Zijn er vingerwijzingen naar fabricage van explosieven?

Thema:
Protection, munitions and weapons
15 september 2021

Een terrorist die een explosief heeft gemaakt laat vrijwel zeker sporen achter van de stoffen die daarbij gebruikt worden. Er is een goede kans dat een deel van die sporen in het vet van een vingerafdruk zitten, op aanwezige objecten, kleding of haar. TNO gaat onderzoek doen naar analysetechnieken om deze sporen in vingerafdrukken te kunnen detecteren en identificeren. Dit kan de opsporing in een vroeg stadium helpen bij het vinden van verdachten die een terroristische aanslag voorbereiden.

Europees project tegen aanslagen met bommen

Het onderzoek is onderdeel van het Europese project INHERIT (INHibitors, Explosives and pRecursors InvesTigation), waarbij veertien internationale partners uit tien verschillende landen de handen ineen slaan in de strijd tegen terroristische aanslagen met bommen. Het consortium bestaat uit diverse Europese kennisinstituten, politiediensten, universiteiten en bedrijven. Ook de FBI is aangesloten. De trekker van het project is een Zweeds kennisinstituut, het FOI (Swedish Defence Research Agency). Het project INHERIT, dat bestaat uit verschillende onderdelen, heeft vijf miljoen euro subsidie toegekend gekregen vanuit de EU.

Het onderzoek van TNO maakt onderdeel uit van een promotieonderzoek waarbij nauw samengewerkt wordt met de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Forensisch Instituut naar de overdracht van specifieke chemicaliën uit explosieven op verschillende ondergronden.

Laat je verder inspireren

19 resultaten, getoond 11 t/m 15

Beschermingsmiddelen

Informatietype:
Artikel
We doen onderzoek naar beschermingsmiddelen om de veiligheid van personen te verbeteren. Denk aan helmen en kogelvrije vesten.

Stuwstoffen, pyrotechniek en vuurwerk

Informatietype:
Artikel

Bescherming en overlevingsvermogen van marineschepen

Informatietype:
Artikel

Explosiedreigingen tegengaan

Informatietype:
Artikel

Munitieveiligheid

Informatietype:
Artikel