Event

Bijeenkomst ‘Ethische en maatschappelijke aspecten' van Gaia-X

Amsterdam • 19 mei 2022

Heb je binnen jouw werkterrein te maken met data-uitwisseling? Dan mag je deze bijeenkomst niet missen! 

Op donderdag 19 mei vindt onze fysieke Gaia-X hub NL bijeenkomst plaats met sprekers prof. dr. José van Dijck (UU) en dr. Claire Stolwijk (TNO).

Tijdens de eerste lezing zal professor Van Dijck (UU) nader ingaan op de invloed van online platformen op publieke belangen; publieke waarden zoals transparantie, privacy en democratische controle staan centraal in het bouwen van een Europese online infrastructuur.

De tweede lezing wordt gegeven door Dr. Stolwijk (TNO). Zij neemt ons in dit kader mee in de stand van zaken omtrent digitale soevereiniteit in Nederland en Europa en de kansen en uitdagingen die nog voor ons liggen.

Meld je nu aan

19 mei, 13.45 - 17.00 uur, Amsterdam

Aanmelden

PROGRAMMA

13.45 – 14.00 uur Inloop
14.00 – 14.15 uur Introductie door Gaia-X hub NL manager dr. ir. Peter Verkoulen
14.15 – 15.00 uur Lezing prof. dr. José van Dijck: “Publieke waarden in de online wereld”
15.00 – 15.45 uur Lezing dr. Claire Stolwijk: “Digitale soevereiniteit in Nederland en Europa”
15.45 – 16.00 uur Vragen en discussie
16.00 – 17.00 uur Netwerkborrel

Over de sprekers:

  • Prof. dr. José van Dijck is sinds 2017 universiteitshoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek gaat over media, sociale media en mediatechnologieën en met name over de invloed van online platformen op publieke waarden in verschillende sectoren van de samenleving. Samen met twee co-auteurs publiceerde zij o.a. het boek The Platform Society (Oxford University Press) waarin de impact van online platformen in vier sectoren (mobiliteit, nieuws, onderwijs en zorg) wordt onderzocht. 
  • Dr. Claire Stolwijk is senior onderzoeker en consultant bij TNO. Zij is gespecialiseerd in beleid en business modellen rondom digitalisering, industriebeleid en innovatiemanagement. Zij leidt grote Europese en nationale projecten voor diverse domeinen, met als focus de digitalisering van de maakindustrie. Daarvoor werkte zij als senior finance analist bij Unilever. Ze is bedrijfskundige van achtergrond en gepromoveerd aan de TU Delft op het gebied van innovatiestrategieën van chip-bedrijven. 

Locatie

Koninklijke Industrieele Groote Club
Dam 27
1012 JS Amsterdam

De bijeenkomst vindt plaats in de Koninklijke Industrieele Groote Club te Amsterdam. De locatie is goed bereikbaar en ligt op 10 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal station met verschillende ov- en parkeerfaciliteiten.

Kijk voor meer informatie over het bezoekadres op de website van de Koninklijke Industrieele Groote Club.

Ons werk

GAIA-X: Een Europees initiatief voor meer digitale soevereiniteit

GAIA-X is een Europees initiatief voor meer digitale soevereiniteit. Dataopslag en datagebruik, bijvoorbeeld ten behoeve van AI-toepassingen, zijn essentieel voor de Nederlandse digitale economie. Kan... Lees verder
Agenda
Contact

dr. ir. Peter Verkoulen

  • Gaia-X
  • blockchain
  • SSI
  • data sharing