Opening ultramodern Solar Lab TNO in Petten

Thema:
Zonne-energie en veiligheid
15 september 2021

Ilse Zaal, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Economie, verrichtte op 15 september de opening van het nieuwe TNO Solar Lab op de Energy & Health Campus in Petten. De provincie Noord-Holland investeerde 14 miljoen euro in de bouw en inrichting van het ultramoderne laboratorium. De provincie levert daarmee een belangrijke bijdrage om baanbrekend onderzoek naar nieuwe toepassingen van zonne-energie in Petten mogelijk te maken.

Opening van het TNO Solar Lab
Op 15 september was de opening van het nieuwe TNO Solar Lab op de Energy & Health Campus in Petten.

'We ontwikkelen in het Solar Lab met bedrijven, overheid en kennisinstellingen nieuwe soorten zonnepanelen en toepassingen, waarmee zonne-energie aantrekkelijk en kosteneffectief op grote schaal kan worden uitgerold. Dit is ontzettend belangrijk voor de opwekking van grote hoeveelheden duurzame elektriciteit als ook voor verdere kostenverlaging, beide noodzakelijk voor het succes van de energietransitie.'

Ton de Jong

Managing director EnergieTransitie TNO

Demonstratie Solar Lab TNO
In het Solar Lab onderzoekt, ontwikkelt en test TNO samen met bedrijven innovaties van nieuwe zonnecellen

Innovatie met partners

Naast de investering van de provincie stelde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 5 miljoen euro beschikbaar voor geavanceerde apparatuur. In het Solar Lab onderzoekt, ontwikkelt en test TNO samen met bedrijven innovaties van nieuwe zonnecellen, -panelen en toepassingen. Deze technologische innovaties maken het mogelijk om zonne-energie op een goed ingepaste manier veilig en betaalbaar op te wekken in bestaande oppervlakken van gebouwen, infrastructuur en voertuigen, maar ook in het landschap of op water. Daarnaast werkt TNO met partners in het nieuwe Solar Lab aan het circulair maken van zonne-energie.

Opening TNO solar lab
Op deze foto staan vlnr: mevrouw Van den Kroonenberg, Ton de Jong (TNO), mevrouw Van den Kroonenberg, Wim Sinke (TNO), Ilse Zaal (provincie Noord-Holland) en Marjan van Kampen (burgemeester Schagen)

Van den Kroonenberg GEBOUW

Het nieuwe gebouw draagt de naam van de voormalige directeur van ECN, prof.dr.ir. Harry van den Kroonenberg. ECN bundelde in 2018 de krachten met TNO. Van den Kroonenberg is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van zonne-energie en de samenwerking van kennisinstellingen met het bedrijfsleven en was ruim dertig jaar geleden een van de eersten die de aanzet gaf voor de energietransitie vanuit de overtuiging: “De enige vernieuwbare bron is kennis en niet aardgas.” Zijn weduwe was aanwezig bij de opening en onthulde de naam.

Meer informatie over het Solar Lab?

Nieuwe generatie zonnecellen en- modules op komst

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

TNO-blik op 2030: elk oppervlak benutten voor opwekken zonne-energie

Informatietype:
Insight
15 augustus 2023
Om op grote schaal groene energie op te wekken, moeten we slim omgaan met de schaarse ruimte in ons land. We maken het binnen 10 jaar mogelijk elk geschikt oppervlak te benutten voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit.

Gunstige businesscase voor zonnewarmte in woning

Informatietype:
Insight
22 november 2022