Platform Offshore Solar: 3 Gigawattpiek (GWp) zonnestroom in 2030

Thema:
Drijvende zonnepanelen
Hernieuwbare elektriciteit
9 januari 2023

Op 1 januari 2023 is het Platform Offshore Solar (POS) officieel van start gegaan. Het platform bestaat vooralsnog uit een kerngroep van Nederlandse bedrijven die de ontwikkeling en uitrol van zonne-energie op zee als ambitie hebben, samen met TNO.

Doelstelling platform

Het platform werpt zich op als gesprekspartner voor de overheid, Tennet en andere sectoren en stakeholders die actief zijn op de Noordzee.

wiep-folkerts

“Als leden van POS willen we graag samenwerken op innovatie, bijvoorbeeld als het gaat om ecologische aspecten en integratie met offshore wind en waterstofproductie.”

Wiep Folkerts, TNO

Voorzitter van POS

De industriële partners onderstrepen eensgezind het belang van een goede samenwerking van de sector met de overheid. Een goed juridisch kader en goede regelgeving met betrekking tot integratie in het energiesysteem kan de ontwikkeling van offshore solar voor Nederland enorm versnellen. 3 GWp is dan zonder meer haalbaar. Daarnaast biedt offshore solar prachtige exportkansen voor Nederlandse technologie.

Elk oppervlak benut voor duurzame elektriciteit

Om op grote schaal groene energie op te wekken, moeten we slim omgaan met de schaarse ruimte in ons land. Daarom maakt TNO het binnen 10 jaar mogelijk elk geschikt oppervlak te benutten voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit. Mét aandacht voor landschap en natuur. Samen met onze partners ontwikkelen we innovaties zoals drijvende zonneparken en elektriciteit opwekkende infrastructuur en gebouwen. Zo dragen we bij aan een duurzamer Nederland.

Platform Offshore Solar (POS) kerngroep TNO, SolarDuck, Oceans of Energy en Bluewater
Van links naar rechts: Jan Kroon en Wiep Folkerts (TNO), Don Hoogendoorn en Koen Burgers (SolarDuck), Brigitte Vlaswinkel en Allard van Hoeken (Oceans of Energy), Clemens van der Nat (Bluewater Energy Services).

Laat je verder inspireren

89 resultaten, getoond 1 t/m 5

SWITCH-fieldlab van TNO en Wageningen University & Research/ACRRES geopend

Informatietype:
Nieuws
28 maart 2024
Op woensdag 27 maart is het SWITCH-fieldlab in Lelystad geopend. Hier onderzoeken TNO en Wageningen University & Research/ACRRES hoe ons toekomstig energiesysteem, met wind en zon als belangrijkste bronnen, stabiel en betaalbaar kan blijven.

Minder energie-opbrengst door snelle schaduw windturbines op zonnepanelen

Informatietype:
Nieuws
15 december 2023

De volgende generatie zonnetechnologie

Informatietype:
Webinar
5 december 2023
1 aflevering

Consortium onderzoekt positieve zogeffecten drijvende windturbines

Informatietype:
Nieuws
4 december 2023

TNO helpt onderzoek effectiviteit Zwarte Wieken met sensoren, camera’s en radar

Informatietype:
Nieuws
22 november 2023