Platform Offshore Solar: 3 Gigawattpiek (GWp) zonnestroom in 2030
Op 1 januari 2023 is het Platform Offshore Solar (POS) officieel van start gegaan. Het platform bestaat vooralsnog uit een kerngroep van Nederlandse bedrijven die de ontwikkeling en uitrol van zonne-energie op zee als ambitie hebben, samen met TNO.
Doelstelling platform
Het platform werpt zich op als gesprekspartner voor de overheid, Tennet en andere sectoren en stakeholders die actief zijn op de Noordzee.

“Als leden van POS willen we graag samenwerken op innovatie, bijvoorbeeld als het gaat om ecologische aspecten en integratie met offshore wind en waterstofproductie.”
De industriële partners onderstrepen eensgezind het belang van een goede samenwerking van de sector met de overheid. Een goed juridisch kader en goede regelgeving met betrekking tot integratie in het energiesysteem kan de ontwikkeling van offshore solar voor Nederland enorm versnellen. 3 GWp is dan zonder meer haalbaar. Daarnaast biedt offshore solar prachtige exportkansen voor Nederlandse technologie.
Elk oppervlak benut voor duurzame elektriciteit
Om op grote schaal groene energie op te wekken, moeten we slim omgaan met de schaarse ruimte in ons land. Daarom maakt TNO het binnen 10 jaar mogelijk elk geschikt oppervlak te benutten voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit. Mét aandacht voor landschap en natuur. Samen met onze partners ontwikkelen we innovaties zoals drijvende zonneparken en elektriciteit opwekkende infrastructuur en gebouwen. Zo dragen we bij aan een duurzamer Nederland.

Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Creatief zonnepanelensysteem als klimop tegen gevel High Tech Campus Eindhoven
Kunnen we straks van onze huizen en bedrijfspanden één groot zonnepaneel maken? Het komt dichterbij dankzij een bijzondere samenwerking tussen TNO, INBO Architecten, Van der Leegte Werkt, Flexipol Composites en High Tech Campus Eindhoven.


Nieuw meetstation op Noordzee voor uitbreiding offshore windparken
De forse uitbreiding van de capaciteit aan wind op zee van 4,5 gigawatt in 2023 naar maar liefst 21 GW in 2030 vergt actie op veel fronten. TNO draagt hier onder meer aan bij door het nauwkeurig in kaart brengen van de windsnelheden boven de Noordzee.


Nieuwe ontwikkeling in recycling windturbinebladen
Een nieuw gestart project wil een commercieel levensvatbare en schaalbare oplossing vinden voor het dreigende overschot aan afgedankte windturbinebladen. Het EoLO-HUBs (End of Life through Open HUBs) project zal 4 jaar duren.


Combinatie offshore wind en drijvende zonnepanelen om kosten groene waterstof te verlagen
Nieuw onderzoeksproject SENSE-HUB, onder leiding van TNO, onderzoekt hoe de integratie van verschillende energiesysteemmodules op de Noordzee tot een toekomstig stabiel en betrouwbaar energiesysteem kan leiden. Er wordt gekeken naar de synergie tussen offshore wind, zonnepanelen en waterstofproductie op zee.


Verharde dijken kansrijk voor toepassing van zonnepanelen
Uit een onderzoek naar de mogelijkheden om dijken te voorzien van zonnepanelen blijkt dat zonnepanelen geplaatst op een dijkverharding, het meest geschikt zijn en zonder veel aanvullend onderzoek kunnen worden toegepast.

