Eerste wereldwijde conferentie over AI in het militaire domein

Thema:
Artificiële intelligentie
Operations and human factors
15 februari 2023

Op 15-16 februari vond in het World Forum in Den Haag, de eerste wereldwijde Summit on Responsible Artificial Intelligence in the Military Domain plaats: REAIM 2023. TNO nam deel aan de conferentie met een actieve bijdrage aan de discussie over de belangrijkste voorwaarden, kansen, uitdagingen en risico's van militaire toepassingen van AI. Ook publiceerde TNO een position paper over het onderwerp.

Deze eerste top over verantwoorde AI in het militaire domein trok meer dan 2.500 deelnemers, waaronder ministers, beleidsmakers, academici, bedrijfsleiders, maatschappelijke organisaties en journalisten van over de hele wereld. Door alle relevante stakeholders uit te nodigen, wil de Nederlandse regering kennis en begrip van militaire AI internationaal delen en opbouwen, de silo's tussen verschillende belanghebbenden doorbreken en dit onderwerp hoger op de internationale politieke agenda plaatsen.

Academici en andere belanghebbenden werden uitgenodigd om onderzoeks- en position papers in te dienen. TNO steunt dit initiatief en bracht speciaal voor deze summit een position paper uit.

Position Paper: Operationalization of meaningful human control for military AI, a way forward

In deze position paper, een kort opiniestuk, presenteert TNO de (multi-level) Socio-Technological Feedback Loop (STFL). Dit is een benadering die breed inzetbaar is voor het verantwoord inzetten van AI-systemen, ook in het militaire domein.

De snelle opkomst van Artificial Intelligence (AI) heeft het denken over, maar ook de ontwikkeling en het gebruik van intelligente en autonome systemen in het militaire domein aangewakkerd. Naarmate Ai zich verder ontwikkelt, zullen ook de mogelijkheden toenemen om delen van menselijk werk door AI te laten doen. Voor de krijgsmacht zien we potentiële voordelen in de vergroting van de snelheid, de efficiëntie, de effectiviteit en de veiligheid van het optreden.

De STFL is een methodiek om alle betrokken stakeholders op een goede manier te betrekken bij de governance, het ontwerp, de ontwikkeling en de inzet van op AI gebaseerde systemen. Deze methodologie moet leiden tot duidelijke belegde verantwoordelijkheden en door de mens gewenste uitkomsten van het militair optreden.

Adversarial AI in het cyberdomein

Een andere recente paper betreft “Adversarial AI in het cyberdomein“. Artificial Intelligence wordt gezien als de belangrijkste disruptieve technologie van de nabije toekomst. De technologie zal ook voor cybersecurity, de veiligheids- en defensiesector effect hebben op alle capaciteiten. TNO geeft inzicht aan de hand van het recente onderzoek naar de kwetsbaarheden van AI toepassingen in het cyberdomein.

Laat je verder inspireren

7 resultaten, getoond 1 t/m 5

Eerste overzicht van technieken cyberaanvallen van AI door AI

Informatietype:
Nieuws
17 februari 2023

Kunstmatige Intelligentie wordt in alle internationale trendrapporten gezien als de belangrijkste disruptieve technologie van de komende jaren, ook binnen het cybersecurity-domein.

Nederlandse I-Botics grijpt naast X Prize

Informatietype:
Nieuws
7 november 2022

I-Botics wordt 5e op vrijdag 4 november 2022 in Long Beach Californië (VS) tijdens de 'ANA Avatar X Prize’. Een prestigieuze internationale wedstrijd waarin  17 genomineerden streden om een prijs van 10 miljoen dollar met een robotachtig systeem dat de aanwezigheid van een mens op een afgelegen locatie in real time inzet.

Personeelstekort alleen oplosbaar met multidisciplinaire systeemaanpak

Informatietype:
Nieuws
30 maart 2022

Het massale personeelstekort dat we vandaag beleven en onoplosbaar lijkt, is wat in de wetenschap een ‘wicked problem’ wordt genoemd. Zo’n complex probleem vereist volgens TNO een multidisciplinaire systeemaanpak. Deze aanpak helpt organisaties om te investeren in een mix van maatregelen die daadwerkelijk effectief is. Door een systematische analyse van samenhangende oorzaken, passende maatregelen en de (on)gewenste effecten kunnen organisaties komen tot een optimale balans. Europees onderzoek heeft laten zien dat een juiste balans in technologie, duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van personeel, en arbeidsorganisatie tot 25% betere prestaties en 35% meer motivatie leidt binnen een organisatie.

Veelbelovend Regeerakkoord met ruime aandacht voor innovatie

Informatietype:
Nieuws
16 december 2021

De vijf Nederlandse topinstituten voor toegepast onderzoek: Deltares, MARIN, NLR, TNO en WUR (verenigd in TO2), zijn positief over het nieuwe Regeerakkoord. Met het oog op de Lissabondoelstelling om 3% van het BBP in R&D te investeren zet het kabinet vol in op onderzoek en innovatie.

Versnelde AI ontwikkelingen door krachtenbundeling TNO en Nederlandse AI Coalitie

Informatietype:
Nieuws
19 oktober 2021

Op 14 oktober 2021 hebben Peter Werkhoven (Chief Science Officer, TNO) en Kees van der Klauw (Coalitiemanager, Nederlandse AI Coalitie) een Memorandum of Understanding getekend om de onderlinge samenwerking te bekrachtigen.