Wind op zee onder druk
Offshore windenergie groeit enorm, maar bij die groei komen verschillende uitdagingen kijken. Bekijk het webinar van 21 november terug en krijg inzicht in twee uitgewerkte scenario’s voor een winstgevende offshore wind business in 2030.
Offshore windenergie groeit enorm, maar bij die groei komen verschillende uitdagingen kijken. Om de waarde van grote volumes windenergie in het toekomstige energiesysteem te maximaliseren, is het noodzakelijk dat er positieve business cases mogelijk zijn voor ontwikkelaars. Bij het investeren in windparken spelen veel variabelen een rol. Niet alleen wordt er veel meer energie uit wind gehaald. Er ontstaan ook nieuwe combinaties van windparken met zonnevelden en steeds meer samenwerking met de industrie die wind verbindt met conversie en opslag.
TNO biedt inzichten en aanbevelingen om in 2030 een winstgevende offshore wind business te realiseren. Er zijn 2 scenario’s uitgewerkt met behulp van TNO's bedrijfsmodellen voor de Europese elektriciteitsmarkt. Deze scenario's vertegenwoordigen het Nederlandse elektriciteitssysteem bij respectievelijk een lage en hoge elektrificatiegroei en volgen het huidige nationale en Europese beleid.
TNO schetst scenario’s voor offshore wind in 2030
Whitepaper: 'Offshore wind business feasibility in a flexible and electrified Dutch energy market by 2030’.
Download hier het volledige rapport (pdf) (pdf) inclusief bijlagen.
Programma
- Jan Willem Wagenaar, Programmamanager Windenergie (TNO), gaat in op de uitdagingen van systeemintegratie voor offshore windenergie
- Iratxe Gonzalez, R&D Portfolio Manager System Integration Wind Energy (TNO), geeft inzichten en aanbevelingen aan de hand van het paper 'Offshore wind business feasibility in a flexible and electrified Dutch market by 2030'
- Tim Speelman, Consultant Sustainable Industrial Transformation (TNO), reflecteert op de inzichten van de paper vanuit de businesskant.
- Sebastiaan Hers, Senior Research Scientist (TNO), belicht beleidsmatige aspecten
Dit webinar is een serie van twee. Bekijk ook het vorige webinar: Switch naar het hybride energiesysteem.
Systeemintegratie windenergie
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Combinatie offshore wind en drijvende zonnepanelen om kosten groene waterstof te verlagen
Nieuw onderzoeksproject SENSE-HUB, onder leiding van TNO, onderzoekt hoe de integratie van verschillende energiesysteemmodules op de Noordzee tot een toekomstig stabiel en betrouwbaar energiesysteem kan leiden. Er wordt gekeken naar de synergie tussen offshore wind, zonnepanelen en waterstofproductie op zee.


Winstgevendheid offshore wind in 2030 niet vanzelfsprekend
Uit een nieuwe TNO-studie blijkt wind op zee niet in alle gevallen winstgevend te zijn. TNO onderzocht aan de hand van scenario’s de commerciële haalbaarheid van windenergie op zee in 2030.


Samenwerking Noordzeelanden versnelt energietransitie op de Noordzee
De Noordzee moet de drijvende kracht worden achter de Europese energietransitie en straks een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Er zijn tal van kansen om de offshore energiesystemen slim en duurzaam te combineren en te hergebruiken bijvoorbeeld met waterstofproductie en windenergie. TNO heeft met onderzoeksorganisatie Net Zero Technology Center uit het Verenigd Koninkrijk het initiatief genomen voor One North Sea, een platform voor internationale samenwerking tussen de landen aan de Noordzee.
HyDelta: Nieuw onderzoeksprogramma voor waterstofinfrastructuur
De grootschalige inzet van groene waterstof versnelt de energietransitie. Het is een alternatief voor aardgas en kan helpen om grootschalig wind- en zonne-energie in ons energiesysteem te brengen. TNO doet binnen het nieuwe landelijk onderzoeksprogramma HyDelta onderzoek naar productie, transport en opslag van groene waterstof. Dit draagt bij aan de klimaatdoelstellingen waarvoor Nederland zich gesteld ziet.