversiteit

Een foto van een zonnepark, vanaf de grond genomen, met bloemen op de voorgrond.
Zonnepark met aandacht voor biodiversiteit

In twintig bestaande zonneparken meten onderzoekers wat het effect is van verschillende beheerbehandelingen en ontwerpvormen van het zonnepark op planten, bodem, insecten, vogels en zoogdieren. Voor de ontwikkeling van dit ‘Solar EcoCertified’ label definiëren de betrokken onderzoekers richtlijnen en toetswaarden. Deze onderzoekers zijn verbonden aan de Universiteit Wageningen, Wageningen Environmental Research en TNO, waarbij ze nauw samenwerken met Eelerwoude, NL Greenlabel en projectontwikkelaars. Ook denken acht provincies mee in het project.

Nationale basis

Dit ‘Solar EcoCertified’ onderzoeksproject is aanvullend op het al lopende ‘SolarEcoplus’ project waarin onderzoekers dezelfde aspecten meten in nieuw te bouwen zonneparken met innovatieve opstellingen. Door samenwerking met andere onderzoeksgroepen wordt een basis gelegd voor optimale ecologische inpassing van de vele zonneparken die we in Nederland nodig hebben om de energietransitie te realiseren.

Aan dit project heeft Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) € 2,6 miljoen subsidie toegekend.

Laat je verder inspireren

7 resultaten, getoond 1 t/m 5

Combinatie offshore wind en drijvende zonnepanelen om kosten groene waterstof te verlagen

Informatietype:
Nieuws
28 februari 2023

Nieuw onderzoeksproject SENSE-HUB, onder leiding van TNO, onderzoekt hoe de integratie van verschillende energiesysteemmodules op de Noordzee tot een toekomstig stabiel en betrouwbaar energiesysteem kan leiden. Er wordt gekeken naar de synergie tussen offshore wind, zonnepanelen en waterstofproductie op zee.

Platform Offshore Solar: 3 Gigawattpiek (GWp) zonnestroom in 2030

Informatietype:
Nieuws
9 januari 2023

Op 1 januari 2023 is het Platform Offshore Solar (POS) officieel van start gegaan. Het platform bestaat vooralsnog uit een kerngroep van Nederlandse bedrijven die de ontwikkeling en uitrol van zonne-energie op zee als ambitie hebben, samen met TNO.

TNO Symposium 40 jaar zonne-energie

Informatietype:
Nieuws
17 mei 2022

Op donderdag 12 mei 2022 kwam de solar community bij elkaar bij TNO in Petten. Het symposium 40 jaar Zonne-energie werd georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid en pensioen van Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie bij TNO en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Onderzoek nieuwe flexibele zonne-energiesystemen voor toepassing op zee gestart

Informatietype:
Nieuws
29 november 2021
TNO start met een onderzoek naar nieuwe flexibele zonne-energiesystemen op water. Voor de pilot zijn zonnepanelen geïnstalleerd in het Oostvoornse Meer.

Duurzame luchthaven neemt een vlucht met zonnepark

Informatietype:
Nieuws
5 juli 2021
Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen plaatste vandaag in het bijzijn van onder andere Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie van TNO, het eerste zonnepaneel van het zonnepark op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Dit zonnepark is een mooi voorbeeld van op een slimme manier omgaan met beperkte ruimte. Het zonnepark is een van de grootste in de regio en is onderdeel van een slim energiesysteem. Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar een innovatief Aviation District.